Hlavní obsah

Nevejde se vám na zahradu bazén? Přeperte vedra sprchou

Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Reklama

Nemáte tak velkou zahradu, aby se na ni vešel komfortní bazén? Nezoufejte a nainstalujte si alespoň venkovní sprchu. V horkých dnech vám přijde náramně vhod.

Článek

Nejen rostliny potřebují vodu, svlažit se chtějí i lidé. Ačkoliv k tomuto účelu poslouží i zahradní hadice, zahradní sprcha je přece jen praktičtější.

1. Pro radost dětí 

Některé zábavné dětské zahradní prvky můžou současně poskytnout jemnou spršku. Prodávají se například malé bazénky v podobě zvířátek se „sprchou“, ovšem pořídit můžete i zvířátko bez bazénku nebo kruhy, z nichž voda vystřikuje. S instalací není žádný problém a ještě potěší děti.

Foto: Kasa

Jednoduchá sprcha, která spolehlivě pobaví, se připojuje na zahradní hadici. Voda začne stříkat, jakmile se sprcha zatíží váhou přesahující 10 kg. Cena 2421 KčFoto: Kasa

Foto: Marimex

Dětské sprchy mají podobu různých živočichů. Cena na dotazFoto: Marimex

2. Různé možnosti

U samotných sprch máte na výběr více typů, od jednoduchých přenosných po napevno instalované, které můžou být napojené na vodovodní řad buď zahradní hadicí, nebo rovnou rozvody. Lišit se můžou i materiálem; nejčastěji se používá plast a hliník, najdete ale i sprchy z oceli, nebo dokonce dřevěné. Téct z nich může jak pouze studená, tak i teplá voda. Drtivá většina sprch se na každou sezonu znovu instaluje, na podzim se demontují a uklízí třeba do garáže.

Foto: Albixon

Solární sprchy Spring značky Brilix z hliníku mají samonosnou konstrukci, která funguje jako zásobník vody a solární kolektor. Vyberte si barevné provedení, která oživí váš zahradní ráj. Cena 14 790 KčFoto: Albixon

3. Jednou tam, jindy tady

Nejjednodušší sprchy mají podobu stojanu, který se dá zapíchnout do země nebo trojnožky. S pomocí rychlospojky se připojí na zahradní hadici. U některých lze odnímat i sprchovou hlavici a využít je také pro zalévání menších ploch. Podle typu nabídnou jeden proud vody nebo jemný vodní paprsek, takže se svlažíte a přitom vzácnou tekutinou zbytečně neplýtváte. Tyto sprchy lze snadno přenášet.

Foto: Hornbach

Zahradní sprcha Gardena Duo se zapichuje do trávníku, ale jde to i do stojanu slunečníku. Nabízí dva proudy osvěžení. Cena 895 KčFoto: Hornbach

Foto: Mall, Hecht

Na foto (zleva): Sprchy na trojnožce Hidroself, cena 349 Kč, Claber Malibu, cena 869 KčFoto: Mall, Hecht

4. Oblíbené solární

Sprchování teplejší vodou je rozhodně příjemnější. Proto si lidé často pořizují solární sprchy, také jich v nabídce prodejen najdete nejvíce. „V podstatě stačí, když sprchu propojíte s vodovodním kohoutkem pomocí rychlospojek a zahradní hadice. Tělo sprchy většinou funguje jako zásobník vody a solární kolektor. Jedná se o zařízení, které přeměňuje sluneční záření dopadající na zemský povrch na jiný druh energie. V tomto případě tedy ohřívá vodu,“ vysvětluje David Benda ze společnosti Hornbach.

Při instalaci se držte doporučení výrobce. Některé sprchy lze jen postavit třeba na trávník, jiné se doporučuje pevně přichytit k podkladu. Můžete je umístit na zámkovou dlažbu, dřevěnou podlahu nebo na betonový patník a pomocí přiloženého příslušenství a nářadí přišroubovat. Nebo využít speciální hřeby, které se zapouští do zeminy.

Foto: Marimex

Solární sprcha Sunny Style má zásobník na vodu o obsahu 8 litrů integrovaný v podstavci. Cena na dotazFoto: Marimex

Foto: Mountfield

Solární hliníková krasavice De Luxe osvěží pomocí sprchového „talíře“, typického pro moderní interiérové výrobky, opláchnout si chodidla lze v její spodní části. Počítejte s objemem 35 litrů. Cena 7550 KčFoto: Mountfield

5. Jak se neopařit

Solární sprcha je prima způsob, jak získat teplou vodu a neplatit za její ohřev. „Doporučujeme umístění v takové části zahrady, kam slunce svítí největší část dne a kde bude sprcha zároveň chráněna před větrem – například živým plotem nebo zídkou. Tím snížíte dobu potřebnou k ohřevu vody,“ upozorňuje Lukáš Kordule ze společnosti Albixon.

Nedá se však vyloučit, že v horkých dnech bude teplota vody v zásobníku stoupat, třeba až na nepříjemných 50 či 60 °C. Proto se sprchy opatřují ventilem, který umožní namíchat si horkou, sluníčkem ohřátou vodu v zásobníku, a studenou vodu ze zahradní hadice. Vždy se doporučuje nejprve pustit studenou vodu a otáčením ventilu vyladit na příjemnou teplotu.

Používáte sprchu denně? Pak se voda pravidelně obměňuje. Ale pokud ji máte na chalupě, po příjezdu vypusťte zbytek vody ze zásobníku, protože se ve staré můžou množit škodlivé mikroorganismy.

Foto: Mountfield

Solární sprcha Diamond má kromě horní pevné sprchové hlavice také praktickou flexibilní hlavici s hadicí o délce 1,5 m. Přepínání mezi nimi najdete nad pákovou baterií. Zásobník sprchy pojme až 50 litrů vody. Cena 18 450 KčFoto: Mountfield

Foto: Albixon

Tělo sprchy Fantasy Rain značky Brilix oválného tvaru je z ABS plastu, zaujme antracitové provedení v kombinaci s předním panelem stříbrné barvy. Praktická je i velká sprchová hlavice či kohoutek pro opláchnutí nohou. Cena 3599 Kč Foto: Albixon

Také jste propadli kouzlu zahradních sprch?

Reklama

Související témata:

Načítám