Hlavní obsah

Jak se rychle zchladit? Vyzkoušejte naše triky!

Foto: Thinkstock

Větrák ochladí vzduch, vhodné jídlo a pití vaše těloFoto: Thinkstock

Reklama

Tropické teploty zaútočily na náš organismus a horko je čím dál nesnesitelnější. Přemýšlíte, jak se aspoň trochu osvěžit? Máme pro vás řadu tipů, jak si udělat den příjemnější.

Článek

V horku nesmíte podceňovat ochlazování okolí, ale ani svého těla. Co vám zabere nejlépe? Máme pro vás vyzkoušené tipy přímo z redakce!

Pijte, pijte, pijte! Ale kolik a co?

  • 2 litry denně – respektive 25 ml na 1 kg vaší hmotnosti, tak zní odborníky doporučovaný minimální příjem tekutin. Ve vedrech vám ale neuškodí ani jejich vyšší množství.
  • Mátová (meduňková) limonáda – nepotřebujete nic víc než pár lístků máty nebo meduňky, citron či limetu a vodu, přidat můžete i nastrouhanou okurku!
  • Minerálky – u minerálek si dejte pozor na množství. „Odborníci doporučují maximálně půl litr denně, spíš jen jako doplnění minerálů, které tělo ztrácí při pocení,“ radí redaktorka Renata Vyšínová.
  • Ovocné a zeleninové šťávy a džusy
  • Zelené a bylinkové čaje – přidat si do nich můžete limetovou nebo citronovou šťávu, která také osvěžuje, vyhněte se ale cukru, nebo budete mít žízeň ještě větší! A nezapomeňte, že čaj stejně jako kávu musíte pravidelně střídat s vodou.
  • Kysané mléko – nejen kefír či kyška, ale třeba i jogurty a další mléčné výrobky vás osvěží. Udělejte si třeba pravé řecké tzatziki nebo osvěžující okurkovo-jogurtový nápoj ajran.
Foto: Thinkstock

Dodržování pitného režimu je důležité, na každý kilogram své váhy byste měli denně přijmout minimálně 25 ml tekutinFoto: Thinkstock

Co si dát k obědu?

I správná strava vás dokáže ochladit.

  • Syrová zelenina – spoustu vody obsahují třeba okurky a rajčata, vynechat ale nemusíte ani ředkvičky, celer, špenát, zelí, cukety a různé zelené saláty.
  • Ovoce – nejlepší jsou tropické a subtropické druhy a ideální je samozřejmě nakyslá nebo nahořklá chuť. Dejte si pomeranče, grepy nebo kiwi, ideální zásobárna vody je i vodní meloun.
  • Chladivé bylinky a klíčky – neopomíjejte hlavně mátu, meduňku nebo bazalku! Bazalka, jogurt a rajčata jsou ideální kombinace svěžího letního oběda. Meduňku si ale nechte spíš na večer, má tlumivé účinky, tak abyste po obědě ještě neusnuli!
Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Ovívat vás může domácí klimatizace Sencor za 8999 Kč, ventilátor Carlton za 599 Kč nebo vlastní ruka s vějířem od Stoklasy za 24 KčFoto: Archiv firem

Rady do práce a na doma

  • Klimatizace– je to pomoc i zkáza zároveň. Pokud máte klimatizaci, neměl by být rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou větší než zhruba 5 stupňů, jinak si při přechodu z jednoho prostředí do druhého snadno uženete nachlazení.
  • Chladivé obklady – stejně jako se u malých dětí snižuje horečka obklady na předloktí, kotníky a zátylku, ochladíte se v parných dnech i vy. „Já si třeba ještě lehce namočím tričko na ramenou, vydrží to chladit opravdu dlouho,“ radí redaktorka zdraví Blanka Kubíčková.
  • Větráky – mějte je nasměrované jinam než přímo na vás, jinak si opět koledujete o nemoc.
  • Ledová kostka – v případě nouze už leckterá dáma určitě zjistila, že taková kostka ledu vhozená do podprsenky dokáže udělat divy!
  • Žaluzie a závěsy – od rána mějte okna zavřená a zatažená, zavřenými okny vám kýžený chládek neuteče tak rychle. Až teplo stejně překážku zdolá, přichází na řadu průvan :-).

Rady na cesty

  • Voda ve spreji – protože je důležitá i hydratace pokožky, různé osvěžující vody ve spreji vám udělají dvojí službu. Kdybyste byli někdy u nás v redakci, zjistili byste, že tuhle vychytávku máme na stole skoro všichni. „Doma třeba používám jen obyčejnou vodu v rozprašovači,“ dodává Lucka Müllerová.
  • Vějíř – takový vějíř za dvacku z tržnice vám provede obrovskou službu. Postačí samozřejmě i pár listů papíru, vějíř je ale skladnější a v kabelce vám příliš místa nezabere.
  • Klimatizace v autě – tady máme dvě rady. Pokud klimatizaci nemáte, nejezděte na delší cesty, protože si můžete přivodit úžeh. Jestliže ji máte, platí stejná pravidla jako u té v práci, rozdíl teplot vevnitř a venku by neměl být větší než 5 stupňů.

Jaký tip na osvěžení těla i ducha se nejvíc osvědčil vám? Podělte se o nápady s ostatními v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám