Hlavní obsah

Máte plnou skříň a stejně nevíte, co na sebe? Řešením je kapsulový šatník. Ušetří místo, čas i peníze

Foto: Edward Berthelot, Gettyimages.com

Foto: Edward Berthelot, Gettyimages.com

Reklama

Máte skříň napěchovanou oblečením, přesto před ní často bezradně stojíte a zoufáte si, že zase nemáte co na sebe… Je vám tenhle scénář povědomý? Ponořte se do tematiky kapsulového šatníku. Co se pod tímto pojmem skrývá a jak vám to pomůže?

Článek

Co je to kapsulový šatník? Skládá se z několika nadčasových a univerzálních módních kousků, které se mezi sebou dají jednoduše kombinovat. Jde o to, aby se jeho majitelce dařilo najít outfit na každou příležitost, aniž by měla nadměrné množství oblečení. Současná popularita tohoto konceptu odráží stále větší poptávku po udržitelnosti a odpovědnosti, myšlenka je ale mnohem starší. Co je vlastně kapsulový šatník a jak si ho můžete sestavit doslova na tělo?

Skvělá myšlenka není nová

Koncept kapsulového šatníku byl poprvé zmíněn v amerických módních publikacích již ve 40. letech minulého století. Představily jakési pilíře šatníku, malé kolekce oděvů, které ladí základními střihy i barvami. Více pak tento termín oživila v 70. letech Susie Faux, majitelka londýnského butiku Wardrobe. Kapsulový šatník představila jako sbírku několika základních kousků, které nevyjdou z módy a lze je obohacovat o různé sezonní oblečení.

7 základních kousků dámského šatníku

O pár let později pak kapsulový šatník zpopularizovala americká módní návrhářka Donna Karan. V roce 1985 vydala svou kolekci sedmi módních kousků s názvem 7 Easy Pieces, jež byly navržené s ohledem na pracující ženy. A platné jsou dodnes.

V původní skladbě byly malé černé, body, jednoduchá sukně, elegantní kalhoty, kvalitní sako, kašmírový svetr a volitelný doplněk. Později pak návrhářka sestavu doplnila o bílou košili a černou koženou bundu. Počet nezbytných kousků se postupem času rozšiřoval a Donna Karan vtipkovala, že koncept přejmenuje na Sedm kufrů oblečení.

Pointa ale zůstává stále stejná, protože základní kousky zkrátka fungují. Modely navržené Donnou Karan byly původně v černé, držet se jí ale samozřejmě nemusíte. Dobře se kombinují i barvy, jako je šedá, béžová, bílá, ale i tmavěmodrá nebo hnědá.

Začněte čistkou šatníku

Chcete dát svůj šatník do pořádku? Pak začněte tím, že zhodnotíte jeho stávající stav. Udělejte si čas pro sebe, pusťte si oblíbenou hudbu a všechno ze skříně poctivě vyndejte. Bez milosti se zbavte přebytečných věcí, které vám už neslouží nebo nedělají radost. Stejně tak naložte i s kousky, jež už nejsou v dobré kondici. Kdybyste byly bezradné, pozvěte si na pomoc stylistku, s tou pak můžete sestavit i seznam věcí, které vám chybí.

Definujte svůj osobní styl

„Základem kapsulového šatníku by měly být nadčasové kousky z kvalitních materiálů a neutrální barvy, které mezi sebou dobře zkombinujete. Ty pak lze doplnit rozmanitými doplňky a přidat pár trendových kousků. Přestože pro každou ženu může být dokonalý šatník něco jiného, tohle je univerzální klíč, jak na něj,“ radí módní návrhářka Veronika Štěrbová, která tvoří pod značkou Sophistic by Veronika.

Základní kousky by měly respektovat vaši osobnost i styl života. Je jasné, že ne každá žena bude nosit do práce stále dokola pouze černou sukni s bílou košilí, ale v základu by ve výbavě tyhle kousky chybět neměly. Je však potřeba si ujasnit, jaký styl v oblékání preferujete, zda čistě byznysový, nebo spíš ležérní.

Co by vám určitě nemělo chybět?

Mezi základní kousky, které by v ženském šatníku chybět neměly, patří kvalitní basic trička, bílá košile, černá sukně, která lichotí vaší postavě, elegantní černé kalhoty (klidně široké podle aktuálních trendů) a dobře padnoucí džíny. V zimě užijete kvalitní vlněný kabát, ale i jednoduchý svetr, vestu nebo kardigan. Na jaře se bude hodit klasický trenčkot, případně kožená bunda. A zapomenout nesmíte ani na šaty, které podtrhnou siluetu. Podle vašeho životního stylu nebo preferencí lze pak šatník rozšiřovat o módní trendy.

Foto: Christian Vierig , Gettyimages.com

Trenčkot, širší tmavé kalhoty, bílá košile… S těmito základy budete mít vždy co na sebeFoto: Christian Vierig , Gettyimages.com

Kde nakupovat základní kusy

Nevíte si rady, kam pro základy šatníku vyrazit? Určitě najdete inspiraci u mnoha českých značek. „Snažíme se vytvářet oblečení tak, aby k sobě jednotlivé kousky ladily napříč kolekcemi a aby se daly použít jak pro elegantní, tak i sportovní outfit,“ popisuje záměr české značky Jamie Collection jedna z majitelek Michala Smelíková. A dodává, že se snaží zákaznice inspirovat i na sociálních sítích, kde se dozvědí, jak dané věci mohou zkombinovat s ostatním oblečením. Nemusíte se bát zajít ani do klasických řetězců, také tam se najdou kvalitní kousky. Většinou je nabízejí v kolekcích nazvaných Premium.

Reklama

Načítám