Hlavní obsah
3,5
(58)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Důvodů, proč si jogurt vyrobit doma, je hned několik: je chutnější, levnější, šetrnější k přírodě a často i zdravější než ten kupovaný. A navíc si ho může snadno připravit i ten, kdo nevlastní jogurtovač!

10 min.
Příprava
10 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 kilogram
  • 60 g bílého jogurtu
  • 1 l mléka
Článek

01.

Mléko zahřejte na 85 stupňů (pokud nemáte teploměr, stačí ho zahřívat, až se téměř začne vařit), stáhněte z ohně a nechte zchladnout na 45 stupňů. Proces chladnutí můžete urychlit ledovou lázní – do větší mísy vyloupejte kostky ledu, zalijte studenou vodou a kastrůlek s mlékem do ní ponořte.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

Do zchladlého mléka zašlehejte jogurt a směs přelijte do vyčištěné láhve, několika menších či ponechte přímo v kastrolu.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Nádoby zabalte do utěrky a vložte do litinového hrnce (pokud ho nemáte, nic se neděje). Nyní by měl jogurt 6–10 hodin zrát při 45 stupních. Čím déle jogurt necháte zrát, tím bude hustší a kyselejší, nejsnadnější varianta je jogurt připravit večer a nechat ho zrát přes noc.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

Stabilní teploty nejlépe docílíte pomocí trouby: i s hrncem ji vyhřejte na 70 stupňů, poté vypněte a jogurt v ní nechte přes noc. Ráno ho přendejte do lednice (ten z hrnce můžete rozdělit do lahviček a rovnou doplnit třeba marmeládou), v chladu jogurt ještě více zatuhne a vydrží pak asi týden.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Reklama

Související témata:

Načítám