Hlavní obsah

Největší hlouposti o lodžiích!

Foto: Thinkstock

Pokud odcházíte z bytu, lodžii raději zavřete. I když je léto.Foto: Thinkstock

Reklama

Šetří teplem, chrání před sněhem a ledem, zvětšují byt o několik metrů – seznam výhod zasklených lodžií je dlouhý. Jenže vážou se hlavně k zimním měsícům. Víte, jak se zasklenými lodžiemi zacházet v teplých letních dnech?

Článek

Nechali jste si zasklít lodžie před zimou, abyste ušetřili za topení, a teď se bojíte před každou větší bouřkou, že vám je vítr a kroupy rozbijí? A slyšeli jste od sousedů, že se jim po uzavření lodžií začala doma dělat plíseň? Jde o zbytečné obavy. Zasklené lodžie jsou velmi užitečné i v horkých letních dnech.

Lodžie za plísně opravdu nemůžou

Je to podobná nepravda, jaká se traduje o plastových oknech – zasklené lodžie plísně nezpůsobují. Na vině jsou lidé, kteří je neotevírají, a tím pádem nezajišťují dostatečné větrání v bytě. Pouze otevřená okna totiž v tomto případě nestačí. Je třeba udělat několik kroků navíc a otevřít také okna lodžie. Jinak se čerstvý vzduch do bytu nedostane.

Foto: Kovoagrex

Zavřená skla chrání před deštěm a kroupamiFoto: Kovoagrex

„Riziko vzniku plísní však hrozí především v zimním období, kdy kvůli rozdílným teplotám na vnitřní a vnější straně navíc dochází ke kondenzaci vzdušné vlhkosti na sklech a k jejich mlžení. V létě je toto nebezpečí o něco menší, i když bez větrání se také neobejdete,“ vysvětluje Radek Dubovský z firmy Optimi, která nabízí stejnojmenný zasklívací systém.

Že máte co dělat, abyste se ráno vypravili do práce, a na nějaké desetiminutové větrání vám nezbývá čas? Máte štěstí, lodžie to aspoň částečně zvládnou za vás. Ať už si pořídíte rámový, či bezrámový systém zasklení–jaký je mezi nimi rozdíl, se dozvíte v článku Jak zvětšit byt o jednu místnost– v obou případech je dobré nechat uvolněné spáry mezi okny. Proto pozor, když vám výrobci těch bezrámových dávají možnost dokoupit k nim těsnicí lišty, které dokonale uzavřou mezeru mezi jednotlivými skly. Zabráníte tak přívodu čerstvého vzduchu a přiděláte si práci s pravidelným větráním. Pro rámové systémy žádné krycí lišty neexistují, čerstvý vzduch většinou proudí mezerou mezi kartáčky a odtokovými otvory.

Foto: Oknoterm

Pěstujete-li na lodžii květiny nebo sušíte prádlo, nechte otevřenou jen ventilačkuFoto: Oknoterm

Vítr ani kroupy neuškodí

I když se to zdá někomu škoda, i v létě platí, že je dobré nechávat okna lodžií přes den uzavřená, doporučuje se maximálně jedno pootevřít takzvaně na ventilačku. Skla totiž ochrání byt před sluncem a horkem a samotnou lodžii před přívalovým deštěm nebo kroupami.

Aby ochrana před sluncem fungovala, je ovšem nutné lodžii zastínit buď závěsy, nebo žaluziemi – použít lze jak horizontální, tak vertikální. Zastínění oken lodžií je účinnější než klasických v bytě. Zabrání totiž slunečním paprskům, aby pronikly do místností a ohřívaly v nich vzduch, jak už jste si přečetli v článku 7 tipů, jak doma přežít tahle horka.

Foto: Moderni panelák

Pokud otevřete pouze okno z místnosti a nikoli to na lodžii, čerstvý vzduch se vám do bytu nedostane!Foto: Moderni panelák

Pozor však na situaci, kdy nemáte lodžii před sluncem nijak chráněnou, zavřete ji, a naopak necháte otevřená okna do bytu. Vzduch v lodžii se může zahřát až na padesát stupňů a postupně se teplo dostane do bytu. Ten se promění v saunu.

Naopak se vůbec nemusíte bát opačného počasí, tedy bouřek, krupobití či poryvů větru. „Zasklívací systémy se vyrábějí z bezpečnostního kaleného skla, které odolá jak kroupám, tak silnému nárazovému větru,“ říká Radek Dubovský a radí i v takovém počasí nechat okna uzavřená. Vyvarujete se tak toho, že vám voda nateče do lodžie a nadělá zde nemalou škodu. Tato pravidla platí samozřejmě tehdy, když nejste doma. Pokud si budete na balkoně číst, anebo zde sušit prádlo, klidně okna složte ke straně a užívejte si slunce.

Foto: Moderní panelák

U bezrámových systémů dochází ke stálému větrání skrz mezery mezi jednotlivými oknyFoto: Moderní panelák

Stačí přece pohodlný zahradní nábytek, rozkvetlé muškáty a i na balkoně či lodžii uprostřed města si můžete užít krásné prázdniny! Ať se vám ty letošní vydaří!

Reklama

Související témata:

Načítám