Hlavní obsah

10 věcí, které baví malé děti, ale rodiče z nich šílí!

Foto: Profimedia

Malé děti jsou tak roztomilé, ale některé jejich záliby jsou spíš o nervyFoto: Profimedia

Reklama

S dětmi je radost, ale i kříž. Obzvlášť s těmi nejmenšími batolaty. Libují si totiž ve věcech, které vám akorát přidělávají práci nebo vyloženě ohrožují jejich zdraví. Tohle je pár z nich.

Článek

Většina maminek se těší, až jejich miminko udělá první krůček, řekne první slovo, jednoduše se z neustále ležícího a plačícího uzlíčku stane malý človíček. Jenže jakmile to přijde, začne ten opravdový hukot. Každé batole si totiž doslova „ujíždí“ na těchto 10 zálibách, které maminky (ani tatínky) rozhodně radostí nenaplňují.

1. Ach ty prstíky

Jakmile se vaše dítko začne samo pohybovat (stačí, že leze, nemusí hned chodit), připravte se na to, že jeho ručičky (prstíky pak obzvlášť) budou všude. Například skřípnuté v šuplíku, přivřené ve dveřích, zaklíněné v miniaturním otvoru.

2. Malí kramáři

Nic, co není zamčeno, před nimi není v bezpečí! Vy dáváte prádlo do pračky, vaše dítko ho stejnou rychlostí vyndává. Vy uklízíte ponožky do šuplíku, ono z druhého vyhazuje trička. A i když má vaše ratolest tunu hraček, věřte, že největší zábavu mu poskytne vyhazování kuchyňského náčiní ze všech skříněk a šuplíků, na které dosáhne. A vy? Vy jen chodíte, sbíráte ty věci, dáváte je na místo, aby byly do pěti minut opět všude rozházené.

Foto: Profimedia

Jsou to malí všetečkové, nic před nimi není v bezpečíFoto: Profimedia

3. Jako kafemlýnek

Máte radost, že si vaše batole oblíbilo hezké leporelo, a tak mu v zájmu jeho rozvoje nakoupíte spoustu dalších knížek pro nejmenší? Zbytečná námaha! Má oblíbenou tu jednu jedinou a tu chce číst stále. No a co, že ji vy i vaše dítě znáte zpaměti? Jeho prostě baví, pořád, dokola a dokola! A stejné je to s pohádkami, s hračkami, říkankami a podobně.

4. Mňam!

Je to přirozený vývoj, známka toho, že je vaše dítě zdravé. To, že vše, co mu přijde pod ruku, strčí do pusy, je normální! Ale to neznamená, že z toho skáčete radostí. Obzvlášť, když si zrovna strká do pusy hadr, vaši botu, nebo dokonce obsah vlastní plenky.

5. Patláme, patláme

Jakmile se vaše dítko posune dál, přestane věci zkoumat jen svými ústy, ale zapojí i ručičky. Ne, není to výhra. Jeho bude náramně bavit protlačovat mezi prstíky kaši, co má k večeři, drobit rohlík na miniaturní kousíčky, případně se s nadšeným úsměvem patlat ve vašem drahém pleťovém krému, ke kterému se náhodou dostalo. Vy se ale smát nebudete.

6. Do naha!

Přijde okamžik, kdy se vaše dítko naučí se svlékat. A bude tím nadšené. Následujících několik týdnů či měsíců se ponese v duchu hry „já sundám, ty nandáš“. Takže budete svému dítku pořád dokolečka nandávat ponožky (botičky, čepičku, tepláčky), ale než obléknete druhou, ta první bude už zase dole.

Foto: Profimedia

Každý jejich pokrok oslavujete, ale většinou to pro vás znamená další starost navícFoto: Profimedia

7. Házení věcí

Přijde okamžik, kdy bude vaše batole fascinováno zemskou přitažlivostí. Pořád dokola bude házet věci na zem a pořád bude udiveno tím, že nelevitují, ale vážně padají.

Ale to je pořád nic proti tomu, až zjistí, že věci lze házet i jinam než na zem. Třeba do záchodu!

8. Výškové práce

Jako by děti neměly pud sebezáchovy. Sotva chodí, přesto si troufnou vylézt na žebřík, na barovou židli, na stůl, prostě na cokoli, odkud velmi snadno spadnou. Vás to rozhodně nebaví, ale je ano.

9. Zvuky

Trumpeta, dvě pokličky, jakákoli hračka, co vyluzuje nějaký (obvykle ne moc příjemný) zvuk. To jsou věci, které děti milují, rodiče nenávidí. Uklidnit se můžete tím, že s časem a se zvyšujícím se počtem dětí budete proti hluku víc a víc odolní. Přesto, když v hračce dojdou baterky, nepůjdete je vyměnit, spíš dítku řeknete, že je hračka rozbitá.

10. Demoliční četa

Děti potřebují objevovat svět, bohužel leckdy je tohle jejich objevování tak trochu demoliční záležitost. Co jim přijde pod ruku, umí během minutky zničit. A nebo že by ten svět zkoumaly jen příliš horlivě, jak se na mládí sluší a patří?

A co baví vaše děti?

Reklama

Související témata:

Načítám