Hlavní obsah

Muži a krize středního věku. Jak ji ustát?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přichází někdy mezi čtyřicátým a padesátým rokem a může to být pořádný průšvih. Nezvládnutá mužská krize středního věku dokáže zničit vše, na čem jste vy a váš partner doposud pracovali. Tady je ale pár rad (pro vás i vašeho muže), jak toto složité období ustát.

Článek

Je to lékařsky popsaný stav. Andropauza neboli mužská krize středního věku postihuje podle odborníků až 80 procent mužů ve věku 40 až 50 let. Klesá jim testosteron, ubývá kostní i svalová hmota a naopak přibývají na váze. Mohou se objevit problémy s potencí, bolesti hlavy a další zdravotní potíže.

V plné síle pociťují, že stárnou. K fyzickým neduhům pak přičtěte ještě psychické obtíže, kdy mají muži najednou pocit, že jejich dosavadní život za moc nestál, spousta věcí jim utekla, nestihli je a moc času už jim nezbývá.

Výsledek? Krize středního věku jako vyšitá. Nemusí skončit jen nevhodným tetováním (a pocitem, že je muž stále mladý rebel), ale totální partnerskou krizí a rozpadem manželství, případně celého života.

Projevy jsou různé

Každý muž je jiný, proto se u něj i krize středního věku projevuje jinak (někomu se samozřejmě i vyhne). Mezi nejčastější projevy patří následující:

  • Přemíra alkoholu - Muži začnou pít a chodit na bujaré večírky častěji než kdy dříve.
  • Milenecký poměr - Ve snaze si ještě něco užít si pánové velmi často hledají milenky, většinou výrazně mladší, než jsou oni.
  • Extrémní péče o vlastní vzhled - Gaučoví povaleči najednou sportují, milovníci vytahaných tepláků nakupují upnuté džíny a nejnovější módní výstřelky, parfémy, krémy proti vráskám a podobně. Jednoduše chtějí za každou cenu vypadat dobře a mladě.
  • Touha po vzrušení a nebezpečí - Najednou si pořizují rychlá sportovní auta, skáčou padákem, zkouší to s horolezectvím. Za každou cenu se snaží sami sobě dokázat, že pořád mají dost síly a odvahy na cokoli.
Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Všechno jsem projel, řekne si muž stižený krizí středního věku, a nalije si další sklenku Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tyto projevy se ale dají v určité míře ustát, nemusí nutně znamenat konec manželství. „Problém je především to, že muži na svůj dosavadní život nahlížejí extrémně kriticky, snadno nabudou dojmu, že všechno by mělo být lepší. A to je nutí dělat změny a rozhodnutí ve spěchu, bez uvážení a zbrkle,“ varuje psychiatr a profesor na kalifornské univerzitě v San Diegu Calvin Colarusso. To jsou pak ty případy, kdy muž pošle své letité manželce krátký e-mail na rozloučenou, vybere peníze ze společného účtu a zmizí. Během chvilky zničí vše, na čem celý život pracoval. „Naštěstí se tohle nestává až tak často,“ dodává Calvin Colarusso.

Rady pro něj

Následující řádky jsou určeny vašim mužům. Máme pro ně pár rad, které jim pomohou krizi ustát, aniž by si rozmetali všechny jistoty, které si během života vybudovali. 

  • Nefantazírujte - Co nejméně času věnujte přemýšlení o tom, co všechno vám v životě uteklo, nesněte o tom, jaké to mohlo být, kdyby…
  • Co doopravdy chcete - Přemýšlejte spíš o budoucnosti, co od života chcete. Zhodnoťte, jaké výhody vám případné změny ve vašem životě přinesou do budoucna. „Spousta mužů ve středním věku udělá opravdu skvělé změny. Vystudují vysokou školu, odstartují vlastní podnikání, procestují svět. O každé změně se ale přesvědčte, že vás někam posune, dlouhodobě zlepší váš život,“ radí americká psycholožka Lynn Margolies. Opravdu vám dvacetiletá blondýna přinese dlouhodobé výhody, nebo jde jen o povyražení?
  • Vaše pocity vám nešéfují - To, že máte pocit, že potřebujete opustit rodinu, odejít z práce, cokoli, ještě neznamená, že to skutečně musíte udělat. Nenechte za sebe rozhodovat emoce. Možná opravdu potřebujete v tomto směru změnu, ale ne ukvapenou.
  • Poraďte se - Abyste se nenechali unést city, je dobré se poradit. Probrat své pocity s někým, komu důvěřujete. S dobrým přítelem, otcem, knězem, psychoterapeutem, s kýmkoli. „Vyslechněte si názor někoho jiného, kdo se na vše dívá s nadhledem a nezaujatě,“ radí Lynn Margolies.
  • Buďte vděční - Zkuste se na svůj dosavadní život podívat pro změnu nekriticky. Ideálně si udělejte seznam všeho, co se vám kdy povedlo, na co jste pyšní, co vám udělalo radost.
Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Využijte služeb psychoterapeuta, pomůže vám zbavit se pocitu, že to lepší už byloFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Rady pro ni

Muži mohou být silní jak chtějí, ale krizi středního věku nezvládnou bez pomoci svých partnerek a blízkých. Vaše podpora je v tomto směru zásadní. Tohle jsou rady pro vás:

  • Bez předsudků - Zkuste se na svého muže podívat nově a bez předsudků, zamyslete se, jak ho váš pohled na něj může omezovat. Dáváte mu najevo, že už není nejmladší, že to horské kolo by bylo lepší prodat a pořídit si rotoped? Chyba! V aktivitě ho podpořte a v rámci svých možností se k němu připojte.
  • Umožněte mu změnu - Možná vás jeho proměna trochu děsí, doposud jste byly zvyklé na něco jiného. Ale lidé se mění, vyvíjejí, zůstat na místě není zdravé. Dovolte mu tedy stát se jiným (lepším!) člověkem. Proč by nemohl hubnout, sportovat, pečovat o sebe, vzdělávat se a třeba i skákat padákem?
  • Vnímejte ho - Po letech společného života se stává, že se partneři berou jako samozřejmost, moc nad pocity toho druhého nepřemýšlí. Zkuste svůj protějšek opravdu vnímat, všímat si toho, co ho činí šťastným, a co ho naopak zraňuje.
  • Sdílejte - Radujte se s ním z věcí, které on pokládá za důležité. Povýšili ho v práci? Skvělé, oslavte to spolu. Poprvé dokázal vylézt až na vrchol horolezecké stěny a je na sebe pyšný? Mějte z něj radost a dejte mu to najevo!
  • Otevřete se změnám - Povídejte si s ním o jeho představách, o tom, jak by podle něj měl váš vztah vypadat, co by třeba rád změnil. A buďte změnám otevřené, neodmítejte jeho návrhy jen z principu. Třeba zjistíte, že na nich něco je.

Měl váš muž krizi středního věku? Jak jste to spolu zvládli?

Související témata:

Načítám