Hlavní obsah

Nový hit mladých dívek: Proměňují se v panenky!

Foto: archiv

Dakotu Rose označují mnozí za živou BarbieFoto: archiv

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porcelánová pleť, doširoka vykulené oči, vlasy sčesané do culíků… Vypadají jako panenky, ale nenechte se mýlit! Na fotografiích jsou ve skutečnosti živé dívky, teenagerky, které propadly nové zálibě – pomocí líčení ze sebe dělají živoucí panenky!

Článek

Dakota Rose a Venus Palermo se staly hitem internetu. Nikoli proto, že by krásně zpívaly nebo tančily, ale protože samy sebe přetvářejí v takzvané „living dolls“, tedy živoucí panenky. Dlouhé hodiny tráví líčením a česáním, aby pak fotky, na nichž zírají do kamery pohledem raněné laně, s našpulenými rty, vyvěsily na své blogy. Pro své fanoušky natáčejí i video tutoriály, v nichž najdou zájemci přesné návody, jak ze sebe vytvořit živé Barbie.

Foto: archiv

O Dakotě toho mnoho nevíme, podle některých médií je jí mezi 16 a 18 letyFoto: archiv

Senzace přišla z Asie

Dívky, které se zhlédly ve stylu živých panenek, se většinou inspirovaly kulturou japonských komiksů, které se dívenkami s obrovskýma očima a rovnými vlasy jen hemží. Právě z Asie také tento trend do Evropy dorazil. V médiích se zprávy o narůstajícím počtu Japonek, které napodobují vzhled panenek, objevily už přede dvěma lety.

Foto: archiv

Trend živoucích panenek dorazil z Asie, kde je tento styl hodně oblíbenýFoto: archiv

Tehdy devatenáctiletá Naoko Kamijyo deníku New York Times řekla: „Nejsem žádná velká kráska, ale miluji, když jsem nalíčená. Chci změnit sama sebe, být k nepoznání. Kdo by chtěl procházet životem a být prostě jen sám sebou?“ Naoko vstává každý den v pět hodin a stráví minimálně dvě hodiny nanášením umělých řas, umělých příčesků, vrstev make-upu a dalších kosmetických produktů, aby nakonec vypadala jako kopie slavné Barbie.

Evropské Barbie

I v Evropě a Americe mají living dolls své „ikony“. Jednou z nich je Dakota Rose, kterou její příznivci znají pod přezdívkou Kota Koti. O samotné dívce toho není známo mnoho, podle některých médií je jí mezi 16 a 18 lety a žije na západním pobřeží USA. Její videonávody mají každopádně na internetu tisíce fanynek.

Foto: facebook

Dakota alias Kota Koti má tisíce fanouškůFoto: facebook

V Británii zase pro změnu čeří vodu snímky patnáctileté Venus Palermo z Londýna, která je na internetu známá jako Venus Angelic. I Venus se pro tento životní styl rozhodla poté, co přede dvěma lety navštívila Japonsko. Na své oficiální stránce na YouTube má zatím 78 videí (její záběr je široký – od make-up tutoriálů přes videa o nehtovém designu až k tanci), její stránky na facebooku mají přes 13 tisíc fanoušků.

„Vždycky jsem se ráda oblékala do šatů s volánky a svazovala si vlasy do copánků. A po výletu do Japonska mi došlo, že to je přesně ta cesta, jakou se chci jako teenager vydat,“ řekla Venus v jednom pořadu britské televize. A dodala, že líčení jí prý každý den nezabere více než 15 minut – používá pudr, jemně růžové oční stíny, řasenku, konturu na rty a lesk. Jedním z jejích tipů, které svěřuje fanynkám, je i použití kontaktních čoček výrazné, neprůhledné barvy, díky nimž oči vypadají skutečně jako oči panenky.

Foto: facebook

Dakota pro své příznivce natáčí i video tutoriályFoto: facebook

Foto: archiv

Vypadá jako opravdová panenka, že?Foto: archiv

A co na to Venusina matka? „Jestli nejsem zděšená? Ne. Byla bych zděšená, kdyby domů přišla těhotná. Ale nijak mě nešokuje, že je Venus nevinná a hodná dívka, která má ráda roztomilé oblečení a stuhy a volánky. Nemám s tím žádný problém. Mnohem víc bych se znepokojovala, kdyby domů chodila opilá nebo zkouřená," říká Margaret Palermo.

Odborníci nejásají

Do debaty o dívkách měnících se v živoucí panenky se samozřejmě zapojili i odborníci. Podle některých může tento trend podporovat vzrůstající sexualizaci dětí. Snímky, na nichž vypadají dívky starší a sexuálně vyspělejší, než ve skutečnosti jsou, podle nich překračují hranici mezi tím, jak bychom v naší společnosti měli zacházet s dětmi, a jak naopak ne.

Foto: archiv

Venus Palermo alias Venus Angelic a její panenkovský lookFoto: archiv

Foto: archiv

Venus na youtube nahrála už 78 videíFoto: archiv

Navíc podle psycholožky Emmy Gray příliš velký důraz kladený od útlého věku na fyzický vzhled by mohl mít „katastrofální důsledky, protože v pozdějším životě může povzbuzovat úzkost, deprese a poruchy příjmu potravy. Ostatně, když někdo klade příliš velký důraz na fyzický vzhled, může to jeho sebevědomí a pocit vlastní hodnoty poškodit v jakémkoli věku.“

A co na to Venus? „Nemyslím si, že bych s tímhle někdy přestala. Budu prostě vyrůstat ve svém stylu a budu dál dělat to, co miluju.“

Foto: isifa

Venus Palermo o své zálibě mluvila i v britské televiziFoto: isifa

Líbí se vám živoucí panenky? Nebo je podle vás tahle móda nebezpečná?

Reklama

Související témata:

Načítám