Hlavní obsah

Nejšílenější diety historie. Tohle lidé opravdu dělali!

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Štíhlost je fajn, ale také cesta k ní je důležitá. Tohle jsou šílené diety, které lidé v minulosti drželi!Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zázračné mýdlo, pojídání parazitů i plivání jídla. To je jen slabý odvar toho, co byli lidé v minulosti ochotní podstoupit pro pár shozených kilo. Přinášíme přehled těch nejšílenějších diet.

Článek

Snaha zhubnout je stará skoro jako lidstvo samo. Cesta ke zjištění, že nejúčinnější strategií je zdravý jídelníček doplněný cvičením, ale nebyla jednoduchá. A vedla přes celu řadu nebezpečných a život ohrožujících pokusů.

Tasemnicová dieta

Tasemnice – nepříjemný parazit, kterého se obvykle snaží každý co nejrychleji zbavit, byl v minulosti využívaným pomocníkem ve snaze shodit nějaké to kilo. Nechutná metoda slavila největší úspěch na počátku dvacátého století a spočívala v polknutí pilulky obsahující zárodek parazita.

Tím, jak tasemnice ve střevě rostla, člověk ztrácel kilogramy, protože mu brala potřebné živiny. Po zhubnutí na požadovanou hmotnost bylo nutné polknout antiparazitickou pilulku, která měla tasemnici usmrtit. Ne vždy však byl účinek zaručen. Tato riskantní metoda byla navíc doprovázena celou řadou vedlejších účinků, jako jsou bolesti hlavy, zvracení a průjmy. V případě rozšíření tasemnice dál do těla hrozila i epilepsie a demence.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Shazování přebytečných kil by mělo být pozvolnéFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

Rozžvýkat a vyplivnout

Známým „dietním guru“ byl v minulosti Američan Horace Fletcher, jehož metoda vstoupila do povědomí jako fletcherismus. Její princip spočíval v důkladném rozžvýkání potravy a následném vyplivnutí. Výhodou bylo, že lidé se nemuseli omezovat a mohli tímto způsobem „sníst“ vše, na co měli chuť. Zároveň jim však chyběly důležité živiny a další látky nezbytné pro správné fungování organismu.

Jedovaté pilulky

Kouzelné pilulky, které za vás zhubnou bez práce, už jsou jakýmsi evergreenem. Zatímco v dnešní době mají negativní vliv spíše na vaši peněženku, v minulosti obsahovaly jedovaté příměsi ohrožující zdraví. V devatenáctém století to byl zejména arsenik a strychnin. Přestože jich tabletky obvykle obsahovaly jen malé množství, stávalo se, že lidé překračovali doporučenou denní dávku, což vedlo k otravě.

Zázračné přípravky

Dietní historie je bohatá také na takřka zázračné produkty. Mezi nejbizarnější příklady patří mýdla, pomocí nichž se tuk jednoduše vymydlil z těla pryč, solární vany, ze kterých se měl uživatel vynořit o několik kilo lehčí, nebo lesky na rty mající snižovat chuť k jídlu.

Do tohoto průmyslu zasáhly i tabákové společnosti, které tvrdily, že kouření prospívá lidskému zdraví a napomáhá hubnutí. Pozdější výzkumy sice prokázaly určitý vliv cigaret na potlačení chuti k jídlu, ale doprovodná zdravotní rizika jsou natolik závažná, že o nich nemá smysl vůbec hovořit.

Foto: Maksim Shirkov, Shutterstock.com

Ano, kouření umí potlačit chuť k jídlu, ale jeho rizika vždy (tedy i v minulosti i nyní v současnosti) převyšují tuto výhoduFoto: Maksim Shirkov, Shutterstock.com

Odpařování tuku

Objev revolučního materiálu v podobě gumy pronikl i do hubnutí. Lidé věřili, že nošení gumového spodního prádla má vliv na spalování tuku, který se vypařuje prostřednictvím pocení. Nejenže tento způsob samozřejmě nefunguje, protože potem se vylučuje voda, ale nošení takového oblečení bylo spojené s nepříjemnými kožními problémy. Jejich příčinou byla neprodyšnost materiálu, který znemožňoval, aby pokožka přijímala dostatek kyslíku. Častou komplikací byla také dehydratace.

Vata

Jedním z novějších trendů, který se objevil pravděpodobně v devadesátých letech, je pojídání vaty namočené v džusu. Namočení by mělo usnadnit klouzání do žaludku, kde vata nabobtná a vyvolá pocit sytosti. Velkou popularitu si metoda získala hlavně u modelek, ale využívá ji i řada dívek trpících anorexií. Tento hazard se zdravím může zapříčinit neprůchodnost střev a skončit smrtí.

Jakou největší dietní šílenost jste na sobě vyzkoušeli?

Reklama

Související témata:

Načítám