Hlavní obsah

Láska královny Alžběty II.: Dojme vás, co řekla o svém muži

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Královna Alžběta přišla o svého životního partnera. I když role prince Philipa nebyla nikterak snadná, po celý život z nich obou vyzařovala vzájemná úcta a respekt. Královna sice nebývá příliš osobní, nicméně mnohokrát se o svém muži velice láskyplně zmínila v některé ze svých řečí.

Článek

Vztah, který byl mezi Alžbětou a princem Philipem, byl jedinečný. A stejně jako v každém jiném manželství, i tady se asi občas objevily mráčky. Spekulovalo se o nevěrách prince Philipa, nikdy však nebyly potvrzeny. (Ovšem ani vyvráceny.) Královna chovala velikou úctu k princi, a to nejen proto, že to byl její manžel a otec jejích dětí.

Role, do které se dostal ve chvíli, kdy se Alžběta II. stala královnou, nebyla asi vždy záviděníhodná. Muž, který si rád o všem rozhodoval sám a mužské ego se v něm rozhodně jen tak někde nekrčilo, musel najednou podřídit svůj život Koruně. A Alžběta si toho byla vědoma a často ve svých proslovech zmiňovala lásku a pokoru, kterou ke svému muži cítila.

Královna Alžběta II. měla svatbu 20. listopadu 1947. Znají se mnohem déle – prvně se setkali v roce 1934 na svatbě řecké princezny Mariny, Philipovy sestřenice. Alžbětě bylo osm, jejímu nastávajícímu třináct. Tehdy asi ještě úplně jiskra nepřeskočila, nicméně dovedeme si představit, co osmileté holčičce problesklo hlavou, když staršího pohledného chlapce spatřila poprvé. Podruhé se setkali v roce 1939 a začali si dopisovat. Sejít se mohli, až když skončila válka. Roku 1946 požádal Filip krále Jiřího VI. o Alžbětinu ruku a v červenci 1947 bylo oficiálně oznámeno zasnoubení.

Foto: Profimedia.cz

Alžběta a Philip se zasnoubili v roce 1947. Ze stejného roku pochází i tato fotografie Foto: Profimedia.cz

Kdybychom to měli shrnout, mezi královnou Alžbětou II. a princem Philipem je to celoživotní láska. Dovedeme si představit, že se s ním Alžběta během celých těch dlouhých desetiletí rozhodně nenudila. Princ je totiž vyhlášený vtipálek s vytříbeným smyslem pro humor. A ačkoliv královna o svých citech nikdy nemluvila, několikrát v rozhovorech a proslovech připomněla, jak moc je pro ni její muž důležitý.

Neviditelný magnet

„Mám pocit, jako bychom k sobě patřili už celé roky,“ napsala mladičká princezna Alžběta rodičům krátce po svatbě. Rozhodně nešlo o nějakou „mladickou nerozvážnost“, svá slova několikrát potvrdila. Třeba v roce 1972, když slavili pětadvacetileté výročí. Tehdy prohlásila: „Pokud se mě někdo zeptá, co si myslím o rodinném životě dvacet pět let po svatbě, odpovím jednoduše – je to skvělé.“

Když pak slavili ještě jednou tolik, tedy zlatou svatbu, dala svoji lásku a úctu znovu najevo. Proslov okořenila špetkou humoru, kdy si dělala legraci ze zažitých stereotypů, že ženy moc mluví. „Myslím, že na svého muže mluvím až příliš často. Neustále spolu hovoříme o mých připravovaných projevech a jeho pohled na danou věc je vždy přesný. Jednoduše řečeno, on je má síla a vždycky byl. Já, celá jeho rodina, tato země i všechny další mu tolik dlužíme. Více než můžeme vůbec kdy vrátit.“

Foto: Profimedia.cz

Princ Philip musí být neuvěřitelně statečný a silný muž – a říká to i sama královna. Dobrovolně si vybral životní cestu, která ho předurčila být vždy ve stínu své ženy. Nikdy ale nedal najevo, že by mu to bylo nepříjemnéFoto: Profimedia.cz

Královnina skrytá síla

Ostatně o síle, kterou jí Philip dodává, pak mluvila ještě několikrát. „Musím využít této příležitosti, abych zmínila sílu, kterou čerpám z vlastní rodiny. Vévoda z Edinburghu se za posledních padesát let stal neocenitelným přínosem v mém životě,“ řekla v roce 2002 u příležitosti padesátého výročí svého nástupu na trůn. „Po celou dobu mi neustále dodával sílu, byl mým vůdcem a oporou,“ dodala.

Princ Philip při padesátém výročí jejich svatby navíc prozradil, v čem tkví tajemství jejich spokojeného vztahu: „Myslím, že nejdůležitější lekce, kterou jsme se naučili, je, že tolerance je jednou z hlavních ingrediencí šťastného manželství.“

Projevy královského páru nejsou sice tak plamenné jako proslov biskupa Michaela Curryho při svatbě prince Harryho, ale i přesto je v nich skryto hluboké poselství. Z hřejivých slov byla vždy cítit vzájemná úcta a respekt, kterou k sobě dva milující lidé musí mít. Hlubokou soustrast královně, která v pátek 9. dubna přišla o svého životního partnera.

Co je podle vás v manželství nejdůležitější?

Reklama

Načítám