Hlavní obsah

Nejvtipnější dětské hlášky: Zaručeně vás rozesmějí!

Foto: Mladen Zivkovic, Shutterstock.com

Foto: Mladen Zivkovic, Shutterstock.com

Reklama

Tak jako vás někdy umějí rozčílit doběla, zvládnou vás i rozesmát. Děti jsou jednoduše zázrak a jejich hlášky rodiče mnohdy odzbrojí. I když si říkáte, že byste se měli zachovat výchovně, prostě se jen smějete – na víc nemáte v tu chvíli sílu.

Článek

S dětmi je někdy kříž, ale převážně je to spíš naopak. Obzvlášť s těmi malými: v určitém období vás přímo zásobují hláškami, které vaši bránici nenechají v klidu. Tohle je jen malá ochutnávka, co zažily naše čtenářky a známé maminky.

Ach, ta hygiena

Můžete se snažit, jak chcete, vést dítě k čistotě a hygienickým návykům, ale stejně přijdou chvíle, kdy máte pocit, že to všechno bylo k ničemu. Stalo se to i mamince malého Tondy. Tohle je doslovný přepis jejich rozhovoru, který spolu vedli při cestě autem ze školy:

  • Tonda: „Mami, když jsme byli venku s družinou, chtělo se mi smrkat, ale neměl jsem kapesník. Tak jsem se vysmrkal do čepice.“ -
  • Maminka (s trochu vyděšeným pohledem do zpětného zrcátka): „Do té čepice, kterou máš teď na hlavě?“ -
  • Tonda: „No jo.“ -
  • Maminka: „To je trochu nechutný, nemyslíš, Tondo?“ -
  • Tonda: „Neboj, to je v pohodě. Vysmrkal jsem se do ní totiž z venkovní strany a navíc jsem ji pak utřel do kalhot.“ -
  • Maminka: „Do těch džínů, které máš teď na sobě?“ -
  • Tonda: „Ježiš, ne! Nejsem čuně, ne? Do tepláků, co mám ve škole na ven.“ -
  • Maminka (už spíš rezignovaně): „Aha, takže do těch tepláků, které pak zašmudláš do igelitky v šatně.“ -
  • Tonda: „Přesně, jsem hlavička, co?“ -
  • Maminka: „Hele, a můžeš mi říct, proč sis třeba nedošel na záchod a nevysmrkal ses do toaletního papíru?“ -
  • Tonda: „Vidíš, to mě vůbec nenapadlo.“ -
Foto: Ruta Production, Shutterstock.com

Někdy se vám děti pochlubí i tím, co nechcete vědětFoto: Ruta Production, Shutterstock.com

Když dojde na sex

Otázky týkající se sexu a toho, kde se berou děti, jsou vždy ošemetné. Nejhorší jsou ovšem okamžiky, kdy už se potomci nespokojí s poněkud zjednodušenými odpověďmi – prostě když přijde chvíle na ryzí pravdu.

Své o tom ví maminka tehdy asi sedmiletého Vojty. Díky informovanějším spolužákům přišel domů s ne zcela přesnou představou, jak se dělají děti, a ona byla nucena uvést věci na pravou míru. „Tak jsem mu všechno v klidu vysvětlila. Prostě jsem mu popsala, co je to sex, co při něm dospělí dělají, jak z toho pak vznikne miminko. Samozřejmě jsem dost kladla důraz na to, že to dělají jen lidé, kteří se opravdu milují, a podobně,“ vzpomíná Vojtova maminka.

Byla na sebe dokonce i trochu pyšná a s nabytým sebevědomím vyzvala Vojtu, aby se na cokoli zeptal, jestli má nějaké nejasnosti. „Koukal na mě a tak nejistě se optal: Takže vy s tátou jste to taky dělali?“ vypráví.

I její odpověď se nesla v duchu upřímnosti. „Vojto, řekla jsem ti, jak to je. A protože máme tebe a taky tvého brášku, tak je jasný, že i my s tátou jsme to dělali,“ odpověděla tenkrát. A pak už jen sledovala nevěřícně synkův výraz, který se proměnil v mírné zděšení. „Cože? Takže jste to dělali, a dokonce dvakrát?“ vykřiknul. A jeho maminka už prý v tu chvíli neměla sílu na nic jiného než říct: „Ano, dokonce dvakrát.“

Foto: Kinga, Shutterstock.com

Hovory o sexu bývají vždy ošemetnéFoto: Kinga, Shutterstock.com

Vtipné hlášky

Někdy se dětem podaří rozesmát rodiče v podstatě během chvilinky. Stačí jedna dvě věty a jdete do kolen. „Nezapomeneme na reakci našeho skoro pětiletého Tomíka, když mu stejně stará kamarádka řekla, že ho miluje a chce si ho vzít za muže,“ vypráví Tomášova maminka. Chlapeček se prý jen zarazil, nevěřícně se na holčičku podíval a pak klidným hlasem pronesl: „No ty vole, tak to jsem nečekal. Ale nějak to teda zvládnu, no.“

Jindy ratolesti dokážou proměnit v úsměvnou i relativně smutnou a dojemnou chvilku. Třeba když tříletá Zdenička hladila s maminkou jejich věrného psa. „Vysvětlovala jsem jí, že ho bolí nožičky, je už hodně unavený, a zakončila jsem to tím, že jsem jí vysvětlila, že už je prostě moc starý,“ popisuje maminka. Holčička se na ni tenkrát chápavě podívala, pokývala hlavou, pohladila psa, dala mu pusinku a pak pronesla: „Tak ho vyhodíme do koše, popeláři ho odvezou.“ Vůbec to nemyslela zle, prostě si ve své dětské logice spojila starého pejska s předešlou situací, kdy maminka vyhazovala do koše starý chleba.

A jako důkaz, že děti opravdu nasávají jako houby vše, co se kolem nich děje, je tu reakce sedmileté Klárky, která dostala pod stromeček pokladnu. „Měla radost, přála si ji, ale když ji rozbalila, hned se nás zeptala, jestli ta pokladna vydává i EET účtenky, aby prý neměla nějaké problémy se zákonem,“ směje se Klárčina maminka s tím, že to nejspíš zaslechla u tatínka, který si EET pokladnu pořizoval do svého obchodu.

A co vaše děti? Pochlubíte se hláškou, jíž vás rozesmály?

Reklama

Související témata:

Načítám