Hlavní obsah

Nevyhazujte staré květináče. Vyrobte z nich gril, pítko nebo podnos!

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také na jaře vždy nakoupíte zásobu květináčů na letničky, ale ne vždy se vám je podaří osázet? Vůbec to nevadí, protože z nich můžete tvořit a použít je i jinak než na květiny!

Článek

Pokud se vám doma zbytečně povalují obyčejné hliněné květináče, nebo i zbylé keramické obaly a podmisky, na které letos nepřišla řada, je na čase je trochu „zaměstnat“. Dnes pro vás máme pár tipů na to, jak je využít jinak než na pěstování květin nebo zeleniny.

Pítko pro ptáčky

Jestli rádi pozorujete ptáčky, udělejte jim na zahradě mini jezírko, nebo pítko, ke kterému se budou v parném létě rádi slétat. Jde vlastně jen o pár poskládaných květináčů a podmisek. Slepte je k sobě dvousložkovým lepidlem, které odolává vodě a povětrnostním podmínkám. Tavná pistole v tomto případě nebude držet.

Pokud uvažujete o tom, že si vyrobíte pro ptáčky i krmítko, hledejte inspiraci v článku Krmítka pro ptáčky? 6 způsobů, jak je vyrobit doma.

Foto: Greta Blumajerová

Květináče můžete nechat bez nátěru, ale klidně je i nazdobteFoto: Greta Blumajerová

Originální misky

Když je hodně věcí na stole, hodí se mít pár misek, které jsou na noze a vyrobí takové „druhé patro“, na kterém mohou být třeba sladkosti nebo ovoce. A právě takové si můžete vyrobit velmi snadno z menšího květináče a větší podmisky. Můžete je k sobě přilepit, ale klidně nechat jen položené, protože jsou velmi stabilní.

Foto: Greta Blumajerová

Na misce z květináčů to velmi sluší koláči, ale i ovociFoto: Greta Blumajerová

Mobilní gril

Nechce se vám vytahovat velký gril, když máte chuť jen na řádně propečenou papriku, nebo opečenou klobásku? Pak není nic jednoduššího, než si vyrobit gril z většího květináče a alobalového grilovacího tácku. Vždy ho postavte na nehořlavý podklad a tak, aby spodním otvorem mohl proudit vzduch.

Líbilo by se vám zahradu ozvláštnit ještě dalšími vlastnoručně vyrobenými dekoracemi? Pak se můžete inspirovat například v článku Milovníkům zahrádek padne brada: Vyrobte si sami dekorace z betonu!

Foto: Greta Blumajerová

Tento gril je překvapivě výkonný. Dlouho si udržuje teploFoto: Greta Blumajerová

Muffinky v hlíně

Překvapujete rádi své hosty? Pak jim přineste na terasu ke kávě dezert upečený přímo v malém květináčku! Ten vyložte pečicím papírem alespoň tak, aby těsto neprotékalo po nalití otvorem ve dně.

Foto: Greta Blumajerová

V květináčku péct i mleté maso, nebo zeleninovou směsFoto: Greta Blumajerová

Zásobník na sladkosti

Květináč, skleněná koule, například od soli do koupele, a podmiska. To je všechno, co budete potřebovat na vytvoření hravého zásobníku na sladkosti. Může to být holka s kloboukem, pejsek, ale i oblíbená postavička z dětských filmů, to záleží na vaší fantazii a zručnosti.

Foto: Greta Blumajerová

Jednotlivé části stačí slepit tavnou pistolí, drží pevněFoto: Greta Blumajerová

Jistě vymyslíte i několik vlastních variant!

Reklama

Načítám