Hlavní obsah

Nový hit mladých dívek: Proměňují se v panenky!

Foto: archiv

Dakotu Rose označují mnozí za živou BarbieFoto: archiv

Reklama

Porcelánová pleť, doširoka vykulené oči, vlasy sčesané do culíků… Vypadají jako panenky, ale nenechte se mýlit! Na fotografiích jsou ve skutečnosti živé dívky, teenagerky, které propadly nové zálibě – pomocí líčení ze sebe dělají živoucí panenky!

Článek

Dakota Rose a Venus Palermo se staly hitem internetu. Nikoli proto, že by krásně zpívaly nebo tančily, ale protože samy sebe přetvářejí v takzvané „living dolls“, tedy živoucí panenky. Dlouhé hodiny tráví líčením a česáním, aby pak fotky, na nichž zírají do kamery pohledem raněné laně, s našpulenými rty, vyvěsily na své blogy. Pro své fanoušky natáčejí i video tutoriály, v nichž najdou zájemci přesné návody, jak ze sebe vytvořit živé Barbie.

Foto: archiv

O Dakotě toho mnoho nevíme, podle některých médií je jí mezi 16 a 18 letyFoto: archiv

Senzace přišla z Asie

Dívky, které se zhlédly ve stylu živých panenek, se většinou inspirovaly kulturou japonských komiksů, které se dívenkami s obrovskýma očima a rovnými vlasy jen hemží. Právě z Asie také tento trend do Evropy dorazil. V médiích se zprávy o narůstajícím počtu Japonek, které napodobují vzhled panenek, objevily už přede dvěma lety.

Foto: archiv

Trend živoucích panenek dorazil z Asie, kde je tento styl hodně oblíbenýFoto: archiv

Tehdy devatenáctiletá Naoko Kamijyo deníku New York Times řekla: „Nejsem žádná velká kráska, ale miluji, když jsem nalíčená. Chci změnit sama sebe, být k nepoznání. Kdo by chtěl procházet životem a být prostě jen sám sebou?“ Naoko vstává každý den v pět hodin a stráví minimálně dvě hodiny nanášením umělých řas, umělých příčesků, vrstev make-upu a dalších kosmetických produktů, aby nakonec vypadala jako kopie slavné Barbie.

Evropské Barbie

I v Evropě a Americe mají living dolls své „ikony“. Jednou z nich je Dakota Rose, kterou její příznivci znají pod přezdívkou Kota Koti. O samotné dívce toho není známo mnoho, podle některých médií je jí mezi 16 a 18 lety a žije na západním pobřeží USA. Její videonávody mají každopádně na internetu tisíce fanynek.

Foto: facebook

Dakota alias Kota Koti má tisíce fanouškůFoto: facebook

V Británii zase pro změnu čeří vodu snímky patnáctileté Venus Palermo z Londýna, která je na internetu známá jako Venus Angelic. I Venus se pro tento životní styl rozhodla poté, co přede dvěma lety navštívila Japonsko. Na své oficiální stránce na YouTube má zatím 78 videí (její záběr je široký – od make-up tutoriálů přes videa o nehtovém designu až k tanci), její stránky na facebooku mají přes 13 tisíc fanoušků.

„Vždycky jsem se ráda oblékala do šatů s volánky a svazovala si vlasy do copánků. A po výletu do Japonska mi došlo, že to je přesně ta cesta, jakou se chci jako teenager vydat,“ řekla Venus v jednom pořadu britské televize. A dodala, že líčení jí prý každý den nezabere více než 15 minut – používá pudr, jemně růžové oční stíny, řasenku, konturu na rty a lesk. Jedním z jejích tipů, které svěřuje fanynkám, je i použití kontaktních čoček výrazné, neprůhledné barvy, díky nimž oči vypadají skutečně jako oči panenky.

Foto: facebook

Dakota pro své příznivce natáčí i video tutoriályFoto: facebook

Foto: archiv

Vypadá jako opravdová panenka, že?Foto: archiv

A co na to Venusina matka? „Jestli nejsem zděšená? Ne. Byla bych zděšená, kdyby domů přišla těhotná. Ale nijak mě nešokuje, že je Venus nevinná a hodná dívka, která má ráda roztomilé oblečení a stuhy a volánky. Nemám s tím žádný problém. Mnohem víc bych se znepokojovala, kdyby domů chodila opilá nebo zkouřená," říká Margaret Palermo.

Odborníci nejásají

Do debaty o dívkách měnících se v živoucí panenky se samozřejmě zapojili i odborníci. Podle některých může tento trend podporovat vzrůstající sexualizaci dětí. Snímky, na nichž vypadají dívky starší a sexuálně vyspělejší, než ve skutečnosti jsou, podle nich překračují hranici mezi tím, jak bychom v naší společnosti měli zacházet s dětmi, a jak naopak ne.

Foto: archiv

Venus Palermo alias Venus Angelic a její panenkovský lookFoto: archiv

Foto: archiv

Venus na youtube nahrála už 78 videíFoto: archiv

Navíc podle psycholožky Emmy Gray příliš velký důraz kladený od útlého věku na fyzický vzhled by mohl mít „katastrofální důsledky, protože v pozdějším životě může povzbuzovat úzkost, deprese a poruchy příjmu potravy. Ostatně, když někdo klade příliš velký důraz na fyzický vzhled, může to jeho sebevědomí a pocit vlastní hodnoty poškodit v jakémkoli věku.“

A co na to Venus? „Nemyslím si, že bych s tímhle někdy přestala. Budu prostě vyrůstat ve svém stylu a budu dál dělat to, co miluju.“

Foto: isifa

Venus Palermo o své zálibě mluvila i v britské televiziFoto: isifa

Líbí se vám živoucí panenky? Nebo je podle vás tahle móda nebezpečná?

Reklama

Související témata:

Načítám