Hlavní obsah

Nevěrnice a rozvedená dcera Alžběty II. slaví narozeniny!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Princezna Anna nepatří k nejvýraznějším osobnostem královské rodiny, ovšem lze ji zařadit mezi největší průšviháře. Než našla novou lásku, musela si projít nešťastným manželstvím plným nevěr a nemanželských dětí. Dnes je jí 68 let.

Článek

Působí trochu nenápadně a člověk má pocit, že by byla nejšťastnější, kdyby kolem ní nestála zlatá klec zdobená královským emblémem. I tak se ale snaží svoji rodinu reprezentovat, co to dá, a je nejpracovitějším zaměstnancem celé firmy zvané „britská královské rodina“. Svatá ale rozhodně není.

Jediná dcera královny Alžběty (92) a prince Philipa (97) se angažuje ve více než třech stech charitativních organizací a jen vloni měla přes sto veřejných vystoupení. Možná se tím snaží vykoupit své rodinné skandály, které plnily v osmdesátých a devadesátých letech první stránky světových novin.  Buckinghamský palác tehdy musel šílet. Jako kdyby nestačily aféry prince Charlese (69) a lady Diany (†36).

Svědomí prince Charlese

S trochou nadsázky se dá říct, že nebýt princezny Anny, možná by princ Charles nikdy neskončil s Camillou (71). Na začátku sedmdesátých let hrál s princem Charlesem polo jeden urostlý důstojník, Andrew Parker-Bowles (78). V kuloárech se o něm říkalo, že žádnou sukni nenechá bez povšimnutí. Už nějakou dobu chodil s Camillou Shand, ale do toho si začal románek právě s princeznou Annou.

Camilla věděla, že je jí přítel nevěrný, ale musela být zaslepena láskou. Místo aby se s ním rozešla, rozhodla se pro pomstu. Seznámila se tedy s princem Charlesem, bratrem princezny Anny, a rozhodla se ho svést. Měla pocit, že tak dojde zadostiučinění. Jenže netušila, že mezi nimi přeskočí tak silná jiskra.

Foto: Profimedia.cz

Andrew Parker-Bowles, bývalý manžel vévodkyně Camilly, měl v sedmdesátých letech poměr s princeznou Annou. Dodnes si spolu velice rozumíFoto: Profimedia.cz

Milostné rošády

Nicméně v roce 1973 si Andrew Camillu vzal, a to i přesto, že v tu dobu udržovali oba poměr s královskými sourozenci. Ani ne půl roku po svatbě Camilly a Andrewa si princezna Anna vzala za muže Marka Phillipse (69). Královna si musela oddechnout.

Mark Phillips a princezna Anna si byli velice podobní. Poprvé se setkali v roce 1968, ovšem dohromady se dali až v roce 1972. Pro Marka Phillipse to byl úspěšný rok – vyhrál olympijskou zlatou medaili v jezdectví a jednu stříbrnou. Princezna Anna je stejnou milovnicí koní a tohoto sportu, takže si měli o čem povídat a mohli sdílet stejné zážitky.

Pár let po svatbě se jejich rodina rozrostla. Syn Peter se narodil v roce 1977 a Zara o čtyři roky později. Ani jeden z nich ale nemá žádný královský titul. V té době jej totiž mohli získat pouze potomci mužských členů rodiny. Královna samozřejmě mohla udělat výjimku a tituly jim udělit, ale Anna ani její muž si to nepřáli. Chtěli, aby jejich děti měly co nejnormálnější životy a nebyly pod takovým drobnohledem jako oni dva.

Foto: Profimedia.cz

Za Marka Phillipse se princezna Anna provdala ani ne rok poté, co si její bývalý milenec vzal CamilluFoto: Profimedia.cz

Nevěra na oplátku

Jenže společné koníčky ani rodina nezaručily manželství nesmrtelnost. V roce 1989 dvojice oznámila odloučení. Problémy ve vztahu se ale objevily mnohem dříve. V roce 1984 spali na jedné ze zahraničních cest dokonce každý v jiném hotelu. V důsledku toho se pak čím dál častěji spekulovalo, že dvojice je spolu pouze kvůli dětem.

Zároveň se objevily klepy o nevěře. Navzájem si ale dvojice neměla moc co vyčítat, ani jednomu totiž svátost manželství nic neříkala. V roce 1989 se britskému bulvárnímu listu The Sun dokonce podařilo získat milostné dopisy, které psal námořní důstojník Timothy Laurence (62), se kterým měla princezna dlouhodobě udržovat poměr.

Foto: Profimedia.cz

Peter ani Zara Phillipsovi nemají šlechtické tituly. Jejich rodiče si to nepřáli, chtěli je maximálně uchránit od života ve zlaté kleci Foto: Profimedia.cz

Nemanželská dcera

Jenže popel na hlavě neměla rozhodně pouze princezna. Pár měsíců po odloučení manželů se objevila Heather Tonkin (67), učitelka z Nového Zélandu, která tvrdila, že Mark Phillips je otcem její pětileté dcery Felicity (33). „Jediné, co chci, je aby se ke svému dítěti veřejně přihlásil,“ řekla tehdy médiím.

Phillips rázem jakoby už tolik o rozvod nestál – zřejmě si uvědomil, že v tu chvíli přijde o všechny výhody, kterých, jakožto zeť britské královny, užíval. Jenže testy DNA potvrdily, že Felicity je skutečně Marka Phillipse. Oficiálně byli rozvedeni v dubnu 1992.

Foto: Profimedia.cz

S Timothy Laurencem se znala princezna už z dřívějška. V osmdesátých letech, kdy byla stále ještě vdaná za Marka Phillipse, byli milenciFoto: Profimedia.cz

Královský „happyend“

O osm měsíců později už stála Anna před oltářem znovu. S Timothy Lawrencem. Ani Mark Phillips nezahálel. V roce 1997 si vzal za ženu Sandy Pflueger a ve stejném roce se jim narodila dcera Stephanie. Po více než dvaceti letech spolu všichni vycházejí, a když se v roce 2011 Zara Phillips vdávala, na svatbě nechyběla ani nová rodina jejího otce. Kdo však pozvánku na královskou svatbu nedostal, byla nemanželská dcera Marka Phillipse. Podle všeho se nikdy se zbytkem své rodiny nesetkala.

Víte, kdo všechno jsou sourozenci princezny Anny? 

Reklama

Načítám