Hlavní obsah

Návštěva v domě, jaký jste ještě neviděli!

Foto: Kyzlink.com

Zvenku minimalistická stavba působí uvnitř velmi příjemným dojmemFoto: Kyzlink.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostatečně velká parcela, ale i peníze dovolily manželům, aby pro sebe a své dvě děti nechali postavit krásný dům. Dopřáli si v něm nejen spoustu dřeva, ale i bambusový les, netradiční krb a stěnu, která se jenom napíná. Zajímá vás, jak tolik unikátů vypadá dohromady? Pojďte se podívat!

Článek

Novostavba na první pohled zaujme všechny milovníky minimalismu a jednoduchosti – ve svahu je umístěno několik kvádrů. Omítku pokrývá šedý obklad, a aby dům nevypadal jako tovární hala, oživuje ho bílá omítka a obklad ze dřeva.

To samozřejmě najdete i v interiéru, jednoduše by se dalo říct, od podlahy až ke stropu. Právě podlahu a ve vyšším patře i strop pokrývá ořechové dřevo. Architekti si ho zde mohli volit, dům se totiž vyznačuje nadstandardní výškou stropů a velkými prosklenými plochami, proto ho rozhodně ani tmavý odstín ořechu opticky nezmenšuje a nepůsobí zde nepatřičně.

Foto: Kyzlink.com

Ořechové dřevo použil architekt na podlahu i stropFoto: Kyzlink.com

Dvě schodiště vás dovedou od vchodu až do ložnice

Vchod do domu je umístěný v suterénu, odkud vás jedno ze dvou schodišť – architekt si na nich dal záležet a chtěl, aby se staly ozdobou interiéru – dovede do přízemí. I když má podlahovou plochu 118 metrů čtverečních, tvoří ho vlastně jedna velká místnost, která slouží jako kuchyně, jídelna a obývací pokoj s krbem. Odděleny jsou pouze pracovna a koupelna s toaletou.

Foto: Kyzlink.com

V obývací části zaujme bambusový les na stěně i mohutný krbFoto: Kyzlink.com

Ve stavebním projektu by šlo o domě říct, že má dispozice 5 + kk, ale označovat zdejší kuchyň jako kout opravdu není na místě. Dostatek místa přímo předurčoval doplnit klasickou sestavu – na atraktivitě jí dodávají okna nad pracovní deskou, čili se můžete při vaření dívat do zahrady – velkým ostrůvkem. Ten slouží pouze jako pracovní a odkládací plocha, varné i mycí centrum jsou umístěny do části u stěny.

„Kuchyňský ostrůvek i linku jsme nechali vyrobit na zakázku a zvolili povrch z exotického dřeva. To tvoří zajímavý kontrast k bílým a lesklým plochám na dalším nábytku v místnosti," říká designér Petr Pospíšil ze studia Kyzlink, který dům převzalo ve stadiu hrubé stavby a dokončovalo vnější vzhled a také realizovalo veškerý interiér.

Foto: Kyzlink.com

Vstup do domu je umístěn v suterénuFoto: Kyzlink.com

Foto: Kyzlink.com

Do obytného přízemí vcházíte po tmavém schodištiFoto: Kyzlink.com

Foto: Kyzlink.com

Uprostřed domu přechází dřevěné schodiště v bílé, po něm se majitelé dostanou do ložnicFoto: Kyzlink.com

Co do atraktivity za kuchyní nezaostává ani obývací část. Zaujmou zde především dva výrazné prvky. Na boční stěně o velikosti 5 x 2,7 metru místo obyčejné omítky nebo tapety nechali majitelé nalepit černobílou grafiku s motivem bambusového lesa. Stačí popojet očima o devadesát stupňů a uvidíte atypický betonový krb, který svou barvou propojuje interiér s exteriérem. Dominantní je nejen díky své velikosti, ale i komínu. V této části je totiž výška stropu shodná s celkovou výškou domu. Tmavý komín až ke střeše tak nejde přehlédnout. To podtrhuje bílý nábytek a kožená sedačka s křesly. Stěny zůstaly bílé. Barvy tak neodvádějí pozornost.

Foto: Kyzlink.com

V dětských pokojích byly vysoké stropy, a tak sem architekt navrhl mlynářské schodiště a vestavěl další patroFoto: Kyzlink.com

Foto: Kyzlink.com

Dvoupatrová je i ložniceFoto: Kyzlink.com

Dvoupatrový dětský pokoj se líbí

Zatímco od vchodu do společenské části domu vede tmavé schodiště, z obýváku do podkroví s podlahovou plochou sto metrů vás dovedou schody bílé. Zde se nacházejí dva dětské pokoje a ložnice. A i když se sem běžně návštěvy nevodí, i zde je k vidění spousta zajímavostí. „Výška stropů v dětských pokojích, ložnici i v pracovně dovolila vložit sem mlynářské schody, a vytvořit tak další patro,“ říká Petr Pospíšil.

Foto: Kyzlink.com

Pokoj mladšího potomka je laděn do zelené barvyFoto: Kyzlink.com

Foto: Kyzlink.com

Nábytek v domě byl vyroben na zakázkuFoto: Kyzlink.com

Foto: Kyzlink.com

Druhý pokoj je decentně studentskýFoto: Kyzlink.com

I zde byl nábytek vyroben na míru, dle přání majitelů. Proto pokoj menšího potomka rozsvítila zelená barva, pokoj toho staršího už je decentně studentský. Ložnice je velmi jednoduchá – jen dvojlůžko a noční stolky. Díky dalším úložným prostorům v domě nebylo třeba pokoje zahlcovat skříněmi.

Foto: Kyzlink.com

V kuchyni zaujmou čela skříněk z exotického dřevaFoto: Kyzlink.com

Foto: Kyzlink.com

Výrazný dřevěný dekor se krásně vyjímá na pozadí černé a bílé barvyFoto: Kyzlink.com

Foto: Kyzlink.com

Velký prostor byl ideální k ostrůvkovému řešení kuchyněFoto: Kyzlink.com

Ve stejném stylu jsou zařízené i koupelny, jejichž stěny pokrývá jak velkoformátový obklad, tak – a to je další neobvyklý prvek v domě – polyvinylová fólie barrisol. Ta se dá různě napínat. A když pod ni umístíte zdroj světla, vypadá velmi efektně.

Foto: Kyzlink.com

Decentní barevná kombinace zůstává zachována i v koupelnáchFoto: Kyzlink.com

Majitelé si stavbou domu, jehož cena nebyla nejnižší, a proto ji nechtějí zveřejnit, splnili sen. Byl by takový dům ideální i pro vás? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem.

Související témata:

Načítám