Hlavní obsah

Nápady na velikonoční výzdobu: Vyrobte si věnec i ozdobu do vázy

Foto: Profimedia

Je nejvyšší čas pomýšlet na velikonoční dekorace. Bude zábava, když se do jejich výroby pustíte s dětmiFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velikonoce jsou za chvíli tady, takže je nejvyšší čas nachystat patřičnou výzdobu! Máme pro vás pár inspirací na dekorace na stůl, parapet, ale třeba i k pověšení na zeď. Tady jsou!

Článek

Dekorace s tematikou Velikonoc mají dopředu jasné hlavní motivy – vajíčka, zajíčky, jarní květiny, naklíčené obilí… Tak si pojďte s těmito klasickými symboly trochu pohrát. Můžete se rozmáchnout velkým věncem na stůl nebo jen v tichosti a na velmi malém prostoru oslavit Velikonoce v rohu poličky.

Velikonoční věnec

Vyznavači přírodních materiálů a barev si přijdou na své při výrobě podobného věnce. Slaměný základ stačí omotat uschlými listy ozdobné trávy nebo jiným přírodním materiálem, který následně zafixujete pruhy nastříhané juty. Vajíčka mohou být plastová nebo vyfouknutá, přilepte je tavnou pistolí. Vzdušnost a divoký vzhled podpoříte ještě volně omotanými suchými listy trávy a větvičkami z jakéhokoli keře.

Foto: Eva Malúšová

Věnec můžete položit na stůl, ale i zavěsit, to záleží na vás. Pokud ho budete věšet, pak přizpůsobte směr větviček a důkladněji zafixujte vše tavnou pistolíFoto: Eva Malúšová

Zajíc, kam se podíváš

Zaječí girlanda nebo obrázek. Obojí lehce vyrobíte i s dětmi. Vše je totiž jen z barevného papíru, zbytků vlny a stužek a kousku filcu. Zajíčky je lehké namalovat na papír a vystřihnout. Ocásky jsou bambulky, které můžete vyrobit namotáním vlny na prsty, nebo na papírová kolečka a jejich svázáním a rozstřihnutím. Zbytek je na vaší fantazii.

Foto: Eva Malúšová

Girlanda může viset na zdi, v okně či ve dveřích, kde uvítá koledníky. Obrázek můžete opřít nebo zavěsit, ale může se stát i přáním, které pošlete v obálce třeba babičceFoto: Eva Malúšová

Ušatá vejce

Děti zvládnou vyrobit z uvařených vajíček zajíčky za pomoci krepového papíru, provázku a fixu. Pruh krepáku – asi deset centimetrů široký a dlouhý tak, aby z každé strany přesahoval přes omotané vajíčko – poskládejte na polovinu a ještě jednou na půl. Pak ho dejte na vajíčko tak, aby přečníval nad špičkou. Tam ho uvažte. Špičky uší pak sežmoulejte a zafixujte lepidlem na papír.

Foto: Eva Malúšová

Namalovat zajíčkovi alespoň symbolicky obličej není nic složitého, takže to také můžete svěřit dětem. Vajíčka pak postavte do skleničky, plata na vajíčka nebo do kalíšku na vejceFoto: Eva Malúšová

Kohout na stůl

Kam dát dětem čokoládová vajíčka? Což vyrobit krabičku, do které k nim posadíte i kohoutka. Použijte krabičku od čaje, kterou zpevníte krepovým papírem nebo tapetou. Tvar kohouta vystřihněte z lepenky nebo pevnější čtvrtky, a pak ho jen olepte balicím papírem nebo stužkami. Dětem i koledníkům udělá jistě radost.

Foto: Eva Malúšová

Kohout stojí v krabičce volně na nožce a podstavci z kartonu, aby se nepřevrhl a vajíčka se nevysypalaFoto: Eva Malúšová

Větvička s vajíčky

Možná máte doma malou vázičku, která tvarem připomíná vajíčko. Pokud ne, použijte jakoukoli jinou, protože větvičce s vajíčky to jistě bude slušet i v ní. Na této dekoraci nic není – vajíčka jen přilepíte k větvičce, která se ve vodě při pokojové teplotě postupně zazelená.

Foto: Eva Malúšová

Místo vázy můžete použít i sklenku od zavařeniny, kterou jen omotáte ubrouskem s jarním motivem a uvážete ho na mašličku, fantazii se ani tady meze nekladouFoto: Eva Malúšová

Osení s vejcem

Naklíčené obilí můžete koupit a jen ho lehce dozdobit. K tomu stačí větvička vrby, kočičky a vyfouknuté vajíčko, které se po důkladném vymytí stane vázou.

Foto: Eva Malúšová

V jednoduchosti je krása, takže žlutý akcent narcisu nebo červený tulipán bohatě stačí, a už nemusíte ani nijak dekorovat květináč. Jak vidíte, tak v plastovém zahrají svou dekorativní roli i kořínky oseníFoto: Eva Malúšová

Zlato ve vejcích

Zlatý déšť je také prvním poslem jara a najdete ho velmi často na zahrádce nebo v okolí. Vypadá moc hezky ve váze, ale bude mu to slušet i ve sklenici, kterou polepíte vajíčky z barevného papíru.

Foto: Eva Malúšová

Jistě vám s malováním papírových vajíček moc rády pomohou děti, svěřte jim to bez obavFoto: Eva Malúšová

Jak jste vyzdobili svůj domov na Velikonoce vy? Rozhodně přidejte fotografii do této fotogalerie.

Reklama

Načítám