Hlavní obsah

Video: Kurz in-line bruslení - povrchy a technika

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Je důležité osvojit si správné držení tělaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

3. díl - V předchozích dílech jsme mluvili o základní výbavě a jak si počínat první den v terénu. Než se do bruslení pořádně „obujete", měla byste si dobře zmapovat terén a nacvičit bruslařské techniky. Poradíme vám, jak a kde! Z našeho videa se dozvíte, jak si vybrat chrániče a vhodné oblečení.

Článek

Bruslařské stezky

Zatím se bruslařské trasy u nás nedočkaly oficiálního rozdělení. „Protože stezky nemají žádné hodnocení, udělali jsme si vlastní stupnici. Metodu jsme vyvinuli na základě zkušeností s výukou v našich kurzech. Chtěli jsme usnadnit zejména začínajícím bruslařům jejich rozhodování, jestli se vybraná trasa pro ně hodí nebo ne. Známkujeme proto terén i celou stezku," popisuje Lucie Švadlenková, instruktorka kurzu in-line bruslení.

Pozor na kvalitu povrchu stezek

Ideálním povrchem pro každého bruslaře je zcela hladký asfalt (nové stezky). Snadno na něm uděláte různé triky a naučíte se bruslařské techniky. Trochu horší, ale ještě v pohodě, je hladký chodník. Vyznačuje se malými nerovnostmi, které téměř nepocítíte. I na takovém terénu lze vše hravě zvládnout. Můžete se ale setkat i s hrubším asfaltem nebo betonovou úpravou (patří sem i zámková dlažba). Na tomto typu povrchu brusle za jízdy ucítíte - brní. Zvládnete na něm jízdu dopředu, přešlapování, zatáčení, ale rychlé otočky už půjdou hůř a vyžadují větší zkušenosti.

Ještě obtížnější povrchy (hodně hrubý asfalt, cesta z hrubého betonu) jsou jen pro zkušené bruslaře. Za nejobtížnější se považuje terén z ostrých dlažebních kostek s většími rozestupy, kam vám snadno zapadnou kolečka, cesta z pražců v různých výškách, nebo písek. Většinou se jedná o téměř nesjízdný povrch, kterému je lepší se vyhnout.

V kurzu vás bruslit naučí!

Pokud se nechcete učit metodou pokus-omyl a nemáte zrovna sportovní vlohy, navštivte kurzy in-line bruslení. K čemu jsou? Nejčastějším důvodem návštěvníků je naučit se padat a zastavovat. Pády se trénují na trávě, jednotlivé techniky pak na vhodném povrchu. Kromě toho se naučíte správně jezdit, zatáčet, zdolávat nerovné terény a trocha té teorie není nikdy na škodu. „Součástí našich kurzů je i hodina in-line aerobiku," říká instruktorka Lucie Švadlenková.

Foto: samphoto.cz /jiunlimited

Bruslit ve dvou je legraceFoto: samphoto.cz /jiunlimited

Bruslař na silnici

Než se vydáte na stezky nebo dokonce na silnici, měla byste vědět, že bruslař je brán jako chodec. Proto dává přednost cyklistovi a vyhýbá se ostatním chodcům. Na silnici byste tedy správně měla jezdit po levé straně, což i zkušení bruslaři příliš nedoporučují. I když se vám to možná nelíbí - takový je zákon!

Zábava a cvičení - in-line aerobik

Už jste slyšela o aerobiku na bruslích? Ne, není to žert, je to super! To samé tvrdí i Lucka Švadlenková, která si hodiny vymyslela. A jak takové cvičení na bruslích probíhá? „Aerobik na in-linech provozujeme pouze venku. I když jsme se snažili dostat s ním i do fit center, zatím se to nepodařilo. Proto nás limituje trochu počasí. Brusle přidávají zátěž na nohy, takže je to docela dřina. Cvičí se na pomalou hudbu - ve stylu funky, jinak to ani nejde. Stejně jako v aerobiku se na začátku jednoduše zahřejeme a protáhneme (s oporou ve dvojicích). Pak už přijdou na řadu jednoduché sestavy a otočky. Osobně in-line aerobik používám jako metodickou pomůcku při kurzech," usmívá se Lucka. A k čemu to všechno je? „Tímhle cvičením snadno odbouráte strach z bruslí. Kromě toho si uvolníte kolena, což je pro výuku důležité, a v neposlední řadě se naučíte udržet na jedné noze," dodává instruktorka. Cvičební hodina trvá 60 minut.

To nejdůležitější o bruslích už víte a je na vás, jak praktické informace zúročíte. Pamatujte na jedno: Po každém pádu je důležité najít sílu se zase zvednout a nenechat se odradit! Ještě chvíli máte čas na trénování, než se budeme moci společně utkat na čarodějnickém klání na Ladronce! Více informací najdete ZDE.

Reklama

Související témata:

Načítám