Hlavní obsah

Nejkrásnější cihlové domy? Podívejte se na ně!

Foto: ARCHIV SOUTĚŽE

Hlavní cenu Brick Award Dům roku 2013 získal rodinný dům ve Zlíně-NiváchFoto: ARCHIV SOUTĚŽE

Reklama

Jaké domy se dají v 21. století postavit z cihel? Krásné, praktické a šetrné k přírodě. A které jsou nejkrásnější? Podívejte se! Přinášíme vám ty, které byly oceněny odbornou porotou.

Článek

Podívejte se na vítězné projekty ze soutěžní přehlídky Brick Award 2012–2013 Cihla v 21. století. Konala se již po osmé a přihlásilo se do ní čtyřicet staveb a rekonstrukcí, při jejichž realizaci byly použity převážně cihly a cihlové systémy.

„Jsem potěšen, že ty skvělé cihlové domy, které se v současnosti díky architektům a investorům staví, můžeme oceňovat,“ říká Josef Kotek, generální ředitel společnosti Wienerberger. Tato soutěž se v České republice koná od roku 2006 a nejlepší stavby jsou nominovány do celosvětového kola, které se koná každý druhý rok.

Hlavní cena za rodinný dům!

Odborná porota vybrala jako nejlepší z přihlášených staveb dům pro čtyřčlennou rodinu ve Zlíně – Nivách. Autor, Ing. arch. Pavel Míček, o stavbě mimo jiné řekl: „Návrh domu se více opírá o základní přírodní principy, tedy slunce, původní sklon pozemku a podobně, než o prosazované hi-tech technologie. Na prvním místě je zde vztah člověka k prostoru – zdravé prostředí, nikoli fascinace technologií.“ Stavbu realizovala stavební firma Navláčil.

Foto: ARCHIV SOUTĚŽE

Konstrukce domu akcentuje dispoziční variabilitu vnitřního prostoru díky posuvným stěnám a závěsůmFoto: ARCHIV SOUTĚŽE

Foto: ARCHIV SOUTĚŽE

Pohled do obytného prostoru v přízemíFoto: ARCHIV SOUTĚŽE

Foto: ARCHIV SOUTĚŽE

Schodiště do patraFoto: ARCHIV SOUTĚŽE

I vesnický dům bodoval

Zvláštní cena byla udělena dalším dvěma stavbám: rodinnému domu ve Slavkově u Opavy a domu ve Slaném. Jejich autory jsou Ing. arch. Tomáš Bindr, Ing. arch. Jan Zelinka. Realizovaly Slezské stavby Opava a Ipos Opava. V prvním případě se jedná o dvougenerační vícepodlažní dům – spodní patro obývá rodina s dětmi, v horním nalézají útočiště prarodiče.

Foto: ARCHIV SOUTĚŽE

Autoři volí formu na sever a východ uzavřenou, v severovýchodní části pozemku je garážFoto: ARCHIV SOUTĚŽE

Foto: ARCHIV SOUTĚŽE

Pohled do části interiéruFoto: ARCHIV SOUTĚŽE

Ve druhém případě jsou autory Ing. arch. Martin Beránek a Ing. arch. Jan Švestka, realizace je dílem společnosti Montis Plus. Jedná se o ideální dům na vesnici, který však autoři převedli do 21. století. A jak vypadá? Nechybí v něm ani klasický dvůr. Jen samozřejmě v moderní úpravě.

Foto: ARCHIV SOUTĚŽE

Autoři se snaží konceptem domu odpovědět na otázku, jak má vypadat bydlení na vesnici ve třetím tisíciletíFoto: ARCHIV SOUTĚŽE

Foto: ARCHIV SOUTĚŽE

Dvůr byl prodloužením vnitřních prostorů a zároveň byl spojnicí mezi soukromím obyvatel a veřejným životem vesniceFoto: ARCHIV SOUTĚŽE

Foto: ARCHIV SOUTĚŽE

Vnitřní otevřená společenská zóna je rozdělena příčkami s nábytkemFoto: ARCHIV SOUTĚŽE

Cena za rekonstrukci

Zvláštní cena byla udělena za zdařilou rekonstrukci rodinného domu v Hroněticích. Jejími autory jsou Akad. arch. Ing. Alena Bezpalcová a Ing. arch. Tomáš Bezpalec, realizovala firma Kouřík a Otta. Společně proměnili starou usedlost, přitom se nebáli kombinovat původní materiály s novými. Jak se vám líbí?

Foto: ARCHIV SOUTĚŽE

Porotce zaujal především citlivý přístup k rekonstrukci vesnické usedlostiFoto: ARCHIV SOUTĚŽE

Foto: ARCHIV

Při záchraně původního stavení se soustředili na propojení starého s novým, kombinaci původních a nových materiálů, aniž by ztratily vzhled venkovského domu. Vjezd do garáže je řešen z boční stěnyFoto: ARCHIV

Foto: ARCHIV SOUTĚŽE

Ocenění zaslouží celkový přínos architektů – počínaje správným posouzením kvality celé lokality a navrženými úpravami i rozsahem rekonstrukčních pracíFoto: ARCHIV SOUTĚŽE

Vítězné stavby si prohlédněte také v galerii. Chcete se podívat, jak se bydlí v Ráji? Přečtěte si tento článek. Nebo navštivte dům, který může stát za čtyři hodiny.

Jak se vám oceněné domy líbí? Vybrali byste si?

Reklama

Související témata:
Porota

Načítám