Hlavní obsah

Nebojte se nových oken

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro je ten správný čas na vylepšování bytu. Výměna oken patří většinou mezi první kroky k lepšímu bydlení, která přinese i výrazné úspory za vytápění.

Článek

Výměna oken je snadná a rychlá, stačí jen správně si vybrat. A s tím vám pomůžeme.

Oči vašeho bytu

Často si ani neuvědomujete, jak okna promění vzhled domu, a to jak zvenku, tak zevnitř. Při výběru si můžete hrát s barvami a do jisté míry i tvarem profilů. „U dřevohliníkových oken nabízíme čtyři typy designového opláštění oken, vybere si tak opravdu každý,“ říká M. Tomčíková, produktová manažerka ze společnosti Vekra.

Vzhled velmi výrazně promění okenní příčky. Na výběr je několik šířek příček i typu provedení. Pokud se ale rozhodnete pro meziokenní příčky, měli byste vědět, že negativně ovlivňují tepelnou izolaci.

Řešení hliníkových oken pro dvůr rodinného domu

Okna nemusí být jen bílá

Bílá okna, ať v dřevěném či plastovém provedení, mají velmi univerzální použití a hodí se prakticky do každého interiéru. V poslední době jsou stále žádanější plastová okna v šedém provedení. Na první pohled velmi dobře imitují vzhled hliníku, tento trend je patrný zejména u moderních domů. U dřevěných oken se více prosazují transparentní lazury, které zvýrazňují přirozenou krásu přírodního dřeva.

Stínění chrání a krásně vypadá

Na co byste při výběru nových oken neměli rozhodně zapomenout, je stínění. Pokud jej vyřešíte rovnou s novými okny, bude nejenom vše příjemně ladit vzhledem, ale zajistíte si také správnou funkčnost.

Když se řekne stínění, již zdaleka nemusí jít o klasické žaluzie. V současné době existuje mnoho typů venkovního i vnitřního stínění, které poskytuje výbornou ochranu před sluncem a spolehlivě chrání soukromí a zajímavě vypadá. Nabídka barev, tvarů a designu obecně je opravdu široká. Vyplatí se nechat si poradit odborníkem, abyste dosáhli maximálního funkčního efektu, zvýšení komfortu bydlení a také originálního vzhledu.

Pokud se rozhodnete pro venkovní stínění, které by mělo být skryto pod omítkou, je téměř nutností jej řešit již s výběrem oken. Vyhnete se tak nepříjemné nutnosti pozdějších stavebních úprav.

Řez oknem EVO s trojsklem / celořez

Řez oknem ALU Classic / hliniková okna

Jak vybírat nová okna

Okna vybírejte především podle toho, kde mají sloužit. Neexistuje univerzální rada, jaká okna zvolit. Pokud budou určena do horského domku, bytu u rušné křižovatky nebo do domu v klidné zahradní čtvrti, budou mít vždy své speciální požadavky. Tepelná izolace je základním parametrem, ale je dobré nezapomenout i na další důležité faktory dané polohou bytu, a to zejména ochranu před hlukem, bezpečnost dětí či zvýšenou odolnost proti zlodějům.

Materiál oken – tedy dřevo či plast – nemá na tepelnou izolaci vliv, ta je obecně dána stavební hloubkou profilů a izolačním zasklením. Volba materiálu je tak otázkou osobních preferencí a finančních možností. Plastová okna jsou z hlediska ceny nejpříznivější, dřevěná okna jsou dražší, rozhodnete-li se pro dřevohliníková nebo hliníková okna, musíte počítat s cenou ještě vyšší.

Dřevěná okna Natural V68 / Brno

Co byste měli vědět, než se rozhodnete

  • Tepelná izolace je dána stavební hloubkou a typem zasklení, materiál zde nehraje roli.
  • Lepší tepelnou i zvukovou izolaci poskytují profily se středovým těsněním.
  • Současným trendem jsou okna osazená trojsklem, které lépe izoluje než dvojsklo. Trojskla účinně omezují rosení oken.
  • Ochranu před hlukem je třeba řešit speciálním zasklením, trojskla totiž nechrání před hlukem lépe než dvojskla.
  • Rozhodnete-li se pro trojsklo, chtějte znát i další parametry, jako jsou solární faktor a světelná propustnost. Ty udávají, kolik slunečního tepla a světla bude využito k ohřevu a prosvětlení interiéru.
  • Okna do pasivních domů je třeba řešit s projektantem, mají své specifické nároky.
  • Zvýšenou bezpečnost před vloupáním je třeba řešit komplexně, nestačí jen bezpečnostní skla, ale musí tomu odpovídat i speciální prvky kování. Je dobré poradit se případně i s pojišťovnou.

Po výměně oken musíte počítat s tím, že budou lépe těsnit než stará okna, kterými táhlo. Musíte tak počítat s tím, že je nezbytné účinné větrání, které odvede z bytu přebytečnou vlhkost. Platí to jak pro plastová, tak dřevěná či jakákoli moderní okna.

Dřevěná okna Natura 78 v provedení tmavý ořech

Nezapomeňte!

V zimě větrejte krátce a intenzivně, aby se vyměnil vzduch, snížila se vlhkost, ale neprochladily se stěny. Otevření na ventilaci není v zimě to pravé.

Rádoby odborníci říkají, že „plastová okna nedýchají“, nyní je jasné, že je to omyl. Izolace moderních oken je založena na tom, že okna budou optimálně seřízena, aby jimi netáhlo, a budou osazena kvalitním izolačním zasklením. Po výměně se tak budete muset s novými okny naučit žít, tedy účinně větrat a v koupelně a kuchyni používat odsávače par.

Nepodceňujte montáž oken

Špatná montáž zničí sebelepší okno. Nejde jen o správné osazení, pěkné zednické začištění, ale především o správné ošetření připojovací spáry, která musí být dobře chráněna před průnikem vlhkosti.

Výměna oken je snadná. Pokud zvolíte prověřeného a spolehlivého dodavatele, stačí jen metr prostoru před oknem. Přístupové cesty by si dobří montážníci měli přikrýt sami a zajistit i hrubý úklid suti.

Nezapomeňte: Ujistit se u dodavatele, jaké služby si objednáváte. Pokud budete chtít mít po výměně hladké a upravené ostění kolem oken, musíte si vedle montáže objednat i zednické začištění, případně i likvidaci starých oken.

Již při rozhodování o dodavateli myslete na to, že můžete v budoucnu potřebovat servis či údržbu, abyste věděli, kde hledat pomoc.

Náš tip: Vždy byste měli vědět, kdo a kde vaše nová okna vyrobil. Může vám to v budoucnu ušetřit řadu nepříjemných starostí.

Reklama

Načítám