Hlavní obsah

Krize vztahu? 4 nejhloupější způsoby pro jeho záchranu

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Každý vztah prochází lepšími a horšími obdobími a většinu menších krizí lze s trochou snahy překonat. Jenže řada lidí zkouší vztah zachránit naprosto nevhodnými způsoby. Jaké chyby děláme?

Článek

Na vztahu je samozřejmě potřeba pracovat a určitě není správné vzdávat to hned po prvním zaskřípání. Ale někdy lidé zachraňují nezachranitelné a ještě ke všemu těmi nejhoršími způsoby. Tohle jsou nejčastější.

1. Uděláme si dítě

Už to moc nefunguje, láska se vytrácí, a tak ji něčím posílíme. Třeba si pořídíme dítě. To nás sblíží, budeme miminko oba milovat, oba na něj budeme pyšní, oba pro něj budeme chtít to nejlepší.

Takhle uvažuje řada lidí, a i když se to může zdát logické, nefunguje to. Dítě jako způsob, jak zachránit upadající vztah, není moc dobrý nápad. Na chvíli vás to možná doopravdy sblíží,  láska ke společnému potomkovi bývá silná, a bude se zdát, že vaše dosavadní problémy mizí. Bohužel ale jen dočasně.

A až se vrátí, budou ještě větší. S miminkem se totiž všechno změní, nejen láska, ale i nápor zodpovědnosti za nový život je obrovský. Přidejte k tomu únavu, probdělé noci, finanční zátěž, ztrátu soukromí a především času, který teď musíte věnovat dítěti, nikoli sobě nebo partnerovi.

Tohle všechno dost zamává i s pevným a doposud bezproblémově fungujícím vztahem, natož s tím, který měl problémy.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Pořizovat si dítě jen jako něco, co má zachránit upadající vztah, je nejčastější chybaFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

2. Pojedeme na dovolenou, jen my dva

Velmi často mají lidé pocit, že když jim to nefunguje, je potřeba rozbít partnerský stereotyp něčím velkým. Třeba skvělou dovolenou. Leckdy je to i důvod, proč se lidé zadluží.

Jenže jsou dvě možnosti, jak to může dopadnout, a ani jedna není dobrá. Buď to nebude dovolená snů, ale dovolená jako z hororu. Být třeba dva týdny v kuse čtyřiadvacet hodin denně s člověkem, s nímž vám to v poslední době moc neklape, je dost riziko. Polezete si na nervy, budete se hádat, jednoduše tam vaše problémy vygradují.

Druhá možnost je, že na dovolené skutečně všechny své starosti hodíte za hlavu a luxus, který jste si dopřáli, vás opět sblíží. Budete mít pocit, že se vracíte jako znovuzrození a hlavně znovu zamilovaní. Jenže návrat do reality vám ukáže, že to tak není.

Jednoduše řečeno, luxusní dovolená vaše trable buď vygraduje, nebo na chvilinku schová, ale rozhodně je nevyřeší.

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Dovolená vaše problémy prohloubí, nebo je na chvíli umlčí, ale nikdy je nevyřešíFoto: stockfour, Shutterstock.com

3. Dáme si chvíli pauzu

Chvilku si od sebe odpočineme a uvidíme. Zjistíme, zda se nám po sobě stýská, zda opravdu chceme být spolu.

I se vztahovou pauzou je to dost ošemetné. Riskujete totiž, že i když by se vaše problémy daly nějak vyřešit, během pauzy o tom ani jeden z vás moc přemýšlet nebude. Spíš si budete užívat svobody, zjistíte, že takhle je to vlastně lepší, a jednoduše se vám už nebude chtít pracovat na záchraně vztahu. To, že má singl život i stinné stránky, zjistíte většinou až velmi pozdě.

4. Tak se vezmeme!

Někdy se lidé mylně domnívají, že v době krize je potřeba vztah někam posunout, dát mu nový rozměr. A tak přicházejí žádosti o ruku, svatby, pořizování společného bydlení a podobně.

Jenže posouvat se má vztah, který funguje. A proto, že to ti dva chtějí, ne proto, že si myslí, že jim to pomůže, nebo že je to vhodné. Závažná rozhodnutí je lepší dělat v době lásky a míru, než při propukajícím válečném konfliktu.

Zažili jste vztahovou krizi? Jak jste ji překonali?

Reklama

Související témata:

Načítám