Hlavní obsah

Nejmódnější doplněk léta? Jsou to sponky za pár korun

Foto: ECOSY, Shutterstock.com

Foto: ECOSY, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Že jste je neměly ve vlasech od doby, co jste přešly na druhý stupeň základní školy? Podobnou zkušenost má se sponkami většina žen. Tedy přesněji řečeno měla. Díky letošnímu módnímu boomu se totiž opět přicvakává ve velkém.

Článek

Uvidíte je na instagramových účtech módních influencerek, street stylových fotkách, ale i v našich ulicích. Sponky, které se nejdřív objevily na světových týdnech módy ve vlasech modelek, získaly rychle na popularitě. A důvodů je k tomu hned několik.

Zaprvé, tento trend se svezl na vlně stále ještě doznívající nostalgie po devadesátých letech. A nutno podotknout, že k minulosti se rádi nevracejí jen návrháři. V době, kdy jsme doslova přesyceni nejrůznějšími trendy, se snadno uchytí známý prvek, který tu už ale notnou řádku let nebyl – sponky samozřejmě nikdy nezmizely ze zemského povrchu, silné módní postavení však ani zdaleka neměly.

Pro dlouhé i krátké vlasy

K jejich popularitě určitě přispěl i fakt, že jde o doplněk, který pořídíte za pár korun (pokud tedy nemáte políčeno na originál některého z módních domů v řádech tisíců) a nemusíte u něj řešit, jestli bude svědčit vaší postavě. A ano, sponky můžete nacvaknout do kratších i dlouhých vlasů. No a ještě je tu jeden, a to docela důležitý důvod takové obliby: Napadá vás rychlejší způsob, jak proměnit účes?

Kýč, který je v kurzu

Foto: Profimedia.cz

Sponky rozhodně nejsou jen pro malé holky. Dospělé ženy se mohou podívat po kusech s nejrůznějšími nápisy a klidně i blyštivými kamínky. Že je to kýč? Ano, o tom s vámi vůbec nebudeme polemizovat. Ale právě v tom tkví jejich kouzlo. Sponka funguje jako vtipná třešnička, která skvěle doplní jednodušší (rozumějte klasický, nikoli nudný) módní kompletFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Kusům s nápisy konkurují sponky posázené perličkami. Nosí se ale i tenoučké sponky ve stylu pinetek. A kolik kusů si můžete do vlasů nacvaknout? To záleží jen na vaší odvaze. Doporučíme vám jednu až dvě mohutnější, potažmo i tři čtyři subtilnější. Pokud si ale troufnete na styl „sponky všude, kam se podíváš“, rozhodně vám bránit nebudemeFoto: Profimedia.cz

Jdete do toho? Tak si pojďte vybrat!

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Bershka, 249 Kč; Stradivarius, 199 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Reserved, 199 Kč; Zalando, 360 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): oba sety sponek Stradivarius: 199 Kč; 59 Kč (před slevou 199 Kč)Foto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Reserved, 129 Kč; Zara, 149 Kč (před slevou 399 Kč)Foto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): vše Lindex; set sponek 199 Kč; velká spona 149 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zalando, 360 Kč; Zara, 399 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): oba sety sponek H&M: 299 Kč; 399 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Lindex, 149 Kč; Reserved, 129 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Stradivarius, 199 Kč; Zara, 499 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara, 399 Kč; Zalando, 360 KčFoto: archiv firem

A když už jsme u letních účesů, umíte si do vlasů uvázat šátek?

Načítám