Hlavní obsah

Trápí vás suchá pleť? Omezte koupele a změňte jídelníček!

Foto: Thinkstock

Nyní v zimě má suchou pokožku kdekdo. Jak se jí účinně bránit? Poradíme!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hydratační krémy nakupujete po tuctech, ale nepříjemného pocitu ze suché pleti se ne a ne zbavit. To proto, že vyživení pokožky na těle i obličeji vyžaduje jak správnou péči, tak jídelníček. Co zabírá?

Článek

Suchá podrážděná pokožka se zarudlými místy a šupinkami se v určitém období může objevit téměř u kohokoli. Přestože jedinci trpící atopickým ekzémem nebo starší lidé k ní mají větší sklony, v důsledku klimatických změn či nemoci se může objevit i u těch, kteří normálně bojují spíše s opačným problémem.

Především v zimních měsících dostává pleť pořádně zabrat. „Neprospívají jí větší teplotní výkyvy. Lehce se může stát, že se naruší přirozená kožní bariéra a začne být citlivější až podrážděná, objevují se na ní na pohmat drsnější a suchá místa, ztrácí lesk a je matná. Chybí jí nejen hydratace, ale i dostatečné promaštění,“ komentuje dermatoložka MUDr. Katarína Třísková z Medicom Clinic.

Co s tím?

S vodou opatrně

Jedním z nejrizikovějších faktorů vysušování pleti je její časté a dlouhé mytí, zejména pak horkou vodou. Voda zkrátka pleti nesvědčí, více o této problematice se dozvíte zde.Doporučuje se proto zaměnit koupel za sprchování, které by však nemělo trvat déle než pár minut.

„Časté mytí a oplachování vysušuje pleť a pokud hned po umytí vyrazíte do chladnějšího počasí, vůbec jí to neprospívá. Ideální je ji po umytí promazat a až za 10–15 minut vyrazit do zimního počasí,“ radí dermatoložka.

Foto: Thinkstock

Čištění obličeje vodou se nedoporučuje. Ta paradoxně pleť vysušuje!Foto: Thinkstock

Šetrné přípravky

Důležitý je i výběr kosmetiky. Při samotném mytí není vhodné používat klasické mýdlo a sprchové gely, ale spíše dát přednost mycím a koupelovým olejům. Na následné promazání jsou podle Kataríny Třískové vhodné krémy bez parfemací a konzervačních látek, obohacené o vitaminy a minerály, například mast Vitella se zinkem nebo indiferentní masťové základy jako Ambiderman.

V případě vážnějších problémů se nezdráhejte sáhnout ani po přípravcích určených na atopický ekzém. Dermatoložka doporučuje Excipal, Linolu nebo Balneum Hermal.

Vyvážená strava

Za vysoušením pokožky může stát i špatná skladba jídelníčku postrádající důležité vitaminy a živiny. „Při problémech s vysoušením pleti je vhodné zařadit dostatek zdravých tuků a také potraviny s obsahem betakarotenu, vitaminu E a minerálů jako zinek, selen a jód,“ radí nutriční specialistka Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Na jaké konkrétní potraviny se zaměřit? „Tyto látky naleznete například v ořeších, semenech, za studena lisovaných olejích, tučných rybách, mořských řasách, ovoci a zelenině. Výborné je třeba drcené lněné semínko – to lze přidávat do skoro všech jídel – a panenský kokosový olej, který lze konzumovat vnitřně i použít přímo na kůži,“ upřesňuje odbornice.

Zcela zásadní je i dodržování pitného režimu, protože přesušená pleť může být i známkou dehydratace. „Vypít byste měli minimálně dva litry čisté vody a razantně omezit konzumaci kávy a alkoholu,“ dodává Zuzana Komůrková.

Foto: Thinkstock

Jak pleť před vysušením chránit i zevnitř? Zařaďte do svého jídelníčku za studena lisované oleje...Foto: Thinkstock

Domácí procedury

Na promaštění kůže můžete vyzkoušet i některé z osvědčených babských rad. „Zkuste si třeba vyškvařit nesolené vepřové sádlo a promazávat jím obličej. Nadbytek mastnoty pak odsajte ubrouskem,“ radí Katarína Třísková. Dále pak doporučuje připravit si domácí pleťovou masku, a to smícháním lžičky medu, olivového oleje a žloutku nebo kvasnic. Tu naneste na obličej a nechte alespoň deset minut působit, poté ji smyjte.

Foto: archiv firem

S přesušenou pletí mohou pomoci i šetrné kosmetické přípravky z lékárny. Na foto (zleva): Eucerin aquaporin (40 ml) pro suchou pleť zbavuje dehydratovanou pleť pocitu napětí. Vichy Idealia BB krém (40 ml) je vyhlazující pro ideální kvalitu a odstín suché pleti. Bioderma Atoderm Nutritive (40 ml) je vysoce výživný krém pro každodenní péči o pokožku tvářeFoto: archiv firem

Máte problémy s vysoušením pleti? Jak s nimi bojujete? Podělte se s námi o své rady!

Reklama

Související témata:

Načítám