Hlavní obsah

Trpíte malátností, svalovou slabostí či suchou kůží? Pozor na štítnou žlázu!

Foto: puhhha, shutterstock.com

Nemoci štítné žlázy mnohem více trápí ženy. Velmi často v období menopauzy nebo po níFoto: puhhha, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne porucha štítné žlázy, asi vás napadne tloustnutí nebo hubnutí. Ano, tento orgán může fungovat málo, nebo naopak moc. Jak poznat, že je u vás něco špatně? Podle těchto příznaků.

Článek

Porouchaná štítná žláza je hned po cukrovce nejčastější endokrinní onemocnění, tedy onemocnění žláz. Na rozdíl od cukrovky si ale docela výhradně vybírá pohlaví.

Onemocnění štítné žlázy se častěji vyskytuje u žen, mnohdy v období menopauzy. V roce 2015 bylo v našich laboratořích provedeno více než 400 tisíc vyšetření štítné žlázy a téměř 300 tisíc z nich bylo provedeno právě u žen. Nejvíce pacientů patřilo do věkové kategorie od 56 do 75 let,“ říká MUDr. Zdenka Tondlová, vedoucí klinické biochemie a hematologie laboratoře AeskuLab Hadovka.

Antikoncepce jako nový podezřelý

Klasická západní medicína přičítá problémy se štítnou žlázou genetice, také nedostatku nebo nadbytku jódu v těle. Nejčastěji ale mají poruchy se štítnou žlázou autoimunitní charakter. Laicky se jedná o stav, kdy imunita ve snaze bránit tělo před něčím nežádoucím ničí své vlastní tkáně. Proč se tohle děje, ale není přesně známo.

Podle Jany Černotové, terapeutky a lektorky hormonální jógové terapie, také existuje souvislost mezi problémy se štítnou žlázou a nadužíváním hormonální antikoncepce. „Stav, kdy je antikoncepcí nastavená ,umělá‘ menstruace z hormonálního spádu anebo když žena i po řadu dlouhých let přestává menstruovat v případě zavedení tělíska, je naprosto nepřirozený. A představuje nerovnováhu fyzickou i psychickou,“ uvádí terapeutka.

Foto: Nikodash, shutterstock.com

Nadužívání antikoncepce je dnes označováno jako jeden z možných viníků stále častějších problémů se štítnou žlázouFoto: Nikodash, shutterstock.com

„Vaječníky s dělohou, štítnou žlázou a hypofýzou spolu neoddělitelně spolupracují, což je všeobecně platný fakt. Jakmile nastane blokace na úrovni vaječníků, projeví se problém i na opačné straně, tedy u štítné žlázy,“ vysvětluje Jana Černotová.

Alternativní medicína pak také často spojuje poruchy štítné žlázy a její autoimunitní podstatu s psychikou. Mnohdy se totiž problémy objeví nejen v období hormonálních změn, jako je těhotenství nebo přechod, ale i po prodělaném těžkém stresu.

Málo nebo moc. Obojí je špatně

V případě, že štítná žláza pracuje málo, hovoří se o její snížené funkci neboli hypofunkci. „Ta se může projevit ve formě otoků, ,těstovité kůže‘ i obezity,“ popisuje Jana Černotová. Mezi hlavní příznaky pak patří ale i nepřirozená ospalost, únava, svalová slabost i chladná a suchá kůže, problémy se zácpou a také nespavost.

Zvýšená funkce neboli hyperfunkce štítné žlázy je méně častý problém, mnohdy ale ještě horší a obtížněji léčitelný. Pokud je štítná žláza příliš aktivní, uvolňuje do krevního oběhu příliš mnoho hormonů. To se projevuje především zvýšenou rychlostí bazálního metabolismu, což má za následek úbytek hmotnosti. Dalšími příznaky jsou bušení srdce, podrážděnost, svalová slabost, padání vlasů a v pokročilém stadiu také vytlačování bulv z očních důlků.

Foto: Andrey_Popov, shutterstock.com

V počátcích problému si můžete pomoci sami přírodní léčbou, v pokročilejší fázi už je nutné vyhledat lékařeFoto: Andrey_Popov, shutterstock.com

Štítnou žlázu určitě řešte

Způsobů, jak léčit štítnou žlázu, je víc. Respektive své nabízí klasická i alternativní medicína. Je na každém, kterému přístupu více důvěřuje.

Obecně platí, že v počáteční fázi, zvlášť pokud se jedná o sníženou funkci, může dobře pomoci přírodní léčba. V pokročilejším stadiu je už ale nezbytné zajít za lékařem, který vám navrhne způsob léčby. Obvykle jsou nasazeny léky. Při hypofunkci se doplňují hormony, při hyperfunkci se užívají takzvané betablokátory. V druhém případě nemusí léčba zabrat, pak bývá štítná žláza chirurgicky odstraněna.

Pokud důvěřujete alternativní léčbě, a vaše nemoc není v krajním stadiu, zkuste vsadit na bylinné čaje a směsi určené na daný problém. Velmi vhodné je pracovat na lepším zvládání stresu. Pomoci může také jógová hormonální terapie, meditace a především úprava a ozdravení svého životního stylu.

Řešili jste někdy problémy se štítnou žlázou?

Reklama

Načítám