Hlavní obsah

Nosíte kontaktní čočky? Tyhle zdravotní problémy vám hrozí!

Foto: thinkstock

Staráte se o své zdraví? Nepodceňujte skryté hrozby kontaktních čočekFoto: thinkstock

Reklama

Pokud dodržujete všechna pravidla správného nošení kontaktních čoček, nemusíte se o zdraví bát. Ale co když ne? Zjišťovali jsme u odborníků, jaké následky to může mít!

Článek

Na to, jaké chyby lidé nejčastěji dělají při aplikaci kontaktních čoček, jsme se už dříve zaměřili v článku Kontaktní čočky: Ničí nám oči!. Co se ale může stát, pokud se z chyb nepoučíte a stále je opakujete? Pomalu, ale jistě vám hrozí oční záněty anebo doživotní zákaz nošení kontaktních čoček!

Záněty to začíná

Mezi nejčastější chyby patří přenášení čoček po dobu delší, než je doporučené. Proč je to takový problém? „Kontaktní čočka má na povrchu póry, které pouhým okem nevidíte. Tyto póry, kterými prochází voda a vzduch, se postupně ucpávají, původně hladký povrch kontaktní čočky je drsný, a při delším než doporučeném nošení se čočka může zakalit, tím se zhorší vidění,“ popisuje optometristka Adéla Maroszová z Grand Optical.

Pokud k přenášení přidáte například i nedostatečnou výměnu roztoku, neumyté ruce při aplikaci či oplachování čoček vodou, zaděláváte si na zdravotní problém. Ten se nemusí projevit hned, může to trvat třeba i tři až čtyři roky. „Komplikace opravdu nenastávají okamžitě, proto lidé mají pocit, že je vše v pořádku,“ potvrzuje Petr Vykypěl z Alcon Pharmaceuticals. Začíná to zpravidla nevinně podrážděním očí – jsou zarudlé, máte viditelné cévky na bělmu a podobně. To je ta pravá chvíle začít přemýšlet nad tím, jestli vše děláte tak, jak máte. Bohužel, v jarním období si lidé často tyto příznaky pletou s projevy alergií.

Foto: thinkstock

Pokud máte zánět, jsou kontaminovány jak čočka, tak pouzdro a roztokFoto: thinkstock

Další stadium – nepříjemné vřídky

Pokud však indicie přehlédnete, čekají vás nejdříve poměrně dobře hojitelné záněty – jde často o spojivky či problém nedokysličení rohovky. Ty se léčí zhruba měsíc, pak ovšem ještě následující měsíc byste neměli kontaktní čočky nosit. Oční lékař vám většinou naordinuje antibiotické masti nebo kapky. V tu chvíli je nutné zlikvidovat staré čočky, pouzdro a nejlépe i roztok, protože jsou pravděpodobně kontaminovány bakteriemi.

Mezi závažnější nemoci pak patří různé vředyna rohovce či spojivce. Ty se nejčastěji projevují nateklými víčky, slzením a překrvenou rohovkou. Jde prakticky o nažloutlou skvrnu viditelnou pouhým okem. „Po takových útvarech vám i po léčbě zůstanou jizvy. Kontaktní čočky vám začnou vadit a lékař vám pravděpodobně zcela zakáže jejich používání,“ popisuje Adéla Maroszová.

Extrémním případem, pokud potíže nebudete řešit s odborníkem, je pak i hrozba oslepnutí. A není třeba ani připomínat, že zdravotní potíže s očima mohou ovlivnit celkové zdraví organismu.

Foto: thinkstock

Potkají-li vás vředy, může se stát, že už čočky nebudete moct nikdy nositFoto: thinkstock

Tipy, jak se vyhnout zdravotním problémům

  • Nevybírejte si čočky sami, vždy zajděte k odborníkovi. „Vyrábějí se z různých materiálů, liší se parametry, konstrukcí, designem i výrobními technologiemi. Proto nosíte-li čočky určitých parametrů, neznamená to, že vám bude čočka se stejnými od jiné firmy vyhovovat,“ upozorňuje Petr Vykypěl.
  • Čočky, pokud nejsou speciálně uzpůsobené na 24hodinové nošení, mějte pouze pro nezbytně nutnou dobu, střídejte je s brýlemi.
  • Choďte na vyšetření do optiky či k lékaři každých půl roku, odborníky nestřídejte, jedině tak mohou změny ve vašich očích včas rozpoznat.
  • Pokud nakupujete čočky v internetovém obchodě, obraťte se na osvědčené a prověřené prodejce. Čočky totiž musí být skladovány v bezpečných podmínkách – zejména správné teplotě.

A jaké zkušenosti máte se zdravím a kontaktními čočkami vy?

Reklama

Načítám