Hlavní obsah

Nej boty roku 2010 pro děti

Foto: Thinkstock

Dětské botičky by měly být co nejpohodlnějšíFoto: Thinkstock

Reklama

I dětská móda má své trendy. A tak nás zajímalo, jaké obuvnické novinky pro naše menší i větší ratolesti letos pofrčí. Návrháři slibují pohodlí, všestrannost a zábavu. Některé botky dokonce dokáží přiblížit rychleji k cíli. Uvidíte, že si je i vaše děti zamilují!

Článek

Pohodlí pro nejmenší

Koupit, nebo nekoupit miminku botičky? V prvních třech letech života dochází k nejrazantnějšímu růstu nožičky, za rok to může být až o tři velikosti. Pediatři často doporučují „běhání" naboso, a to ať už venku nebo uvnitř. Děti do 4 let skutečně nepotřebují boty s klenbou (tedy anatomicky tvarovanou stélkou), protože se teprve vyvíjí. Proč? Protože mají v klenbě tukové polštářky protkané pružným a pevným vazivem, které chrání vyvíjející se nožní klenby před možným přetížením. Je proto zbytečné, aby obuv pro nejmenší obsahovala komponenty pro její podporu. Ale botičky jsou potřeba!

A jaké jsou nejlepší, to ví například firma Inch Blue. Nabízí takové, které chrání malé nožky před chladem, vlhkostí, zabrání možným poraněním a dokonale se přizpůsobí pohybům nohou. Jejich botičky jsou vyrobené z měkké přírodní kůže (rukavičkářská ušeň), která umožňuje proudění vzduchu kolem celého chodidla. Samozřejmostí je poddajná, neklouzavá podrážka, se kterou může malý cestovatel vyrazit jak na hladkou parketovou podlahu, tak dlažbu. Veškeré použité materiály jsou ekologické a obsahují netoxická barviva, která jsou bezpečná i pro kojence. Vyrábí se v různých velikostech podle věku od 0–6 měsíců až po 3–4 roky. Roztomilé motivy se budou jistě líbit nejen malým princeznám, ale i dobrodružným objevovatelům. Cena se pohybuje mezi 300 až 600 korunami.

Foto: Inch Blue

Botičky Inch Blue jsou bezpečné i hezkéFoto: Inch Blue

Svoboda pohybu pro zdatnější

Víte, co jsou koloboty? Boty, které vás z místa na místo dokáží přesunout mnohem rychleji, než při klasické chůzi. Už nějakou dobu okupují náš trh a získávají si oblibu nejen u svých malých majitelů, ale i u dospělých. Ty první celosvětově patentované vymyslel Američan Roger Adams a objevily se už v roce 2000. Současné modely jsou zase mnohem více vychytané a i tady se vyplatí přihodit nějakou korunu, abyste dostali kvalitu za odpovídající cenu.

Jde o speciální boty, které mají pod patou v podrážce zapuštěné kolečko. Existuje mnoho napodobenin, ale ty dobré se od těch ostatních liší kvalitním mikroložiskem (koleček). Mají také možnost jednoduše kolečka demontovat. Takové najdete např. pod značkou Worker nebo Heelis, které splňují nejvyšší standard provedení bezpečnosti, vlastní potřebné certifikáty splňující přísné evropské normy. Cena bot se různí. Připravte si od 600 až do 3000 korun, podle vzoru designu. Vždy záleží na typu boty a vybraném modelu. Nosnost koleček se uvádí kolem 60 kg. Pohyb na nich zvládnou hravě už čtyřletí cestovatelé.

Foto: Worker

Koloboty mají v podrážce zapuštěné kolečkoFoto: Worker

I když se na první pohled může zdát, že koloboty jsou záležitostí hravých dětí, není to úplně pravda. Vytvořily určitou komunitu lidí, která touží po odlišení a svobodě pohybu. Nadchnou všechny, kdo se nehodlají omezovat a chtějí využívat nejen klasických cest, ale i stezky pro bruslaře. Jděte do toho a najděte si svůj nový styl.

Rychlost pro zkušené

Pokud se vašim dětem zdají koloboty pomalé, je tu ještě další varianta. Říká se jí rychlá pata. Jde o přidělatelná kolečka, která se jednoduchým způsobem přichytí pomocí řemínku na jakoukoli jimi používanou obuv. Může být stále po ruce třeba v batohu na cestách, když je omrzí klasická chůze a naskytne se vhodný terén.

Foto: Worker

Rychlou patu můžete kdykoli nasaditFoto: Worker

Výlet s rodinou tak může nabrat úplně jinou dimenzi. Pata jezdí velmi rychle, proto je vhodná spíše pro větší děti a dospělé, omezením je pouze nosnost. S kolobotami se to nedá srovnat. Je doplněná svítícími diodami, které při pohybu blikají. Efekt, který uvítají spíše teenageři. Neobsahují však baterie. Dá se nastavit pro všechny velikosti nohy, pro děti i dospělé. (EU 23 – 42). Rychlá pata má PVC podvozek, na kterém jsou připevněna dvě PU kolečka (stejná jako na in-linech, podle bruslařského slangu 82 A s ložisky ABEC 5. Je to pro začátečníky až středně pokročilé bruslaře na klasický terén. Podrobnější vysvětlení můžete najít v našem článku Video: Jak vybírat kolečkové brusle. Nosnost se uvádí podle typu kolem 50 kg. Dodává se včetně přenosného pouzdra a montážního klíče, tak ji můžete mít kdykoli po ruce a bude okamžitě připravená k použití. Seženete ji už za 300 korun. Stačí jen nasadit a projet se.

Tak šťastnou cestu, rodino!

Reklama

Související témata:

Načítám