Hlavní obsah

Návštěva v domě, který si ve všem vystačí úplně sám!

Foto: archiv firmy Rongen Architects (15x)

Tenhle velmi zajímavý dům stojí v Německu. Pojďte se na něj podívat podrobněji!Foto: archiv firmy Rongen Architects (15x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jste viděli dům, který je stavebně zdařilý, energeticky úsporný i soběstačný? Ale ano, i takový se dá postavit. Podívejte se, jaké domy se staví u našich sousedů za hranicemi.

Článek

Dvoupodlažní vilka se nachází v německém městečku Selfkant-Großwehrhagen v severním Westfálsku. Moderní novostavba z dílny architektonického projekčního studia Rongen Architects stojí mezi tradičními venkovskými domy. Na první pohled vás zaujme svým vzhledem, na druhý pak unikátním řešením.

Pasivní znamená nespotřebovávající

Dům má totiž standard pasivního domu. To mimo jiné znamená, že má co nejjednodušší tvar (aby bylo co nejméně ochlazovaných ploch), prosklenou jižní stranu, severní naopak s minimem oken.

Místo klasického vytápění a větrání okny je v něm systém rekuperace, tedy řízené výměny vzduchu. Ohřátý vzduch se nevyvětrá, ale dále se využívá, zde třeba k předehřívání vody a k vytápění. Na střeše domu jsou pro okolí neviditelné fotovoltaické panely, které pro dům vyrábějí elektřinu, dům vytápí tepelné čerpadlo vzduch-voda. Na přitápění slouží kamna na ekologicky šetrné peletky.

Foto: Archiv firmy

Obývací pokoj má prosklené stěny, okna jsou energeticky úsporná se speciálním složením a pokovovanými vrstvami, tedy by jimi nemělo unikat teplo. Propouštějí sluneční svit, který místnost v zimě ohříváFoto: Archiv firmy

Geniální řešení: jedno slouží druhému

V přízemí je obývací pokoj s kuchyní, technickým zázemím a terasami. V patře jsou pak dvě ložnice, pracovna, šatna, koupelna a otevřený prostor, který působí impozantně a propojuje obě úrovně domu. Pozornost upoutá i schodiště, jehož stupně jsou vetknuty do zdi. Je vzdušné. „Přestože schodišti chybí z jedné strany zábradlí, je normálně bezpečné, a majitel si ho takové přál,“ svěřuje se architekt Ludwig Rongen, jeden z autorů návrhu domu. Celkem tu mají obyvatelé domu k dispozici 207 m2 plochy.

Foto: Archiv firmy

Kuchyně je prakticky v otevřeném prostoru. Linka je bílá, tmavá dlažba byla na podlahu použita záměrně, neboť absorbuje více slunečního svitu, a tím pádem hřeje (efekt kachlových kamen)Foto: Archiv firmy

Obklopeni zelení a terasami

Prostorové řešení celého domu je nápadité. V přízemní části zaujme, že část kuchyně a jídelna nejsou od základní plochy obývacího pokoje fyzicky odděleny zdí nebo přepážkou, ale jen opticky – dvěma schody. Část stěny obývacího prostoru, situovaná na jih, je prosklená, díky tomu je místnost vyhřívána přirozeně slunečním svitem, navíc okna zprostředkovávají úžasný výhled. Máte pocit, že jste součástí krajiny. Na druhou, menší terasu se dostanete přímo z kuchyně. V prostoru za schodištěm je nenápadná, leč funkční knihovna.

Foto: archiv firmy

Od jídelního stolu je překrásný výhled do okolní zeleněFoto: archiv firmy

Vodu ohřívá tepelné čerpadlo

Zajímavá je i koupelna, která je v patře takřka proti schodišti, ale na přání majitele je minimalisticky řešena i vybavena. Solitérní vana není usazena do obezdívky a v prostoru se pěkně vyjímá. Teplou vodu majitelé mají také „svoji“, předehřívá ji tepelné čerpadlo vzduch-voda a je uchovávána v 250litrovém zásobníku. V patře jsou pak tři místnosti, jedna slouží jako pracovna, dvě jako ložnice. Jednu využívají majitelé, z druhé je hostinský pokoj. Ložnice nám však majitelé nechtěli ukázat, považují je za intimní sféru.

Foto: Archiv firmy

Spojovací můstek vede do pracovny, jejíž jedna stěna je na sever, a tudíž nemá moc oken. Prosklená stěna spojuje místnost se zbytkem domu a vytváří dojem kompaktnostiFoto: Archiv firmy

Menší účty za energii se líbí všem

Pasivní domy jsou takzvaně „trendy“ a v Německu jsou mnohem populárnější i rozšířenější než u nás. Od roku 2000 jich jen odborníci z Rongen Architects navrhli téměř třicítku. Tento byl první, který postavili v prostředí tradiční vesnice. Pasivní domy jsou sice dražší, ale náklady se vrátí v podobě nižších výdajů za provoz domu, zejména v účtech za energii. A navíc šetříte životní prostředí. Inu, jiný kraj, jiný mrav, dokonce i jiný způsob myšlení a uvažování.

Foto: Archiv firmy

Vana je umístěna v prostoru. Při koupeli si můžete užívat překrásný výhled na jižní horizont a na GiesenkirchenFoto: Archiv firmy

Chtěli byste takto bydlet i vy? Co si myslíte o trendu pasivní výstavby?

Reklama

Načítám