Hlavní obsah

Netradiční využití mikrovlnky aneb Proč do ní dávat houbičky na nádobí?

Foto: Daniel Jedzura, shutterstock.com

Mikrovlnná trouba vám pomůže nejen s ohřevem potravinFoto: Daniel Jedzura, shutterstock.com

Reklama

Možná nevyužíváte mikrovlnnou troubu tak často, jako když jste si ji pořizovali. Možná dokonce uvažujete o tom, jestli si ji stále necháte. To se ale může změnit, když zjistíte, co ještě umí!

Článek

Je to u vás také tak, že se mikrovlnka zapíná v podstatě jen při ohřívání jídla nebo v případě, že potřebujete rychle něco rozmrazit? Možná je na čase to změnit, protože toho umí daleko víc. Chceme vám ukázat, že ji můžete využít častěji a ona se pro vás může stát skutečně praktickým pomocníkem.

Pomůže vám s hygienou

Mikrovlnka se hodí na udržování houbiček a hadříků na nádobí, protože má dezinfekční účinek. Houbičky stačí namočit, vyždímat a vložit na chvíli do mikrovlnné trouby. Mikroorganismy v nich rozhodně nepřežijí. Vliv na to nemá síla ohřevu, ale délka ozáření, čili je tam nechte alespoň pět minut.

Foto: Maxal Tamor, Shutterstock.com

Potřebujete udžet v čistotě houbičky z nádobí? Stačí je ozářitFoto: Maxal Tamor, Shutterstock.com

Uleví od bolesti

Můžete v ní vyrobit skvělý teplý obklad na bolavé klouby nebo prohřátí dutin při rýmě. Stačí, když třeba do staré ponožky nasypete hrubou kuchyňskou sůl, zavážete a vložíte do mikrovlnky zapnuté na střední výkon. Stačí ohřívat dvacet vteřin a obklad je připraven.

Zrychlí vaření fazolí

Zapomněli jste přes noc namočit fazole, které mají být k obědu? Nevadí, ještě to lze zachránit, když je přendáte do plastové nádoby s víčkem, která se hodí do mikrovlnné trouby, zalejete vodou (v poměru 1 díl fazolí a pět dílů vody), na plný výkon budete vařit dvě minuty, pak je necháte hodinu zavřené dojít. Teprve pak slejte vodu, vyměňte ji za čistou a dejte je vařit běžným způsobem.

Zajistí víc šťávy

Zdá se vám, že z citronu či pomeranče nejde vyždímat všechna šťáva? Dejte je do mikrovlnné trouby asi na dvacet vteřin při maximálním výkonu a půjde to daleko snáz a do poslední kapky.

Usnadní loupání

Místo spařování rajčat je můžete asi na třicet vteřin vložit do mikrovlnky, půjdou pak snáz loupat. Totéž platí i o česneku, cibuli – u té má pobyt v mikrovlnné troubě i další efekt. Už vás nebude dráždit při krájení a nebudete slzet.

Foto: Nungning20, shutterstock.com

Dejte česnek na chvíli do mikrovlnky a loupání půjde snadnoFoto: Nungning20, shutterstock.com

Vrátí vůni koření

Máte doma zásobu koření, ale zjistili jste, že ztrácí svoji vůni? Nasypte ho na talířek nebo do mističky a dejte na pár sekund do mikrovlnné trouby. Skvěle rozvoní pepř, kmín, ale i skořici.

Nasuší květiny

Potřebujete rychle vylisovat květiny? Použijte dvě dřevěné destičky, vložte mezi ně savý papír a do něj dejte květiny. Přitlačte, zagumičkujte a dejte do mikrovlnky. Tu zapněte na zhruba 600 W na dvě minuty. Pak vše vyndejte a nechte vystydnout. Jestliže se vám po opatrném rozbalení nezdají květy ještě dostatečně suché, vraťte je na dvě minuty zpátky.

Uvaří kukuřici

Milujete vařenou kukuřici, ale nebaví vás chystat velký hrnec a nechávat vařit spoustu vody? Pak vás potěší, že ji zvládnete nachystat i v mikrovlnné troubě. Z klasu kukuřice ve slupkách jen odkrojte špičku s vlásky a tvrdý konec stonku a dejte na otáčecí talíř mikrovlnky. Pokud jich dáte najednou víc, pak se nesmí dotýkat. Nastavte maximální výkon a zadejte 2–4 minuty podle velikosti klasu.

Pak kukuřici vyndejte, nechte zchladnout a překontrolujte, zda jsou zrnka měkká. Pokud ne, vraťte je zase do mikrovlnky. Až budou hotové, oloupejte ji, zbavte vlásků, potřete máslem, osolte.

Máte nějaký svůj osvědčený fígl na využití mikrovlnky? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám