Hlavní obsah

Neutrácejte za nahřívací polštářky proti bolesti. Vyrobte si vlastní!

Reklama

Nahřívací polštářky jsou skvělými pomocníky, když vás například bolí svaly, klouby nebo krční páteř. Nebo když v zimě potřebujete rychle zahřát prokřehlé prsty. Tyhle malé zázraky sice seženete v obchodě, ale věřte, že sami si je vyrobíte za zlomek ceny. A nezabere vám to víc než pár minut!

Článek

Vyrobit si hřejivý polštářek opravdu zvládne každý. A potřebný materiál už máte nejspíš dávno doma. Takže jak na to?

Co budete potřebovat:

  • měkkou, pevnou látku - zužitkovat můžete například starší povlak na polštář nebo třeba flanelovou košili
  • náplň do polštářku - nejčastěji se používá rýže, lněné semínko, pohankové slupky, ale také kukuřice či třešňové pecky – viz dále
  • sušené bylinky - nepovinné
  • jehlu, nit -

Postup:

Nejprve si rozmyslete, jaký tvar bude váš polštářek mít. Tradičním tvarem je obdélník, ale pokud chcete polštářek vyrobit třeba pro děti, může mít podobu jednoduchého medvídka nebo kočičí hlavy apod.

Na papír si nakreslete vzor polštářku, pečlivě jej vystřihněte a překreslete jej dvakrát na látku – získat byste tedy měli dva stejné tvary.

Nyní oba kusy látky po rubu sešijte pečlivě k sobě (pamatujte, že čím používáte drobnější náplň, tím pevněji by měl být polštářek sešitý, aby vám náplň nevypadala), ale v jednom místě ponechejte otvor pro plnění polštářku.

Polštářek obraťte na líc a naplňte jej. Rozhodně jej ale nenapěchujte – polštářek by byl v takovém případě příliš tvrdý a nedal by se tvarovat na nejrůznější části těla. Platí, že náplň by se měla uvnitř příjemně sypat.

Nyní polštářek došijte. A je hotovo!

Jakou náplň zvolit?

Jak už jsme naznačili, možností, čím hřejivý polštářek naplnit, je spousta. Nejjednodušší je použít rýži (samozřejmě nevařenou) – je lehce dostupná a navíc je i levná.

Pokud se rozhodnete pro kukuřici, dejte pozor, abyste nekoupili tu určenou pro výrobu popcornu – tento druh by nahřívání v mikrovlnné troubě nemusel přežít.

Třešňové pecky mají tu výhodu, že po nahřátí dlouho udrží teplo, ale než je použijete, ujistěte se, že jsou opravdu dobře vyschlé.

Lněné semínko má příjemnou velikost, takže v polštářku netlačí (pro děti ideální).

Nejen hřejivý, ale i voňavý

Svůj hřejivý polštářek můžete ještě vylepšit tím, že do něho přidáte oblíbené sušené bylinky, které se při každém nahřátí krásně rozvoní (a tím také pomáhají od bolesti).

Tradičně se tyto polštářky doplňují sušenými levandulovými květy, ale můžete zvolit třeba heřmánek, rozmarýn či mátu. Nebo jakoukoli jinou bylinku (případně kombinaci bylinek), kterou máte rádi a kterou při výrobě polštářku přimícháte do náplně.

Mimochodem, nahřívací polštářek může sloužit i jako polštářek chladivý – namísto do mikrovlnné trouby, jej vložíte do mrazáku.

Reklama

Načítám