Hlavní obsah

Nový, nebo starší: Jaký byt koupit?

Foto: Thinkstock

Pořízení nového bydlení si musíte dobře promysletFoto: Thinkstock

Reklama

Chci bydlet ve svém! Také jste se rozhodli koupit si dům nebo byt a začínáte hledat své ideální bydlení? Určitě budete muset řešit otázku, zda si pořídíte něco nového, nebo zda dáte přednost starší nemovitosti. Rozhodně neplatí, že nová je ve všem lepší! Naopak. Mnozí nedají dopustit na starší bydlení. A mají k tomu své dobré důvody. Zde jsou.

Článek

Cena – to je pro mnohé důležité vodítko při rozhodování, jaký byt či dům koupí. Právě ta bývá většinou příznivější u starších nemovitostí. I když i tady platí, že výjimka potvrzuje pravidlo.

Starší nemovitost má atmosféru

Nižší cena bývá pro mnohé největší výhodou starších nemovitostí, někdy ji lze ještě snížit. Mnozí majitelé dokážou jít dolů o několik desítek, a výjimečně i stovek tisíc korun, jestliže kupujete a platíte rychle.

Důvodů, proč volit starší byt či dům, může být více. „Zpravidla jsou situovány v zástavbě s veškerou občanskou vybaveností a vzrostlou zelení, nehrozí vám tedy jako v nových satelitních městečkách, že budete jezdit do nejbližšího obchodu pět a na poštu deset kilometrů, ale všude dojdete pěšky,“ nabízí jednu z velkých výhod Ladislava Bardošová, certifikovaná realitní makléřka RE/MAX Synergy. A přidává další klady. „U starších nemovitostí jsou známé veškeré stavební nedostatky, které se už objevily, proto vás nepřekvapí třeba špatně vyspádovaný balkon, kdy voda nepoteče ven, ale do bytu.“ Velmi užitečná je také informace od předchozího vlastníka, kolik činí roční náklady na bydlení, tedy kolik ho za rok stály teplo, teplá voda, úklid společných prostorů a podobně.

Foto: Thinkstock

Koupě letitého domu se většinou vyplatíFoto: Thinkstock

Bydlení bez dluhů

Další vlastnost starších nemovitostí jedni považují za výhodu, jiní za nevýhodu – své bydlení budete muset hned nebo časem rekonstruovat. Někteří se na to těší, protože si budou moci změnit dispozice, někdy i využití místností, barvu stěn, podlahy, zařízení koupelny a kuchyně podle sebe. Jde to sice vždy, tedy i u novostaveb, ale bourat a vyhazovat nové věci je přece jen příliš rozmařilé.

Mnozí preferují starší stavby i pro jejich atmosféru. „Mají určitou duši, tedy takzvaný genius loci, který člověka osloví více než sterilní novostavba. Navíc se lze při jejich zařizování inspirovat příběhem, který prožily, hodí se sem kombinace věcí starších a moderních," nabízí další výhody Olga Pokorná, architektka společnosti Kyzlink architects, která sama rekonstruuje starší domek v centrum města. A rozhodně doporučuje stejný krok udělat i lidem, který si chtějí své bydlení užívat, rádi věci mění a vyvíjejí.

Při koupi starší nemovitosti mají velkou výhodu majitelé domů oproti bytům – známé a velmi oblíbené jsou totiž případy, kdy si rodina koupí starší stavení, někdy dokonce i zchátralé, ale za velmi příznivé peníze. V něm zrekonstruuje dvě místnosti, v nichž bydlí. Stavení postupně renovuje a opravuje podle toho, jak právě má či našetří peníze. Je to jedna z možností, jak si pořídit vlastní bydlení bez toho, aby se člověk zadlužoval na dvacet i více let. Záleží na ceně nemovitosti a situaci na trhu. Jaká je právě teď, čtěte zde!

Za nevýhodu těchto staveb by se dalo označit to, že při koupi musíte platit tříprocentní daň z převodu nemovitosti. A také fakt, že bohužel těchto bytů – vzhledem k příznivým cenám a dobré občanské vybavenosti – ubývá. Samostatnou kategorií pak jsou byty, o domech ani nemluvě, v historických centrech obcí. Zde může být cena několikanásobně vyšší než na okraji města.

Foto: archiv CG

Novostavba je jistější, ale i u ní se mohou vyskytnout závadyFoto: archiv CG

Novostavba je komfortní

„Novostavba je právě dokončeným objektem, vše je nové a v záruce, většinou nejsou nutné zásadní další investice," vyjmenovává několik výhod nových nemovitostí Ladislava Bardošová. Zároveň připomíná i nižší provozní režii, neboť se domy i byty zpravidla staví jako nízkoenergetické. Také do takzvaného fondu oprav není třeba přispívat tolik, protože se neočekávají tak brzy další výdaje na opravy. Pozor však, pokud se stěhujete do komplexu bytů a domů s ostrahou, stálou recepcí či zahradníkem. Budete muset platit i ty, a náklady na provoz tak mohou vyrůst i o několik stokorun měsíčně, záleží na počtu bytů, které se na ně skládají.

Spokojenost s vnitřním uspořádáním pak hodně záleží na tom, v jaké fázi stavbu kupujete. Pokud je ještě v plánech, není problém si nechat spojit dvě místnosti v jednu, objednat jiné obklady nebo podlahy. Je-li dům hotový, tato možnost odpadá. Bydlet pak budete několik let v tom, co zvolil architekt jako základ. Sílu a peníze na rozkopání nového bytu má totiž jen málokdo.

U nových nemovitostí také zapomeňte na smlouvání o ceně. Ta je pevně stanovena developerem. Pokud už slevy nabízí, zpravidla to bývá na ty méně atraktivní byty v přízemí, otočené na sever a podobně. Jako další nevýhodu u nových projektů lze označit jejich větší vzdálenost od centra obce, a tím i horší občanskou vybavenost. Příkladem pak mohou být satelitní městečka, která někteří považují za bydlení snů, jiní za trest.

Ale i zde platí, že výjimka potvrzuje pravidlo. I ve městech se najdou proluky či zchátralé budovy přestavené na nové byty. Jejich cena – stejně jako u starých historických bytů – je však mnohem vyšší než obvyklý standard.

Volba budoucího bydlení tak vždy bývá kompromisem mezi snem a výší hypotéky. A ačkoli ke každé variantě existuje několik pro a proti, vždy je třeba vědět, že více než na nich záleží na preferencích každého zájemce. Nedejte se proto příliš ovlivnit svým okolím a vyberte si, co se líbí vám!

Reklama

Načítám