Hlavní obsah

Ostrůvek v koupelně: Super hit, nebo hrůza?

Foto: Kaldewei

Ostrůvek v kuchyni je oblíbený. Líbí se vám i v koupelně?Foto: Kaldewei

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architekti ho prostě milují! Ostrůvek tak najdete skoro v každé druhé nové kuchyni. Jenže asi je to málo. Hit posledních měsíců diktuje: ostrůvek patří i do koupelny! Bude tam užitečný, nebo tak trochu k vzteku? Koukněte se!

Článek

Přemýšlíte, k čemu vám bude ostrůvek v koupelně? K mytí. Do samostatných skříněk umístěných v prostoru se totiž instaluje umyvadlo, nebo spíš umyvadla. Vypadá to nejen zajímavě, ale řešení oceníte při „návalu“ nebo úklidu. Je totiž přístupný ze všech stran, což je praktické. I když tato výhoda je samozřejmě vykoupena vyšší cenou instalace a také – aspoň zatím – menší nabídkou. Ostrůvek v koupelně se oproti kuchyni zatím vyskytuje jen výjimečně.

Foto: Alape

Umyvadlo uprostřed se hodí do velkých a světlých interiérůFoto: Alape

Jako v kuchyni: potřebujete prostor

Máte pocit, že ostrůvek a přístup k umyvadlu ze čtyř stran je přesně ono, co do malé koupeny, kde se tlačíte čtyři, potřebujete? Pak budete zřejmě zklamaní. I pro tyto ostrůvky totiž platí, že jsou určené do velkých a světlých koupelen, kde dokonale vyniknou, a hlavně nabídnou dostatek prostoru, aby se kolem nich postavily dvě nebo i čtyři osoby. „Záleží samozřejmě na přání majitele, jakou sestavu z nabízených variant si vybere, protože je rozdíl, zda zvolí jen jedno umyvadlo, nebo dá přednost dvěma. A také jak velká bude odkládací plocha kolem,“ říká Mária Kramárová, zastupující značku Alape, která s ostrůvky zaujala na prestižní vídeňské přehlídce Wohndesign.

Foto: Sanitec

Ani v menších koupelnách nemusíte být o prostorové umyvadlo ochuzeni: stačí ho otočit o 90 stupňůFoto: Sanitec

Foto: Duravit

Ostrůvek v koupelně nabízí úložné prostory z obou stranFoto: Duravit

Nevejdete se doma k jednomu umyvadlu? Zamyslete se, zda jsou pro vás Dvě umyvadla: Nutnost, nebo vyhozené peníze?.

Postavit do prostoru totiž nelze jakoukoli skříňku. Ty určené ke stěně samozřejmě nemají „záda“ ze stejného materiálu jako čelní dvířka, protože by je to zbytečně prodražovalo. U volně stojícího nábytku je to jiné. „K jeho velkým výhodám patří variabilita, která dovoluje umístit úložné prostory z jedné, nebo obou stran,“ říká Veronika Motyčková zastupující showroom Mondo Ceramica. Chcete mít ve skříňce pod umyvadlem jen hluboké zásuvky a vestavěný koš na prádlo, nebo oceníte, když z druhé strany vzniknou otevřené police na odkládání věcí, které je třeba mít vždy při ruce? Záleží jen na vás, jaký typ zvolíte. Jak však dodává Veronika Motyčková, určitě přizpůsobte ostatní zařízení tak, aby se stal ostrůvek opravdovou ozdobou koupelny. Volte proto kousky ze stejné série, které ho vhodně doplní, anebo ty méně nápadné. Ať vedle nich dokonale vynikne!

Foto: Alape

Vejdou se vám doprostřed koupelny jedno, nebo dvě umyvadla? K dostání jsou obě variantyFoto: Alape

Foto: Alape

Ostrůvek se dodává jako jeden kus nábytku, včetně umyvadla či vany. Stačí ho napojit na přívod vody a odpadFoto: Alape

Přesvědčit jste se o tom mohli už u van, protože platí: Luxus v koupelně? Vana uprostřed!.

Co je na tom tak drahé?

I když koupelnový ostrůvek koupíte kompletní, tedy skříňku s umyvadlem včetně přeinstalovaných odpadů a přívodů vody, které stačí jen napojit na vodu, odpad a přívod elektřiny, přesto je jejich instalace komplikovanější a složitější. Hlavně proto, že vše musíte přivést, zpravidla podlahou, doprostřed koupelny.

A také vyřešit osazení zrcadla se světlem, protože bez něj se neobejdete. I zde má majitel více možností. „Zrcadlo, včetně osvětlení, může být zavěšené ze stropu. Druhou variantou je stojánkové provedení. Samozřejmě jsou zrcadla otočná, aby nevytvořila před umyvadlem pevnou stěnu, která by zcela potlačila kouzlo ostrůvku. Proto má zákazník na výběr i různé velikosti zrcadel, aby si vybral to nejlépe pasující,“ dodává Mária Kramárová.

Foto: Villeroy & Boch

Designové skleněné umyvadlo v prostoru obzvlášť vynikneFoto: Villeroy & Boch

Levnější řešení pro menší koupelny

Jako v kuchyni existuje levnější a méně náročná varianta ostrůvku, uspořádání do písmene T, stejný kompromis platí i v koupelně. A jde o poměrně snadné řešení. Umyvadlo klidně nechte u stěny, jen ho otočte o devadesát stupňů, tak aby kratší stranou přiléhal ke zdi a širší vyčníval do prostoru. „Díky této designové vychytávce je možné, aby se k umyvadlu vešli dva lidé zároveň, můžou si dokonce stoupnout proti sobě a vzájemně si nijak nepřekážejí,“ říká Veronika Menšíková ze společnosti Sanitec a pokračuje: „Instalovat lze dokonce i dvě umyvadla vedle sebe, jedno klasicky a druhé tímto způsobem. Komfort v koupelně, třeba při hromadném umývání rukou před jídlem, se tak ještě vylepší. Přitom instalace klasicky zůstává ve zdi, stejně tak na ní může být připevněné otočné zrcadlo s osvětlením.

Jak se vám líbí ostrůvek v koupelně? Budete ho milovat stejně jako ten kuchyňský? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám