Hlavní obsah

Tipy, jak zařídit malý byt

Foto: Vizualiazace: Satpo

Zahrady patří k několika přízemním bytůmFoto: Vizualiazace: Satpo

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít aspoň balkon nebo lodžii, kde bychom mohly mít křesílko a pár květin v truhlících – takové přání mají ty z nás, které bydlí v bytě, kde si lze postavit květináč tak akorát na parapet okna. Jenže existují i výjimky. Byty se zahradou, a to skoro v centru města. Přijměte naše pozvání!

Článek

Dvoupokojový byt v Rezidenci Jeseniova na Praze 3, do kterého váz zveme, si zařídil mladý pár. Velikost – padesát devět metrů čtverečních – ale nebrání tomu, aby se dva rozrostli na rodinu. Tedy do doby, než potomek bude potřebovat vlastní pokoj. Na atraktivitě bytu dodává jak netradiční dispoziční řešení – místnosti jsou průchozí, jak tomu bývalo ve starších domech –, tak hlavně terasa a téměř čtyřicetimetrová zahrada. Byt je orientovaný na jihovýchod, proto nouze o sluneční paprsky tady určitě nebude. A horko také ne, zahrada má vyvedený přívod vody, proto není problém nechat si sem instalovat třeba venkovní sprchu pro osvěžení v horkých letních dnech.

Výhodou tohoto bytu jsou i velká okna, která vždy zabírají skoro celou stěnu. I když je venku ošklivě jako v těchto dnech a na zahradě se zrovna sedět nedá, mohou majitelé relaxovat aspoň při vyhlídce do zeleně.

Nádherná kuchyň

Na zahradu se vstupuje z největší místnosti v bytě – propojený obývací pokoj s kuchyní mají něco málo přes třicet metrů. Zařídilo ji, stejně jako zbytek bytu, Studio Stopka.

Vzhledem k velikosti místnosti i světlosti si mohli majitelé dovolit volit kuchyňská dvířka z tmavého teakového dřeva. Aby prostor nevypadal příliš ponuře, doplnili je bílou pracovní deskou. Ze stejného materiálu si nechali vyrobit i obklad za pracovní deskou. Toto řešení je nyní velmi oblíbené, protože oproti klasickým obkladům zde nenajdeme žádné spáry, které jsou nejsložitější na úklid.

Linka je doplněná vestavěnými spotřebiči v nerez provedení a z nerezu je i sokl kuchyně. Dvířka zvolili majitelé plná, a to hlavně z praktických důvodů. Pokud si vybereme částečně prosklené, tak i u mléčného skla – o tom čirém ani nemluvě – je vidět, co skladujeme uvnitř. Věci pak musíme mít uvnitř vyskládané, jinak to nebude vypadat hezky. U plných dvířek tyto starosti odpadají.

Foto: Satpo

Obývací pokoj je propojený s kuchyníFoto: Satpo

S kuchyní ladí i jídelní stůl, který je u zdi a doplňují ho dvě židle potažené béžovou kůží. Pokud by se u něj chtělo najíst více lidí, samozřejmě není problém ho o metr posunout do prostoru a hned se sem vejdou čtyři osoby.

Ze stejného materiálu, tedy světlé kůže, je i rohová pohovky značky Rolf Benz. Doplňuje ji tmavý konferenční stolek ladící s tím jídelním a kuchyňskými dvířky. Aby došlo aspoň k optickému oddělení jednotlivých zón v místnosti, majitelé položili pod sedačku a stolek barevný květovaný koberec. Ten navíc dodává spolu s červenou čtecí lampou černobílému interiéru barvu.

Nejen v obývací části, ale po celém bytě včetně předsíně jsou na podlaze třívrstvé parkety.

Skříně se vešly do ložnice i zádveří

Ve stejném stylu je zařízená i ložnice, která má velikost sedmnáct metrů čtverečních. Nejvíce místa zabírá postel z tmavého dřeva a prakticky skoro celou kratší stranu zakryly šatní skříně. Tím, že mají bílá hladká dvířka, působí v místnosti nenápadně, ačkoli jde o velký kus nábytku. Další vestavěná skříň je umístěná také v předsíni.

Koupelna, do které se vchází z předsíně, má velikost pět a půl metru. To stačilo na to, aby se sem vešla vana, ve které se člověk jak vykoupe, tak osprchuje. Doplňuje ji umyvadlo se sifonem z chromovaného plastu. Protože jde o menší byt, normy připouštějí, aby byla v koupelně umístěná toaleta. Architekti tuto možnost využili. Nechybí ani přívod vody na pračku.

Koupelna je laděná tentokrát do hnědobílých barev. Obklady jsou položené na šířku, čímž se prostor opticky zvětšuje. Zatím zde není nábytek, především tedy uzavřené skříňky. Je ale třeba podotknout, že dostatek odkládacího prostoru na mýdla, šampony a mnoho další drobností nabízí sokl, který se táhne po celé šířce stěny a je přístupný jak z vany, tak u umyvadla. Koupelna zatím na své doplňky čeká.

Reklama

Související témata:

Načítám