Hlavní obsah

6 netradičních způsobů užití balzámu na rty. Vyzkoušíte je?

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nosíte ji pořád v kabelce? To je dobře! Ani nevíte, kdy ji budete potřebovat i na něco jiného, než jsou rty. Pomádou totiž vyřešíte tlačící boty, zadrhlý zip nebo se bude hodit i při sundávání prstýnku. Čtěte!

Článek

Jelení lůj, pomáda, tyčinka… zkrátka balzám na rty. Někdy se však může stát i balzámem na nervy, to když nečekaně vyřeší „zapeklitý“ problém všedního dne. Mastný voskový základ pomády totiž dovede pomoci jako mazivo nebo ochranná vrstva.

Zaseknuto! Pomoc!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Jste v práci a nechce povolit zip na bundě nebo kabelce? Zkuste do ní sáhnout, a pokud se vám povede najít tyčinku na rty, máte vyhráno! Stačí jemně pomazat bezprostředně kolem jezdce zipu a pak pomalu, po milimetrech posouvat tam a zpátky, než se mezi zuby dostane dost maziva a zdrhovadlo povolí.

Šup s ním na ruce

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Dalším příkladem perfektní mazací schopnosti pomády je sundávání prstýnku. Kdysi se říkalo, že nejlepším pomocníkem je mýdlo, ale pokud v tu chvíli nemáte přístup k horké vodě, sáhněte po tyčince na rty. Navíc se lépe aplikuje, protože je do špičky a dobře zajede až k prstýnku, případně lehce pod něj.

U rukou ještě zůstaneme, protože nahradíme drahé olejíčky na nehtovou kůžičku právě balzámem. Má totiž podobné složení (včelí vosk, bambucké máslo a další vitaminy) a výborně se nanáší, jen je třeba jej dobře vmasírovat.

Ano, i na vlasy se dá použít

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Chcete-li si vyrobit opravdu uhlazený účes a stále bojujete s poletujícími vlasy, sáhněte po jelením loji, ovšem tentokrát se bude hodit krémovější konzistence. Když si trochu nanesete mezi prsty a přejedete kolem pěšinky, vlasy „lehnou“ a nebudou vypadat mastné. Tyčinkovým balzámem můžete přes den ještě své dílo pojistit. Pokud bojujete s lupy, pak tenká vrstva pomády krátkodobě zamezí padání, bohužel však nevyřeší problém s vlasovou pokožkou.

V nouzi poznáte přítele

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Teď v zimě je rýma takříkajíc všudypřítomná, takže pokud nechcete mít nos celý červený od neustálého otírání kapesníkem, pomažte si jeho okolí právě balzámem. Stejnou ochrannou vrstvu vyrobí i na tvářích, jste-li na horách v třeskutém mraze. Naopak jako intenzivní mazací přípravek se jelení lůj osvědčil v případě rozpraskaných pat nebo drsné kůže na loktech.

Na boty se musí s nápadem

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Pomádu mějte i poblíž botníku (samozřejmě nějakou starší nebo s příchutí, která vás nezaujala, protože ji už pak nemůžete nanášet na rty). Jestliže nosíte lakované boty, pak drobné škrábance lehce přetřete a poté flanelovým hadříkem přeleštěte. V zimě ji můžete použít jako havarijní přípravek proti soli. Jednak trochu zamaskuje skvrny, které se vám nepodařilo úplně odstranit, a také působí proti ulpění veškerého posypu chodníků.

Ještě jednou boty

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Tlačí vás nové lodičky a máte z nich otlaky na patách? Kvalitní boty mají i vnitřní stranu vystlanou kůží, která právě díky vosku a olejům obsaženým v pomádě zvláční a vytvaruje se podle vaší nohy. Nelekněte se, když to bude ze začátku trochu klouzat.

Hlavním účelem balzámu je samozřejmě pěstit jemnou pokožku rtů. Poradíme, jak rty chránit v zimě, aby netrpěly a také se můžete probrat různými pomádami a rtěnkami, které budou vaše ústa doslova hýčkat.

Načítám