Hlavní obsah

Návštěva: Bydlení si zařídili ve střešním bytě se zahradou na terase

Foto: Archiv studia Ambience Design (13x)

Kuchyně s jídelnou jsou středobodem celého bytu. Stropní svítidlo je od značky Aromas del Campo, jehož distributorem je firma DecadoFoto: Archiv studia Ambience Design (13x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá rodina si v Praze nechala designérkami z Ambience Design navrhnout interiér střešního bytu se dvěma terasami. Podmínkou bylo vytvořit z kuchyně a terasy místo pro setkávání rodiny i přátel. Povedlo se!

Článek

„Nadchl nás životní styl této rodiny, který je založen na maximálním využití společného volného času. Ten tráví aktivně venku i doma nebo dlouhými posezeními s přáteli,“ říkají Zuzana Wiesnerová a Jitka Kobzová. Designérky dostaly poměrně jasné požadavky na praktické využití celého prostoru tak, aby mohla domácnost fungovat bez zbytečných překážek.

Energická rodina, která má ráda barvy

Podstatné bylo dispoziční rozložení, které nezvykle upozaďuje obývací pokoj do 11 m2 velké místnosti. Největší prostor bytu, který má přes 30 m2, tak přenechává kuchyni s jídelnou. „Zde se promítla preference rodiny, která televizi příliš nesleduje a dává přednost spíše aktivnímu odpočinku,“ říkají designérky. Právě kuchyně s jídelnou tvoří centrum společného setkávání.

Foto: Archiv studia

Kuchyňský ostrůvek se stává oblíbeným prvkem českých kuchyní. Poskytuje spoustu úložných prostor a je skvělým komunikačním bodem mezi kuchyní a jídelní nebo obývací částíFoto: Archiv studia

Prostor je laděn do útulných jemných tónů v základu, ale dominantou jsou pestré barvy i hravá tapeta. Vyjadřuje to tak životní styl rodiny, kde nejenom děti, ale i rodiče kypí energií. Na první pohled zaujmou různobarevné židle nebo žlutá lavice. Ta je od firmy Dekado za cenu necelých 18 tisíc korun.

Na míru vytvořená kuchyňská linka má i ostrůvek s varnou deskou. Ten mimo jiné nahradil chybějící skříňky u stěny, které se sem nevešly kvůli komínové šachtě.

Foto: Archiv studia

Obývací pokoj je vzhledem k celkovým rozměrům bytu 120 m^2 velmi malý, a to proto, že není centrem pro setkávání. Je vybaven sedačkou Polstrin nebo konferenčním stolkem značky Zuiver za 4000 KčFoto: Archiv studia

Ložnice s retro nádechem

Barev a vzorů je plný nejenom dětský pokoj a herna, ale i ložnice s přiléhající terasou a zimní zahrada, ze které je možné nasávat venkovní atmosféru i v chladném počasí. Z jednotlivých prvků v ložnici stojí za povšimnutí lustr od španělské firmy Aromas del Campo za 8 tisíc korun zdobený tenkými plátky bukového dřeva ve tvaru květů. Tapeta dodá místnosti retro vzhled, který doplňují lampy stejné značky jako lustr.

Foto: Archiv studia

Ložnice je netradičně velmi barevná a sálá z ní pozitivní energieFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Zatím chtějí mít malé děti společný pokoj, proto byl druhý pokoj využit jen ke hraní a žádné postele zde nenajdeteFoto: Archiv studia

Terasa velká jako byt samotný

Byt o dispozicích 5 + 1, jehož plocha čítá 120 m2, má tu výhodu, že se nachází v posledním patře vysokého domu. Vznikly zde tak dvě terasy, které mají dohromady stejnou rozlohu jako byt samotný. Hlavní a největší terasa vede z kuchyně, druhá terasa je spojená s ložnicí. Díky svým rozměrům nahrazuje velká terasa zahradu, venkovní posezení i místo pro hraní dětí. Tato také poskytuje u teras a balkonů tolik ceněné soukromí.

Foto: Archiv studia

Zimní zahrada přilehlá k ložnici nahrazuje terasu v zimních měsícíchFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Skutečně záviděníhodnou součástí bytu je obrovská terasa, která je zčásti zastřešená a je zde i prostor pro pěstování rostlinFoto: Archiv studia

Co říkáte na toto řešení?

Reklama

Načítám