Hlavní obsah

Nemoc baronů: Dost možná hrozí i vám! Jak ji poznáte?

Foto: SizeSquare's, Shutterstock.com

Foto: SizeSquare's, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říkalo se jí „nemoc baronů“, protože se objevovala u lidí, kteří nemírně konzumovali červené maso a alkohol – a to si dřív mohl dovolit jen málokdo. Obojí zvyšuje produkci kyseliny močové, jejíž hromadění v těle nevěstí nic dobrého. Jak se dna projevuje, co způsobuje a co se s ní dá dělat?

Článek

Dna, také pakostnice či podagra, je nejobvyklejší formou zánětlivých projevů na kloubech. Častější je u mužů, ženy jsou k ní náchylnější po menopauze, kdy se vlivem hormonů zvýší hladina kyseliny močové v krvi. Mezi hlavní příznaky patří intenzivní bolesti některých kloubů doprovázené otokem a zarudnutím. Nejčastěji je postižen velký kloub pod palcem nohy, objevuje se ale i na kotnících, kolenou, loktech, zápěstích i prstech.

Nesnesitelná bolest přichází v noci

Bolest přichází velmi rychle, často v noci, a neustále se vrací. „Záludnost nemoci tkví v tom, že pomalu postihuje tkáně v oblasti zánětu, kde se ukládají krystaly kyseliny močové a poškozují okolní tkáně, zvláště pak kloubní chrupavku,“ říká MUDr. Stanislav Konštacký, CSc., praktický lékař působící na Lékařské fakultě UK v Hradci Králové.

Zákeřná kyselina močová

Ve více než polovině případů je vznik projevů dny dán geneticky. Viníkem je zvýšená hladina kyseliny močové, která v těle vzniká při rozkladu chemických sloučenin zvaných puriny. Odbourávání purinů má na starosti trávicí enzym urikáza. Odpadním produktem tohoto procesu je kyselina močová, která z těla běžně odchází močí. Dojde-li k poruše této funkce, není možné kyselinu vyloučit – hromadí se v tkáních a může vytvářet jehlicovité krystaly, které se usazují na různých místech organismu (nejčastěji právě v kloubech). Zde vyvolávají zánět a silnou bolest, tedy dnu.

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Dna nejčastěji postihuje velký kloub pod palcem nohyFoto: Maridav, Shutterstock.com

Pozor na akohol, léky i kritické potraviny

Dědičnost ovlivnit nelze. V případě dny se k ní však připojují i další faktory – a s těmi se něco dělat dá. Hladinu kyseliny močové v organismu výrazně zvyšuje nadměrný příjem potravin s vysokým obsahem purinů. „Jedná se především o červené maso, drůbež, vnitřnosti a mořské plody, ale třeba i o tmavou čokoládu,“ upřesňuje MUDr. Josef Štolfa, praktický lékař z 2. lékařské fakulty UK v Praze. Dále je to alkohol a některé léky (přípravky na odvodnění a léčiva obsahující salicylát). Podle Stanislava Konštackého hraje roli i syndrom spánkové apnoe: „Vyskytuje se častěji u obézních mužů, kteří při spaní chrápou a dochází u nich ke krátkému bezdeší. To vede ke sníženému zásobování tkání kyslíkem a zvýšenému přísunu kyseliny močové do krve.“

Riziko zvyšují kila navíc i vysoký krevní tlak

Další závažnou okolností, která zvyšuje riziko dny, je podle Josefa Štolfy nadváha: „Při ní dochází k větší potřebě zpracování látek přijatých ve velké míře, což znamená větší produkci kyseliny močové jako metabolického odpadu.“ Vyšší množství tělesného tuku dále zvyšuje úroveň systémového zánětu, protože tukové buňky produkují prozánětlivé bílkoviny. Schopnost organismu účinně odstraňovat odpadní produkty (i kyselinu močovou) snižují také choroby ledvin, zejména ve smyslu snížené filtrace. Se zvýšeným rizikem dny se pojí i vysoký krevní tlak, cukrovka, nedostatečná aktivita štítné žlázy a metabolický syndrom, který řadu těchto faktorů zahrnuje.

Foto: kazoka, Shutterstock.com

Chcete se vyhnout dně? Nepřehánějte to dlouhodobě s potravinami bohatými na puriny. Patří mezi ně nejen červené maso a tmavá čokoláda, ale i pivo, vnitřnosti a mořské plodyFoto: kazoka, Shutterstock.com

Nevynechávejte sacharidy

S prevencí i řešením dny pomáhá zdravý životní styl. Dodržujte pitný režim (2–4 l denně), rozhodně to nepřehánějte s alkoholem ani s masnými výrobky a snažte se mít pod kontrolou tělesnou hmotnost. Řešte příznaky metabolického syndromu i spánkovou apnoe. Epidemiologické studie ukázaly, že riziko dny snižuje zelenina s nízkým obsahem purinů (listová zelenina, rajčata, brambory), celozrnné výrobky, ořechy, luštěniny (obzvláště cizrna), méně sladké ovoce a vitamin C. Když vás nepříjemná nemoc přesto postihne, nezoufejte. Pomoci může vyvážená strava bez obsahu purinů a s dostatkem sacharidů – nízký příjem tělu znemožňuje správně spalovat zásoby tuku, což má negativní vliv na hladinu kyseliny močové.

A jaké máte s dnou zkušenosti vy?

Související témata:

Načítám