Článek
Moc dobře vím, co bych měla jíst a pít, jen se k tomu donutit – říkáte si možná. Každý, kdo aspoň občas zalistuje časopisem nebo projede internet, musí vědět o správné výživě všechno. Nebo ne? Rozhodli jsme se to ověřit. A výsledek nás, mírně řečeno, překvapil. Naše spolupracovnice Iva Veselá z poradny Food-Life našla v „ideálním" jídelníčku" řadu chyb. Za určitých podmínek může být špatně i jogurt nebo müsli!
Snídaně: Křupavé müsli s mlékem, zelený čaj
Komentář: „Müsli, zvláště to zapékané, obsahuje přidané cukry, ztužené tuky a trans-mastné kyseliny. Tahle snídaně vám dodá příliš málo bílkovin a je v ní více jednoduchých cukrů než polysacharidů. Její glykemický index je vysoký – hladina krevního cukru vám rychle vzroste, ale zase brzy spadne, takže dostanete chuť na sladké. Zcela chybí ovoce, které by snídani obohatilo o vitaminy, minerály a vlákninu."
Svačina: Jablko (nebo jiné ovoce)
Komentář: „Energeticky zcela nedostatečná svačina! Samostatný kus ovoce má vysoký GI kvůli fruktóze a málo zasytí, budete mít po něm brzy hlad. Bylo by vhodnější celozrnné pečivo, případně ještě doplnit trochou jogurtu."
Oběd: Kuskus s kuřecím masem a zeleninou, džus ředěný vodou, hrst hrozinek nebo kousek čokolády, latté s jednou lžičkou cukru
Komentář: „Tady hodně záleží na množství kuskusu a zeleniny. Bude-li kuskusu po uvaření 120–150 g, zeleniny by mělo být aspoň dvojnásobek. V opačném případě bude jídlu chybět vláknina, bude mít vyšší GI a malý objem, takže dříve vyhládnete. Důležité je, aby byl kuskus celozrnný. Co se nápojů týče, džus i latté jsou další zdroje cukru, musíte počítat i laktózu v mléce. Vzhledem k cukrům přijatým dopoledne je další dávka nevhodná. Ideální k pití je samozřejmě obyčejná voda nebo minerálka, kterou si můžete ochutit třeba citronem."
Přesnídávka: Ovocný jogurt, celozrnné pečivo
Komentář: „Převažují sacharidy a chybí bílkoviny, které by odpoledne měly převažovat nad přílohami. Chybí i zelenina. Ovocný jogurt je dalším zdrojem jednoduchých sacharidů z ovoce a přidaného cukru, tudíž má opět vysoký GI. Tyto kombinace jsou nevhodné a k hubnutí nevedou."
Večeře: Ledový salát, rajče, tuňák, dva knäckebroty
Komentář: „S jedním nebo dvěma plátky knäckebrotu je to energeticky slabá večeře. Pokud jde o jedno rajče a trochu salátu, celkové množství zeleniny nepřesáhne 100 g, což je velmi málo – doporučuji minimálně 150–200 g. Tuňáka by mělo být alespoň 80 g."
Druhá večeře: Lučina
Komentář: „100 g lučiny obsahuje 18–22 % tuku, což na noc určitě vhodné není. Lepší by byl mléčný výrobek s obsahem tuku do 3 %, třeba nízkotučný jogurt, kefír, tvaroh a podobně."
Závěr: „Jídelníček obsahuje velké množství jednoduchých cukrů a tuků živočišného původu, které převládají nad rostlinnými. Chybou jsou malé porce zeleniny, ovoce a vlákniny a tím i vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. K hubnutí vhodný není, váha bude přinejlepším zůstávat stejná, ale svalová hmota se bude postupem času přeměňovat na tuky."
Achich ouvej. Jak myslíte, že byste dopadli vy?