Hlavní obsah

Nemáte co na sebe? Možná je čas pustit se do pořádné čistky šatníku!

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udělejte ze svého šatníku oázu stylu, elegance a radosti. Krok číslo jedna: „čistka“ jako od profesionálního stylisty. Uvidíte, že se díky několika jednoduchým pravidlům stane každodenní výběr outfitů hračkou..

Článek

Je celkem pravidlem, že s příchodem letní sezony nastává období diet, očist, detoxů, cvičení a dalších procedur, které jsou pro tělo prospěšné. Lidé se ale věnují i své domácnosti, třpytícím se oknům a provoněným místnostem.

Důkladný pořádek si však zaslouží nejen vaše kuchyň, koupelna nebo garáž, ale i vaše šatní skříň. Ta část domova, kde každý den člověk řeší, co si vzít na sebe...

Jakýsi skrytý instinkt nutí každého věci skladovat, uchovávat a odkládat na „horší časy“ nebo „až přijdou vhod“. Chyba. Čistka šatníku má až lečivé účinky. Díky ní si snadno uvědomíte, kolik věcí vlastně ani nepotřebujete a nenosíte, zasmějete se nad „povedenými" kousky, které byste si dnes nevzali ani z legrace, zavzpomínáte na svatbu, první rande nebo na časy v retro džínách, které jsou už dávno out. A to hlavní, darováním vytříděného oblečení uděláte třeba i dobrý skutek. Tak hurá do toho!

Pozor, čistka šatníku je vlastně tak trochu tvrdá práce. Do třídění a reorganizace vaší garderoby se rozhodně nepouštějte v momentě, kdy máte příliš melancholickou náladu. Nic byste nevyhodili. Naopak se řiďte těmito radami:

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

1. Pevná vůle

Na celou „akci“ si vymezte dostatek času a rozhodně to nevzdávejte po chvíli, kdy zjistíte, že máte více věcí, než jste si vůbec mysleli. Nenechte se tedy rušit a neodbíhejte od práce.

2. Dobrá nálada

Je celkem pravidlem, že ke každému kousku v šatníku se většinou váže nějaký příběh. Někam jste si ho oblékli, někoho v něm potkali nebo něco zažili. Jsou to jen věci, na to nezapomínejte, takže žádné rozjímání.

3. Pozorujte

Až otevřete svoji skříň, zamyslete se nad rozložením všech věcí. Líbí se vám poskládáné komínky svetrů nebo způsob, jak věšíte oblečení na ramínka? Pokud ne, je čas to změnit.

4. Nekompromisně do toho

Začněte postupně vytahovat oblečení ze skříně. Myslete na to, že si vše musíte vyzkoušet. Zejména ty věci, které jste spatřili po pořádně dlouhé době. Pak si připravte tři hromádky, kam jednotlivé kousky budete odkládat:

  • Ponechat – to, co nosíte nejčastěji. Nechte si samozřejmě i všechny úlovky, které pro vás mají hodnotu nebo je stačí jen lehce opravit. -
  • Věnovat – ať už se rozhodnete darovat nenošené věci charitě nebo kamarádce, uděláte spoustu radosti a pro sebe spoustu užitku. -
  • Prodat/Vyměnit – sem patří vše, do čeho jste investovali více pěněz, ale už vás jednoduše přestaly bavit nebo neodpovídají vašemu stylu. Takové věci stojí zato zkusit prodat třeba na jednom z módních on-line bazarů. -

5. Zbavte se všeho

Pak přichází na řadu fáze vyhazování. Připravte si proto ještě jedno extra místo na věci, které jsou roztrhané nebo špinavé, ty, co v pračce ztratily svůj tvar i barvu a věci, které jsou nenávratně neopravitelné. Zbavte se i všeho, co by už v tuto chvíli neslo nálepku „retro“.

A nakonec nezapomínejte ani na oblečení, co vám již není. Pokud jste do něj nezhubli doteď, za měsíc se k tomu asi stejně nedopracujete. Nenechávejte si ani jeden motivační kousek. To nesvědčí ani vaší psychice, ani odhodlání.

Až dokončíte tento emočně vyčerpávající úkol, upravte i své nakupovací návyky. Protože stejně, jako když stavíte dům, i vašemu šatníku musíte dát pevný a dobře padnoucí základ.

  • Nikdy si nekupujte nic, co vám v danou chvíli perfektně nesedí. -
  • Nepodléhejte bezhlavě trendům, pokud byste se v nich neměli cítit dobře. -
  • Když si nejste jisti, nekupujte to. Nákupy musí probíhat stylem „láska na první pohled“. -
  • Pokud si koupenou věc neobléknete do 48 hodin, nebyl to dobrý nákup. -
Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Co radí stylistka Veronika Králová?

„Čistka šatníku vyžaduje odhodlání, ale když už se do ní pustíte, uvidíte, že budete s výsledkem spokojení." A možná vám pomohou její tipy, jak uskladnit pečlivě a prakticky věci, které po celé akci vrátíte zpět do skříně:

  1. Ramínka – Na topy, kalhoty, šaty i svetry se dají sehnat ramínka přímo na míru. Taková, která zajistí každému typu oblečení tvar, jsou funkční a praktická. Kalhoty zůstanou rovné, puky nažehlené, šaty nebudou klouzat na zem a svetry se zbytečně nevytahají. -
  2. Poskládané oblečení v poličkách rovnejte do menších komínků. Praktické a přehledné. -
  3. Úzké džíny nebo kalhoty můžete zavěsit za poutka na háčky v šatně nebo je v rámci šetření místa srolujte a uložte do malých přihrádek ve skříni. -
  4. Až dojte na organizaci botníku, nezapomeňte si nejprve vyskládat všechny páry, které vlastníte. -
  5. „Placaté“ boty můžete uložit do malých plastových boxíků, lodičky lze zaháknout za podpatky a kozačky po sezóně vyvěste nebo vycpěte, aby zbytečně neztratily tvar. -
  6. Drahé páry bot si klidně nechejte uložené v původních krabicích. Jednoduchá dekor ozdoba je hned na světě. -
  7. Šperky si ukládejte do krabiček podle typu – prstýnky zvlášť, náramky také, jemné řetízky nechejte zavěšené, aby se zbytečně nezamotaly. -

Bojujete s organizací nejen vaší šatny? Už nemusíte. Skvělé tipy najdete v článku Už nikdy nepořádek v bytě: Tihle pomocníci se vám budou hodit.

A na závěr to nejdůležitější: Až budete stát před skříní, uvědomte si, že je vlastně zrcadlem vašeho života. Vybavte si, kolik času věnujete práci, rodině, koníčkům, sportu nebo společenskému životu. Říká se, že zaměstnaný člověk tráví až polovinu dne v práci, další čtvrtinu věnuje rodině, partnerovi, popřípadě zábavě, a pak zbývá už jen ten volný čas. Skladba vašeho šatníku by měla proto přesně odpovídat vašemu rytmu a stylu života. Tak na to myslete.

Už máte čistku své šatny za sebou? Nebo ji nepovažujete za důležitou? Pravidla správného uspořádání šatní skříně najdete s dalšími tipy ještě tady.

Načítám