Hlavní obsah

Můžou bokovky způsobit, že vám nastydnou vaječníky? Známe pravdu!

Foto: Thinkstock

Ouvej! Bolesti v podbřišku nepodceňujte, můžou signalizovat zánět v pánevní oblasti – a to je vždycky problém, který neodkladně potřebuje lékařeFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Obleč se pořádně, nebo ti nastydnou vaječníky!“ Taky vám tohle maminka říkala, když jste chtěly v zimě vyrazit ven v minisukni a bundičce do pasu? Víme, jak je to s těmihle partiemi doopravdy!

Článek

Vaječníky vypadají jako dvě narůžovělé švestky, váží asi šest gramů, a co je nejdůležitější, jsou uložené poměrně hluboko v břišní dutině, velmi dobře chráněné proti chladu i jiným vnějším vlivům. Jejich „nastydnutí“ je tedy dost nepravděpodobné. To ale neznamená, že byste si nemohly holými zády ublížit! (Více o tom, jak může nevhodné oblečení uškodit, si přečtěte tady.)

Chce to dlouhý kabát, čepici a rukavice

Když se laicky mluví o nachlazení, jde ve skutečnosti o zánět. Ten je většinou způsobený mikroorganismy – prochladnutí tedy není vlastní příčinou onemocnění. Přesto může jeho vznik podpořit: pokud má vaše tělo spoustu práce s termoregulací, nemůže se plně soustředit na vetřelce, tedy bakterie a viry. Chladem oslabený organismus je prostě snadnějším cílem, a funguje to stejně, ať už jde o zánět horních cest dýchacích nebo o zánět v pánevní oblasti.

„Holá záda nebo kolena jsou jednoznačně rizikovým faktorem, to ale platí i o okrajových částech těla, kterými uniká hodně tepla,“ upozorňuje praktická lékařka Jana Vojtíšková.

Foto: Thinkstock

Při výběru oblečení se vyplatí nemyslet jen na módní trendy, ale i na to, jestli vás dostatečně ochrání. Hlavně teď v ziměFoto: Thinkstock

Většinou nejde o vaječníky

Zvýšená teplota, bolesti v podbřišku, někdy i výtok nebo slabé špinění – to bývají první příznaky zánětu v dolních partiích. O vaječníky jde poměrně zřídka, mnohem častěji jsou postiženy vejcovody, případě děloha nebo pobřišnice. Tyhle orgány jsou v pánevní dutině velmi blízko u sebe, takže infekce může bez problémů „přeskakovat“ z jednoho na druhý.

Lékaři tedy pro jistotu používají všezahrnující termín „pánevní zánětlivé onemocnění“. V každém případě jde o nepříjemnou a také nebezpečnou záležitost. Příznaky jsou někdy tak slabé, že si jich ani nevšimnete, nemoc přechodíte a zánět přejde do chronického stadia. A to je malér – v případě, že zánět postihl vejcovody, mohlo dojít ke „slepení“ a zneprůchodnění jejich stěn s jasným důsledkem: neplodností.

Při porodu i při milování

Do pánevní oblasti se infekce nejčastěji dostane z pochvy. Na vině může být nedostatečná nebo nesprávně prováděná hygiena, především nevhodná technika utírání, když jdete na velkou (správně je směrem od genitálu ke konečníku, nikdy ne naopak). Bakterie – nejčastěji chlamydie – si ale můžete navzájem předat i se svým partnerem při sexu. Obzvláště citlivé na přenos bakterií jste také při menstruaci nebo v šestinedělí.

Foto: Thinkstock

Se zánětem močových cest je třeba zůstat v teplé posteli, ládovat se brusinkami, hodně pít a modlit se, aby ta řezavá bolest brzy přestalaFoto: Thinkstock

Pokud se mikroorganismy dostanou až do pochvy, měl by jejich další šíření zastavit hlen na děložním čípku. Bohužel, ne vždy se to podaří, a cestě infekce do dělohy a vejcovodů už nic nebrání. Pokud zpozorujete podezřelé příznaky, o návštěvě lékaře dlouho nepřemýšlejte – je důležité nasadit antibiotika co nejdříve.

Bolest na WC? Může za ni sex!

Zánět močových cest dokáže z každé cesty na malou udělat noční můru, což důvěrně zná a opakovaně zažívá asi pětina žen. I v tomhle případě může příliš krátké tričko infekci usnadnit, skutečná příčina je ale jiná.

„Infekce je v 90 procentech případů způsobena bakteriemi E.Coli, které jsou přirozeně přítomné v dolní části zažívacího traktu a v oblasti zevního genitálu. Při pohlavním styku se tyto bakterie mohou přenést do dolních močových cest,” vysvětluje MUDr. Viktor Vik z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. A protože k erotickým hrátkám dochází většinou večer a v noci, mají podle něj bakterie dostatek času kolonizovat močové cesty – dokud si žena nedojde na malou. Po krásném večeru tak následuje velmi nepříjemné ráno.

Foto: Archiv firem

Potíže s močovými cestami? Doplňky stravy vám pomůžou. Na foto (zleva): Barnys Cran-Urin megaPAC brusinky (60 kapslí) zvyšuje imunitu a posilují činnost ledvin. Walmark Chlorella Japan Forte 500 mg podporuje detoxikaci organismu. Urinal Akut (20 tablet) s brusinkovým extraktem a zlatobýlem zlepšuje zdraví močových cestFoto: Archiv firem

Jak jste na tom vy – nosíte bombarďáky a kulicha, nebo sázíte na módu a na štěstí?

Reklama

Načítám