Hlavní obsah

Na co všechno se vám doma bude hodit obyčejná vazelína?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, že je stará dobrá vazelína univerzální přípravek? Hojí pooperační jizvy, ošetří rozpraskané ruce a rty, hodí se při lakování nehtů, ale zatočí také se skvrnami po rtěnce. A dál?

Článek

Bílá neboli lékařská vazelína odpuzuje vodu a zabraňuje vysychání, proto je oblíbená při ošetřování suché kůže jak na rukou, tak i na obličeji. Hodí se i při barvení vlasů nebo lakování nehtů. Dá se však využít i v domácnosti, třeba při odstraňování skvrn od rtěnky, malování bytu nebo snadném vyšroubování žárovky.

Co je to vlastně vazelína?

Vazelína je mastná homogenní látka, která se vyrábí z polotuhých nasycených uhlovodíků získaných z ropných vrtů. Bělená vazelína, o které se píše v tomto článku, se používá zejména v lékařství a kosmetice – bývá součástí různých mastí a krémů. Koupíte ji za pár korun v každé drogerii či lékárně. Balení o sto gramech stojí kolem 150 korun.

Dejte si ji na beauty stolek

Kelímek s vazelínou se vám doma v žádném případě neztratí. Především ji můžete využít místo různých kosmetických přípravků. Některé herečky dokonce tvrdí, že jim  právě vazelína zajišťuje krásně vláčnou pokožku. Určitě uleví popraskaným rtům, když nebudete mít zrovna po ruce balzám. Usnadní vám odstraňování make-upu, očních stínů i řasenky a rtěnky. Trochu hůř půjdou dolů, když bude řasenka voděodolná a rtěnka neslíbatelná.

Foto: Tania Zbrodk, Shutterstock.com

Kůžičku kolem nehtů opatrně namažte vazelínou. Když náhodou při lakování nehtů přetáhnete, lak už nebude mít šanciFoto: Tania Zbrodk, Shutterstock.com

Lak už nikdy nepřetáhnete

Určitě to také znáte. Když si lakujete nehty, není vůbec jednoduché uhlídat, aby se lak nedostal na kůži kolem nehtů. Zabráníte tomu tak, že si okolí nehtů namažete trochou vazelíny. Když vám pak trochu laku steče vedle nebo přetáhnete, nic se neděje. Vazelínu stačí setřít a s ní se zbavíte i přebytečného laku.

Podobný trik můžete s úspěchem využít také při barvení vlasů. Když si před nanášením barvy namažete okolní kůži vazelínou, nemusíte mít pak už nikdy strach, že vám po umytí zůstanou na obličeji obrysy à la Mickey Mouse.

Zahalte se do vůně na celou noc

Vůně kvalitních parfémů vydrží dlouho, to je pravda. Ale když jdete na diskotéku nebo na ples, je lepší vsadit na jistotu. Vyzkoušejte proto následující fígl. Naneste trochu vazelíny na místa, kde lze nahmatat tep, a pak na ně stříkněte parfém. S klidem můžete protancovat třeba celou noc, protože vůně jen tak nevyvane.

Lahvičku otevřete bez problémů

Kdo by občas nezápasil se zaschlým uzávěrem na lahvičce s lakem na nehty? Přitom je docela snadné se tomu vyhnout. Až se vám lahvičku konečně podaří otevřít, dejte na šroubovací drážky trochu vazelíny, a příště už půjde otevírání jako po másle.

Pryč se skvrnami po rtěnce

Rozhodly jste se na poslední chvíli, že si ráno vezmete jiný svetřík? Jenže jste zapomněly, že už máte na puse rtěnku, a při převlékání jste ho ušpinily? Než ho dáte do pračky, udělejte následující opatření: potřete skvrny vazelínou, a teprve pak ho vyperte běžným způsobem. Pokud rtěnka nebyla neslíbatelná, je pravděpodobné, že fleky zmizí.

Foto: Maram, Shutterstock.com

Skvrny od rtěnky na textiliích se dají snadno vyprat. Nejdříve je potřete vazelínou, a potom je dejte do pračky.Foto: Maram, Shutterstock.com

Už žádné pocákané kliky

Plánujete malování místností? Pak se vám bude hodit malá rada. Dveřní kování asi jen tak ochrannou fólií nepolepíte. A ani nemusíte. Stačí, když potřete kliky vazelínou. Cákance barvy se nepřilepí a po skončení malířských prací vazelínu i barvu jednoduše setřete.

Se žárovkou nebude žádný problém

Už se vám někdy stalo, že vám při výměně žárovky zůstalo v ruce jen sklo bez objímky? I když jste možná měli štěstí a nepořezali jste se, tak je to prostě k vzteku. Kde má člověk honem najít tenké kleštičky? A pak ta práce s tím, než se to povede vykroutit! Přitom se této komplikaci můžete snadno vyhnout, když kovovou šroubovací patku žárovky před našroubováním namažete vazelínou. Tento fígl určitě oceníte zvláště u venkovních svítidel.

Máte s lékařskou vazelínou vlastní zkušenosti? A když ne, přesvědčili jsme vás, že její koupě stojí za to?

Související témata:

Načítám