Hlavní obsah

Navštivte s námi dům, kde prim hraje útulnost

Foto: Canaba

Dům se svou klasickou architekturou ideálně hodí do české krajinyFoto: Canaba

Reklama

Příjemné odstíny barev, spousta dekoru dřeva a pohodlný nábytek – tyto tři věci jsou základem tajemství, jak vytvořit hezký, pohodlný a zároveň útulný byt. Pokud nemáte rádi jednoduché a nezabydlené interiéry, zde se vám bude líbit. Nechybí tu ani otevřené poličky, na něž si můžete vystavit drobnosti a suvenýry!

Článek

Klasika – tak by se dal jedním slovem shrnout popis tohoto domu, který se opravdu jmenuje Classic. Sto padesát metrů čtverečních obytné plochy je rozděleno do dvou pater. První, které tvoří velká obytná místnost, zastává společenskou funkci, v podkroví se nacházejí tři ložnice. K tomu samozřejmě patří i dvě toalety, praktická spíž, šatna i hobby místnost, a dokonce stropními dveřmi přístupný prostor pod střechou, který slouží jako klasická půda a vejde se sem spousta věcí. Důležité je však zařízení a zvolené barvy, ty tady vytvořily opravdový domov!

Foto: Canaba

Příjemné teplé barvy dodávají interiéru na útulnostiFoto: Canaba

Klasické pojetí a odvážná podlaha

Obývací pokoj odděluje od jídelny s kuchyní široký vstup ve tvaru oblouku. Tento prvek byl oblíbený před lety, i když někteří na něj – jak je vidět zde – stále nedají dopustit ani dneska. Ale nenechte se mýlit, dům v sobě skrývá i moderní řešení, na něž mnozí nemají ve svých bytech odvahu, i když jsou krásná a praktická. Stačí se podívat na podlahu! Zapomeňte na PVC či lamino, celých čtyřicet metrů čtverečních – tedy obývák i kuchyň – pokrývá keramická dlažba!

Foto: Canaba

Podlahu v obývacím pokoji nezvykle pokrývá keramická dlažbaFoto: Canaba

Majitelé tak zcela splnili základní pravidlo pro dobře vypadající propojené kuchyně s obýváky – tedy, že by je měla sjednocovat stejná podlaha i stejná barva a styl nábytku. Jestliže nevěřícně kroutíte hlavou nad jejich rozhodnutím a zdůvodňujete to tvrdostí a studeností, nic není pravda. Stačí si sáhnout na tolik oblíbený laminát, který mnozí v obýváku máte. Jeho teplota je srovnatelná s dlažbou, pod tu můžete navíc bez problému položit podlahové topení. Navíc je v místě kolem pohovky, kde se předpokládá, že bude člověk sedět a povalovat se bez přezůvek, položený koberec, který tato negativa eliminuje. Dlažbu pak nepoškodí ani krbová kamna, která se nacházejí v obýváku. Stejně tak odolá drápům domácích mazlíčků.

Foto: Canaba

Dvířka kuchyňské linky nabízejí kombinaci světlého dřeva a korálově červeného lakuFoto: Canaba

Architekt si zde navíc hezky pohrál s optickým dělením jednotlivých místností. „Zatímco do obýváku dal jen světlé dlaždice, v kuchyni vytvořil pruhy ze světlých a tmavých, které pak pokračují do chodby,“ říká Petra Váňová ze společnosti Canaba, která dům stavěla a zařizovala.

Foto: Canaba

Kontrast do interiéru přináší tmavý nábytek, například černý kovový stůl a židleFoto: Canaba

S podlahou jsou pak barevně sladěné i stěny, kde se opakuje opět oranžová v různých stupních sytosti. Tím se vytvořil dobrý základ, který lze doladit jakýmkoli zařízením. Kuchyňská linka je kombinací světlého dřeva na spodních skříňkách a korálově červené na horních. Tento odstín nejenže ladí s okolím, ale je to i barva roku 2012. Tedy opět zcela trendový a módní prvek. Světlé jsou i otevřené poličky za televizní stěnou.

Foto: Canaba

Zajímavý efekt vytvářejí pruhy světlých a tmavých dlaždic na podlaze v kuchyniFoto: Canaba

Pokud by interiér takto zůstal, působil by poněkud nudně. Proto ho bylo třeba oživit nějakými výraznými akcenty a kontrastem. Ty zde zastupuje černý nábytek, přesněji kovový jídelní a konferenční stolek, pohovka i bočnice křesla.

Foto: Canaba

Schodište lemuje sokl ideální například k pěstování rostlinFoto: Canaba

Bydlení pod šikminami

Po schodišti opět obloženém keramickými dlaždicemi vystoupáte do horního patra, kde se nachází ložnice rodičů, dětský pokoj a třetí místnost, která se zatím využívá jako pracovna. I zde prostoru dominují příjemné a teplé barvy na stěnách, podlahy pokrývá nízký koberec, který je přece jen do těchto prostorů vhodnější.

Foto: Canaba

V dětském pokoji zůstává spousta volné plochy na hraníFoto: Canaba

Jak ložnice, tak dětský pokoj jsou zařízené jen tím nejnutnějším. V ložnici je to lůžko, odkládací stolky a poličky na věci v této místnosti nezbytné. V dětském pokoji je pak doplňuje regál na hračky a hlavně zde zbývá spousta místa na hraní, které děti ocení více než spoustu nábytku.

Vytvořit úložné prostory pod zkosenou střechou není jednoduché a zpravidla to řeší nábytek vyrobený na míru, zde skříně zastoupila poměrně velká šatna na chodbě, kam se oblečení vejde. „Vestavné skříně jsou navíc k dispozici hned u vstupu do domu a navazuje na ně i osmimetrová takzvaná hobby místnost, sloužící jako prádelna a sušárna a také jako komora na ukládání všeho možného,“ dodává Petra Váňová.

Foto: Canaba

Ložnice je zařízená jen tím nejjednodušším, úložné prostory nabízí sousední šatnaFoto: Canaba

Foto: Canaba

Třetí volný pokoj v podkroví je zatím funkční pracovnouFoto: Canaba

Zatímco v přízemní mají majitelé k dispozici jen toaletu s umývátkem, koupelna v patře má skoro deset metrů čtverečních. Vešlo se sem jak dvojumyvadlo se spodní skříňkou, tak klasická vana. Ta je pro lepší přístupnost doplněná schůdkem, což ocení jak malé děti, tak starší lidé. I když je v koupelně i toaleta, je oddělená nízkou vyzděnou polopříčkou, a tak nabízí potřebné soukromí. Vhodné řešení pro ty, kdo neví, zda chtějí toaletu v koupelně, nebo samostatnou.

Foto: Canaba

I do podkroví zvolili architekti teplé odstíny barevFoto: Canaba

Foto: Canaba

Přístup do vany zjednodušuje schůdekFoto: Canaba

Myslíte si, že novostavba nutně musí být minimalisticky studená a drahá? Jak vidíte, tento domek je pravým opakem. Působí útulně a stavba na klíč včetně základové desky přijde na tři miliony korun. Líbí se vám?

Reklama

Načítám