Hlavní obsah

Necítíte se dobře? Tyhle potraviny umí zahnat chřipku!

Foto: Thinkstock

Chřipka je zákeřné onemocnění, zkuste ji vyléčit rychle, ale poctivěFoto: Thinkstock

Reklama

Už se holt stalo. Onemocněli jste. Chřipka, ale i obyčejné nachlazení vám dovedou na několik dní pěkně znepříjemnit život. Léčení však můžete urychlit dobře zvolenou stravou. Co zařadit do jídelníčku?

Článek

Podle statistik ministerstva zdravotnictví u nás ročně onemocní chřipkou 10 až 15 % populace, tedy až na milion a půl lidí. Nejrizikovější období začíná právě teď. Epidemie totiž nejčastěji vznikají s počátkem kalendářního roku a trvají zpravidla následující měsíc až dva.

Nejlepší variantou je samozřejmě chřipce i nachlazení předejít. Pár rad, jak na to, najdete zde. Co ale dělat ve chvíli, kdy se vás nějaký ten bacil už zmocnil?

Kysané zelí

Jakmile začnete cítit, že na vás něco leze, jako první pomoc si naordinujte kysané zelí. To obsahuje významné množství vitaminu C, který se kvašením ještě znásobuje. Dále i vitamin B a K. Navíc je perfektním zdrojem probiotik a vlákniny, které podporují správnou funkci střev, kde se nachází až 70 procent buněk imunitního systému. Kysané zelí má také odvodňovací účinky a pomáhá rychle vylučovat toxické látky z těla. Vyzkoušet můžete i šťávu ze zelí, která má příznivý vliv na záněty horních cest dýchacích.

Foto: Thinkstock

Kysané zelí je vitaminový zázrak!Foto: Thinkstock

Zázvor

Zaručeným pomocníkem při chřipce i nachlazení je zázvor. „Obsahuje řadu vitaminů a má silné desinfekční účinky,“ říká wellness koučka a zakladatelka kliniky estetické medicíny Petra Clinic Petra Řehořková. Zázvor také rozpouští hleny, prohřívá organismus a ulevuje i při žaludečních nevolnostech.

Užívat se dá téměř v jakékoli formě. „Můžete si připravit zázvorový čaj, nastrouhaný zázvor přidat do jiného horkého nápoje nebo ve zdravé výživě či větších supermarketech zakoupit kandované zázvorové kostičky,“ radí odbornice.

Foto: Archiv firem

Doplňky stravy vám také pomohou! Co zkusit? Na foto (zleva): Chlorella Japan Forte 500 mg 300 tablet vám pomůže bojovat s překyselením, Lékárenské Aloe ve vánočním balení přispívá k posílení imunity a Lipovitan 180 + 30 tablet podporuje činnost jater a přispívá k normálnímu metabolismu lipidůFoto: Archiv firem

Med

Med patří k nejznámějším (a díky úžasné sladké chuti i nejoblíbenějším) přírodním antibiotikům. Má výborné antibakteriální schopnosti a je zdrojem celé řady minerálních látek i vitaminů.

Nejlepším receptem proti kašli je med v kombinaci s cibulí. Tu nakrájíte na kostičky a necháte pár minut louhovat v horké vodě. Poté scedíte a osladíte medem. Klasikou jsou i bylinné čaje s citronem a medem. Ten však nepřidávejte do horkého nápoje hned, ale nechte ho chvíli zchladnout. Med totiž při teplotách nad 42°C ztrácí své léčivé účinky.

Foto: Thinkstock

Čaj s medem a citronem zajistí přísun vitaminu C a mnoha prospěšných látek, které usnadňují vykašláváníFoto: Thinkstock

Kuřecí vývar

Silná kuřecí polévka opravdu není jen mýtus. Při chřipce a nachlazení zabírá skvěle. „Kuřecí vývar se zeleninou podle výzkumů pozitivně ovlivňuje funkci imunitních buněk spojených s některými symptomy nachlazení, jako je ucpaný nos či bolesti kostí. Navíc vás zahřeje a obsahuje vitaminy a minerální látky,“ komentuje hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová.

Na toto téma proběhla v roce 2000 studie v University of Nebraska Medical Centre, která potvrdila, že ač neznámo proč, konzumace kuřecí polévky snižuje pohyb neutrofilů v organismu. To jsou buňky, které spouštějí v místě infekce zánět.

Ostrá jídla

„Ostrá jídla, jako jsou česnek, kari, křen, chilli, napomáhají uvolňovat zahlenění, k tomu mají většinou protizánětlivé a antibakteriální účinky,“ vysvětluje nutriční specialistka. Do každého jídla si tak dejte dávku ostré přísady navíc. Nebo si připravte česnečku. Ta zmírňuje zánět v krku, ale také zvyšuje vstřebávání vitaminu B, které bývá zejména po užívání antibiotik narušeno.

Jak se při chřipce a nachlazení léčíte vy?

Reklama

Načítám