Hlavní obsah

Mýty o bezsáčkových vysavačích. Jsou po pár týdnech k ničemu?

Foto: thinkstock

Mýty kolem bezsáčkových vysavačů mohou ovlivnit vaše mínění. Nenechte se odradit klamnými informacemiFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Určitě jste se už setkali s názorem, že bezsáčkový vysavač brzy přestane fungovat tak, jak má, a nejde s tím nic dělat. Pak ale přijde někdo, kdo si ho nemůže vynachválit. Kde je tedy pravda?

Článek

Kdo má pravdu? Ten, kdo na bezsáčkový vysavač nadává, nebo ten, kdo ho chválí? Asi se vám to nebude líbit, ale pravdu mají oba. Bezsáčkové vysavače se totiž dělí na kvalitní a nekvalitní. Ale ani laciné vysavače nelze házet všechny do jednoho pytle.

„Prach a nečistoty jsou u bezsáčkových vysavačů ukládány ve speciální nádobě, kterou stačí následně pouze vysypat. Tento typ vysavačů je tak ideálním řešením pro domácnosti, kde se často vysává a prachový sáček je vyměňován vícekrát měsíčně, nebo pro ty, kteří nechtějí řešit nákupy a výměnu prachových sáčků,“ říká Dobroslav Šanda, produktový specialista Philips.

Foto: electrolux

Na foto (zleva): elegantní bezsáčkový vysavač ErgoEasy disponuje příkonem 2100 W, kapacitou nádoby 1,9 l a bohatým příslušenstvím, cena 2799 Kč, bezsáčkový vysavač UltraPerformer má stejný příkon, omyvatelný Hepa filtr a jeho výkon můžete regulovat podle potřeby, cena 4999 KčFoto: electrolux

Základem je důkladný výběr

Častou chybou každého, kdo si vybírá nový vysavač, je sledování hodnoty příkonu. Z minulosti jsme totiž všichni zvyklí řídit se pravidlem, že čím vyšší příkon, tím silnější bude tah vysavače. „Pokud koupíte kvalitní bezsáčkový vysavač, přinese vám výhody, které se obecně u těchto vysavačů uvádějí, tedy úsporu peněz za sáčky nebo stabilní sací výkon,“ uvedl Roman Šebl, obchodní manažer malých spotřebičů a vysavačů společnosti Electrolux.

Foto: Hoover, Eta

Na foto (zleva): bezsáčkový vysavač Hoover Rush váží 7 kg, má příkon 2200 W, sací výkon 260 W a hlučnost 83 dB, cena 4490 Kč, vysavač Attivo je vybaven třetí generací cyklonového vysávání se zvýšenou účinností zabraňující zanášení filtru, příkon 1800 W, sací výkon 330 W, cena 1990 KčFoto: Hoover, Eta

Pokrok v technologiích dnes ale umožňuje vyrábět takové vysavače, které mají nižší příkon, ale sací výkon zůstává stále na nejvyšší úrovni. Takového zdokonalení výrobci dosáhli díky lepšímu a efektivnějšímu zkonstruování jednotlivých dílů spotřebiče, především motoru a turbíny. Jaké tedy plyne ponaučení? Důležitější než samotný příkon vysavače je jeho sací výkon.

Foto: Fagor

Na foto (zleva): prachový vysavač bez sáčku VCE-201 CP je vybaven kvalitním Hepa filtrem, ukazatelem naplnění nádoby a příkon dosahuje 2000 W, bezsáčkový vysavač VCE-ECO patří mezi nejtišší vysavače na trhu. Je vybaven špičkovým systémem startování, který je postupný a prodlužuje životnost vysavače, příkon 1400 W, cena 1699 KčFoto: Fagor

Co konkrétně sledovat

Sací výkon vysavače by měl být alespoň 300 W, aby byl schopný vysát i větší nečistoty. Vysávání vám určitě zpříjemní i elektronické ovládání výkonu na rukojeti, což znamená, že už se k vysavači nemusíte ohýbat, abyste ho uvedli do provozu a ovládali během vysávání.

Foto: Philips

Na foto (zleva): Bezsáčkový vysavač PowerPro FC8764 je vybaven technologií Power Cyclone – efektivně odděluje prach od vzduchu, cena 4990 Kč, bezsáčkový vysavač EasyLife FC8147 s příkonem 2000 W nabízí sací sílu 350 W, nádobu lze vyprázdnit skrze dno, a to pouhým stisknutím tlačítka, cena 3199 KčFoto: Philips

Samotná trubice by měla být co nejodolnější, aby se při práci neohýbala. Ideální je trubice ocelová a samozřejmě teleskopická. Určitě také zohledněte délku přívodního kabelu, protože krátká šňůra vám ve velkém bytě může dost znepříjemnit život. Obvykle jsou dnes k dostání vysavače s délkou přívodního kabelu kolem 9 metrů.

Foto: Samsung

Na foto (zleva): Bezsáčkový vysavač VCC4790H33 má příkon 2000 W a jeho sací síla dosahuje 370 W, v rukojeti má infračervené ovládání, cena 2990 Kč, vysavač VCC8850 je vybaven speciálním výkonným kartáčem Silencio, který maximalizuje proudění vzduchu hubicí, a vysaje tak nečistoty i hluboko ve vláknech koberce, sací výkon 380 WFoto: Samsung

Jak vznikl mýtus o nefunkčních cyklonech

Bezsáčkové vysavače pracují na principu cyklonového efektu. To znamená, že částečky nečistot se ve sběrné nádobě od vzduchu oddělí pomocí odstředivé síly. Nekvalitní spotřebiče mají nízkou filtrační účinnost, filtry se okamžitě zanášejí a k cyklonovému efektu nedojde.

Foto: Electrolux

Stolní vysavač Rapido je vybaven kolečky, která snižují zátěž vašeho zápěstí, je akumulátorový a skvěle se hodí do domácnosti, auta i na kempování, cena 1799 KčFoto: Electrolux

Foto: HP TRONIC

Na foto (zleva): tyčový a ruční vysavač VC 019 2 v 1, možnost použít jako ruční nebo jako stojatý, cena 1687 Kč, bezsáčkový vysavač VC 518P s příkonem 2000 W, objemem nádoby 1 l a hlučností 84 dB, cena 1487 KčFoto: HP TRONIC

Ale i u kvalitních a dražších spotřebičů může dojít ke snížení výkonu, a to právě kvůli zaneseným filtrům. U všech bezsáčkových vysavačů je potřeba pravidelně filtry čistit a vyměňovat, výrobci obvykle uvádějí výměnu Hepa filtru jedenkrát ročně při běžném používání vysavače v domácnostech. A jsme u jádra pudla. Pokud to neděláte, vysavač rychle ztratí výkonnost. Nemůže za to však přístroj, ale jeho uživatel.

Pokud jste si bezsáčkový vysavač pořídili za účelem úspory peněz za sběrné sáčky a nedbali na údržbu a výměnu filtrů, asi jste moc neušetřili. Jaké máte zkušenosti s cyklonovými vysavači vy?

Reklama

Související témata:

Načítám