Hlavní obsah

Nej hlášky učitelů aneb Nováková, vy jste prvok, ne maturant!

Foto: thinkstock

I ten, kdo školu nesnášel, na ni mnohdy po letech vzpomíná se slzou dojetí v okuFoto: thinkstock

Reklama

Když jste chodili do školy, nejspíš jste ten „ústav“ nesnášeli. Dnes byste se tam ale s chutí vrátili! Třeba kvůli profesorům, jejichž hláškám se smějete dodnes. Koneckonců jsou to opravdové skvosty.

Článek

Profesoři nejsou žádní nudní obrýlení moralisté, jejichž životní náplní je dusit studenty. Často musí řešit průšvihy, o čemž jsme se zmiňovali v tomto článku. I oni se ale občas spletou, přeřeknou, ale hlavně umí být zatraceně vtipní. Posuďte sami. Tohle jsou nejvtipnější učitelské hlášky.

Učitelé bez iluzí

Co si budeme povídat, většina zkušených kantorů má o svých studentech jasné představy. Ideály a iluze je dávno opustily. Přesto to dokážou brát s humorem. Třeba jako učitel naší čtenářky, která si říká Sněhová vločka. Zkoušení vždy odstartoval optimistickou větou „k tabuli půjde a pětku dostane“.

Podobně skeptický byl i profesor fyziky, kterého měla v prvním ročníku gymnázia čtenářka Lucie. „Na první hodině na nás několik minut zíral a kroutil hlavou. Nakonec se zakoukal do třídní knihy a pronesl: Kolik že vás tu je? Osmadvacet? No, jak tak na vás koukám, na konci roku bude tohle číslo výrazně nižší,“ vybavuje si živě Lucie, i když je to už přes deset let. Nakonec se ale prý ukázalo, že tento fyzikář nebyl zdaleka takový kruťas. Když se psaly neohlášené pětiminutovky, jeden rychlý příklad k výpočtu, uměl být i laskavý. „Dnes si napíšeme kratinký příkládeček. Blondýny to mohou vzdát předem, za sebereflexi dostanou čtyři minus,“ vzpomíná Lucie.

O schopnostech svých studentů neměl valné představy ani profesor čtenářky Zuzany B. „Při hodině matematiky říkal ,položím vám triviální otázku, ale odpovím si na ni radši sám,´“ směje se Zuzana B.

Foto: thinkstock

Učitelé byli občas přísní, ale někdy báječníFoto: thinkstock

Slušnost nade vše

I profesoři si jsou vědomi toho, že zkoušení před tabulí není nic příjemného. Proto se to řada z nich snaží studentům ulehčit, třeba slušností a laskavostí. Vyvolání pak může vypadat třeba následovně:

  • „Pojďte si opravit tu trojku z minule, prosím… no to jste si moc nepolepšil, je to za pět. Vlastně jste si o dost pohoršil. Promiňte.“
  • „Nechcete se nechat vyzkoušet? Ne? No nic, máme demokracii, musel jsem se zeptat. A teď už pojďte, prosím, k té tabuli.“
  • „Dnes je takový pošmourný den, taky máte špatnou náladu? Tak to trochu odlehčíme a pobavíme se. Nováková, pojďte k tabuli, ať je trochu legrace.“

Profesoři v koncích

Pravda je i taková, že občas jsou učitelé na pokraji sil a jednoduše neudrží nervy na uzdě. Studenti se pak mohou dočkat i následujících oslovení, výhrůžek a doporučení.

  • „Nováková! Vy jste prvok, a ne maturant!“
  • „Jestli nebudete zticha, nenechám vás opisovat!“
  • „Nehluč, příšero z hlubin.“
  • „Co pod tou lavicí proboha děláte? Ne, mlčte! Já to vlastně nechci vědět!“
  • „Pořád tomu nerozumíte? Tak se s tím smiřte, já udělám to samé.“
Foto: thinkstock

Důvěra by se měla mezi kantorem a žákem budovat od začátku a humor k tomu přispíváFoto: thinkstock

Sebereflexe a upřímnost

Vztah mezi kantory a studenty by měl být založen na vzájemné důvěře. A s tím úzce souvisí upřímnost. Takhle upřímní umí být právě pedagogové. „Co bych vám tak řekla o Boženě Němcové? No, její osobní život byl výrazně zábavnější a víc vzrušující než Babička. Bohužel v osnovách je právě ta Babička. Je mi to líto, a to mi tedy věřte,“ říkala nám na gymplu naše češtinářka, vzpomíná čtenářka Lenka.

A učitelka biologie čtenářky Katky se zase nebála přiznat vlastní nedostatky. „Na hodinu přinesla obrovské strašilky a chtěla, abych jednu vzala do ruky a obešla s ní třídu. Jenže já se štítila a řekla jí, že to nezvládnu, že je ta strašilka hrozně ošklivá,“ vypráví Katka. A co na to paní profesorka? „To já taky a neječíte, jen když mě spatříte,“ řekla s nadhledem.

Vzpomenete si také na nějakou vtipnou hlášku svého profesora?

Reklama

Související témata:
Robert Kántor

Načítám