Hlavní obsah

Muži, o kterých ženy sní. Přesto jsou sami! Proč?

Foto: Thinkstock

Hezký, úspěšný... tak proč je sám?!Foto: Thinkstock

Reklama

Není s ním nic špatně. Je atraktivní, má dobrou práci, žádné závazky z minulosti, prostě tenhle muž se zdá být kandidátem na super partnera. I přesto nemůže najít protějšek. Proč? V čem je problém?

Článek

Mužů mezi třiceti a čtyřiceti lety, kteří jsou podle všech dostupných kritérií tím, o čem spousta žen sní, je více než dost. Jsou hezcí, inteligentní, vtipní, mají zajímavou práci, jsou finančně zajištění, nemají žádné závazky v podobě dětí a podobně. Přesto se jim vůbec nedaří navázat milostný vztah a usadit se. Třeba jako sedmatřicetiletý Filip.

„Ne, že bych nechtěl, chci, ale nějak nemůžu narazit na ženu, s níž bych si dovedl představit zbytek života. Kolikrát si říkám, co je se mnou špatně. Nejsem rozvedený, nemám děti, nemám dluhy, mám dobrou práci, byt, auto. Jediné, co mi chybí, je žena," říká Filip.

Proč se mu nedaří najít vhodný protějšek. Jak je to možné?

Foto: Thinkstock

Chtěli by partnerku, ale to se nějak nedaří. Možná víme důvodyFoto: Thinkstock

Možností je řada

Podle odborníků tenhle stav není vůbec výjimečný. Sice se neustále mluví o tom, jak mají ženy smůlu na muže, jak je v podstatě zázrak, když narazí na chlapa, který stojí za to, ale platí to i obráceně. Ale proč se na pohled „panu dokonalému“ nedaří v lásce, může mít množství příčin:

  • Nemá čas – Často jde o muže, kteří jsou pracovně velmi úspěšní, tudíž i hodně vytížení. Jejich život je jen práce, která je naplňuje, plně se jí oddali a na hledání partnerky či péči o vztah prostě nemají čas.
  • Špatná zkušenost – V lásce jim může bránit i jakýsi vnitřní blok, který pramení ze špatné milostné zkušenosti, kterou si prošli. „Jde o podvědomé bloky, které mohly vzniknout jako následek prožitého traumatu v partnerství. I když se poté snaží vstoupit do vztahu, tyto bloky jim v tom brání, a poměrně často se projevují tím, že mají muži ve finále z lásky strach a couvnou. I když neví proč,“ popisuje vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.
  • Nahání strach– Je tak dokonalý, až se tomu nechce věřit, až to vyvolává nedůvěru. V ženách vyvolávají tito muži pochybnosti a otázky typu „co je na něm špatně, když je ještě sám“. A tyhle předsudky mohou napáchat hodně škody.
  • Je vybíravý– Sám na sobě hodně pracuje, má na sebe vysoké nároky. A tím pádem má tyto nároky i na svou případnou partnerku. „Vlastně hledá dokonalou bohyni, která musí projít několika koly ,výběrového řízení´. Jaký jsem já, taková budeš ty. To je často krédo takto úspěšných mužů,“ říká párová terapeutka Lucie Mucalová. Jenže najít dokonalost je v podstatě nemožné.
Foto: Thinkstock

Nemusí tak vypadat na první pohled, ale možná ženy odrazuje jeho nízké sebevědomí na poli vztahovémFoto: Thinkstock

  • Neumí žít v páru – Je už dlouho sám, žije jen podle svých představ a potřeb. „Způsob života přizpůsobili sobě a nechtějí v něm dělat ústupky. Stávají se tak pro nové partnerky nežádoucí, protože nejsou ochotni hledat ve vztahu a praktických záležitostech kompromisy,“ říká Lenka Černá.
  • Úspěch jen na oko – Je také dost dobře možné, že tenhle muž vůbec není tak dokonalý, jak se zdá. Co se děje uvnitř, ví jen on sám. Ačkoli je v obchodě úspěšný dravec, ve vztazích může být plachým ptáčkem. Může mít nízké sebevědomí, které mu v cestě k lásce brání.

Co s tím?

Pokud je muži bez ženy dobře, naplňuje ho jeho současný život, není potřeba nic měnit. To ale není případ Filipa a mnoha jemu podobných. V tom případě je potřeba zjistit, v čem je problém. Která z předešlých možností se týká právě jeho.

„Jediný, koho můžete změnit, jste vy sami. Chtít měnit druhé není možné. Takže doporučuji vyhledat kouče či terapeuta a začít měnit vzorce chování, které škodí, tvoří smutek a brání v navázání milostného vztahu,“ radí Lucie Mucalová.

Znáte nějakého takového muže? Víte, v čem je jeho problém?

Reklama

Načítám