Hlavní obsah

Domácí jogurt jen ze dvou surovin

Hodnocení:
(29)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
10 hodin 10 minut
Náročnost
nízká

Důvodů, proč si jogurt vyrobit doma, je hned několik: je chutnější, levnější, šetrnější k přírodě a často i zdravější než ten kupovaný. A navíc si ho může snadno připravit i ten, kdo nevlastní jogurtovač!

Ingredience pro:
1 kilogram
  • 60 g bílého jogurtu s živou kulturou
  • 1 l mléka
Článek

Krok 1: Mléko zahřejte na 85 stupňů (pokud nemáte teploměr, stačí ho zahřívat, až se téměř začne vařit), stáhněte z ohně a nechte zchladnout na 45 stupňů. Proces chladnutí můžete urychlit ledovou lázní – do větší mísy vyloupejte kostky ledu, zalijte studenou vodou a kastrůlek s mlékem do ní ponořte.

Foto: Mona Martinů

Krok 2: Do zchladlého mléka zašlehejte jogurt a směs přelijte do vyčištěné láhve, několika menších či ponechte přímo v kastrolu.

Foto: Mona Martinů

Krok 3: Nádoby zabalte do utěrky a vložte do litinového hrnce (pokud ho nemáte, nic se neděje). Nyní by měl jogurt 6–10 hodin zrát při 45 stupních. Čím déle jogurt necháte zrát, tím bude hustší a kyselejší, nejsnadnější varianta je jogurt připravit večer a nechat ho zrát přes noc.

Foto: Mona Martinů

Krok 4: Stabilní teploty nejlépe docílíte pomocí trouby: i s hrncem ji vyhřejte na 70 stupňů, poté vypněte a jogurt v ní nechte přes noc. Ráno ho přendejte do lednice (ten z hrnce můžete rozdělit do lahviček a rovnou doplnit třeba marmeládou), v chladu jogurt ještě více zatuhne a vydrží pak asi týden.

Foto: Mona Martinů
ynezorPumanzeSaNyknalC