Hlavní obsah

Nejtrapnější způsob rozchodu? Když muž dělá mrtvého brouka

Foto: Thinkstock

Marné čekání na jeho telefon a rozchod bez jediného slova? To bolíFoto: Thinkstock

Reklama

Randíte spolu, trávíte společně čas, máte pocit, že se vztah dobře vyvíjí. Jenže najednou vám nezvedá telefon, nevolá, neodpovídá na vaše zprávy. Dělá mrtvého brouka. Co je tohle za rozchod?

Článek

Jakkoli je to trapné, nedospělé a v mnoha ohledech ubohé, je to bohužel celkem častý způsob, jak se muži se ženami rozcházejí. V pondělí se s vámi sejdou, nic nenasvědčuje tomu, že by bylo něco špatně, ale v úterý se po nich slehne zem. A od té doby, jako by neexistovali. Jací muži volí tenhle trapný způsob rozchodu? A co to udělá s ženskou psychikou?

Řada možností

Obecně platí, že takový rozchod je podpisem nezralého muže. A podle odborníků to může mít řadu příčin:

  • Zbabělost– Neumí přijímat zodpovědnost za své jednání, neumí si stát za svým rozhodnutím, má naučeno, že v případě problémů je lepší utéct. „Nemá sílu stanout před ženou a říci, že pro ni nehoří, že nechce vztah a podobně. Mohl by se cítit provinile, musel by vysvětlovat, viděl by ženu plakat a podobně. A právě tomu se chce vyhnout,“ vysvětluje koučka partnerských vztahů Kateřina Matláková ze Školy pro ženy.
  • Lovec – Žena je pro ně jen kořist. „Takoví muži si se ženami jen hrají. Uloví, někdy zlomí srdce, a pak utíkají bez rozloučení, vysvětlování. Svůj úkol splnili,“ upřesňuje vztahová koučka Lucie Mucalová.
  • Sobec – Jsou zahledění do sebe, žena pro ně není rovnocenný partner a prostě nepokládají za nutné cokoli jí vysvětlovat.
  • Msta – Nějaká žena jim v minulosti ublížila. Proto teď ostatní ženy trestají, mstí se za to, co jim bylo provedeno. A zároveň se tak chrání před dalším zklamáním. Radši ublížím já, než aby bylo ublíženo mně.
  • Strach – Důvodem samozřejmě může být i strach z dlouhodobých vztahů. Jakmile tedy vaše schůzky začnou přibývat, váš vztah se stává pevnějším, někam spěje, jeho přepadne panika. A uteče, rychle, beze slova.
Foto: Thinkstock

Máte pocit, že vše jde skvěle, že váš vztah je v pořádku. A najednou se po něm slehne zem? I to se bohužel stáváFoto: Thinkstock

Sebevědomí pomáhá

Ať už je za tím ale jakýkoli z důvodů, pro ženskou psychiku to není snadné. „Mnohdy je lepší znát pravý důvod než nevědět. Mysl pak začne nabízet miliony variant, proč se to stalo. Žena začne hledat chybu primárně u sebe a trvá déle, než se s rozchodem vypořádá,“ potvrzuje Kateřina Matláková.

Obzvlášť traumatizující to může být pro ženy bojující s nízkým sebevědomím. Pro ně to může být životní tragédie, mohou upadat do depresí, obviňovat se. V takovém případě je dobré vyhledat pomoc odborníka, protože je potřeba se s tím vyrovnat, aby mohla jít žena dál. Zdravé sebevědomí je naopak velkou výhodou. „Taková žena zná svoji cenu a hodnotu, chování muže ji zabolí, popustí pár slz, ale pak se znovu nadechne a jde vpřed,“ říká Lucie Mucalová.

Foto: Thinkstock

Obzvlášť ženy s nižším sebevědomím takový rozchod těžce nesouFoto: Thinkstock

A co konfrontace?

Otázkou je i možnost daného muže vyhledat a tak trochu si konfrontaci vynutit. Pravda ale je, že žena je v trochu oslabené pozici a nemuselo by to dopadnout dobře. Možná je lepší uzdravit se, srovnat se s rozchodem a v případě náhodného setkání být připravené.

Koneckonců, takový muž si menší lekci zaslouží. „Měla jsem klientku, které se přesně tohle stalo. Nechala to být a srovnala se s tím. Pak ho ale při cestě do práce náhodou potkala. Muž ji s úsměvem jakoby nic pozdravil, a ona mu beze slova před kolemjdoucími vlepila facku. On moc dobře věděl, zač byla, a hanbou by se v tu chvíli nejraději propadl. A moje klientka se cítila skvěle a opět beze slova královsky odešla,“ říká s úsměvem Kateřina Matláková.

Stalo se vám někdy tohle? Jak jste se zachovaly?

Reklama

Načítám