Hlavní obsah

Správná doba koupit byt? Právě teď!

Foto: shutterstock.com

Ceny panelových bytů klesajíFoto: shutterstock.com

Reklama

Pořídit si vlastní bydlení – to je jedno z nejdůležitějších rozhodnutí, které člověk ve svém životě dělá. Také proto, že peníze, které si většinou na to půjčuje, pak bance vrací desítky let a to je určité omezení. Ovšem pokud o koupi uvažujeme, máme právě nyní určitou výhodu: cena nemovitostí klesá!

Článek

Jak se podepsala krize na realitním trhu? Je právě teď vhodný čas k nákupu, či prodeji bytu a domu? Nebo je ještě lepší počkat? Zeptali jsme se znalce realitního trhu, makléře Jaroslava Jírka.

Skoro celý loňský rok se mluvilo o tom, že ekonomická krize zasáhne hlavně realitní trh. Opravdu se to stalo? A komu situace nahrává více: těm kteří kupují, nebo prodávají?

Loni jsme v řadě případů zaznamenali značný pokles cen určitých typů nemovitostí, jako jsou panelákové byty nebo objekty určené k rekreaci. Je to proto, že v současné době je více bytů a domů na prodej a méně zájemců o koupi. Proto dochází ke snižování cen nemovitostí. Znamená to, že je dobrý čas na nákup.

Ti, kdo chtějí svou nemovitost prodat, naopak musejí být připraveni na to, že zájem kupujících bude menší, což se projeví tím, že budou prodávat delší dobu a v některých případech dostanou i nižší cenu. Důvodem je nejen krize, ale i z ní vyplývající přísnější požadavky bank na klienty, stoupající nezaměstnanost a podobně.

Když uvažuji o koupi bytu, mám začít hledat hned, nebo se mi vyplatí ještě čekat? Dá se předpokládat, že ceny budou klesat?

Určitě bych doporučil kupovat teď, protože ceny už skokově klesat nebudou. Navíc je v současnosti na trhu velké množství bytů, proto je z čeho vybírat a také lze úspěšně smlouvat o ceně. Řekl bych, že právě máme výhodné období pro koupi nemovitosti.

Foto: shutterstock.com

Vysněný byt může být brzy vášFoto: shutterstock.com

Jaký byt je teď pro nás nejvýhodnější, pokud jde o cenu?

Dramaticky klesly zejména ceny panelových bytů, jsou na nejnižší úrovni za posledních několik let. Další dobrou variantou jsou i novostavby, kde developeři nabízejí různé akce a slevy. Pro mladé, bezdětné rodiny je nejlepší volbou velikost bytu 2+kk nebo 2+1. Tyto byty jsou populární vždy, i v době krize.

Pokud máme finanční prostředky v hotovosti nebo můžeme ručit za úvěr třeba domem rodičů, vyplatí se podívat i na byty v družstevním vlastnictví, které jsou obecně levnější než stejné byty v osobním vlastnictví. Přitom platí, že je družstva po určité době a splacení různých závazků a vyřešení vlastnictví pozemků převádějí nájemníkům do osobního vlastnictví. A tím získávají na ceně.

A pokud potřebujeme ,,jen" bydlet - vyplatí se nám investovat do vlastního, nebo si nějaký byt pronajmout?

Pronájem by měl být vždy jen dočasnou alternativou bydlení. Výše pronájmů a výše splátky hypotéky bývají často velmi podobné. I když nakonec kvůli úrokům z hypotéky nás nemovitost pořízená na dluh vyjde o několik set tisíc dráž, stále platí, že jednoho dne bude byt nebo dům náš. A i když je člověk ještě mladý, je dobré myslet na dobu, kdy už nebude tolik vydělávat a kdy si třeba nájem bytu nebude moct dovolit.

A naopak, když se sestěhujeme s partnerem do jednoho bytu a druhý nám zůstane bez využití - máme ho raději prodat, nebo pronajmout?

Záleží na naší momentální potřebě. Někdy byt prostě potřebujeme prodat. Pokud ovšem byt prodávat nemusíme, tak je pronájem vítaným pasivním příjmem. Samozřejmě s pronájmem je spojená i určitá práce při vyhledávání nových nájemníků. Bohužel existují i případy, kdy nájemníci byt zdevastují nebo neplatí pronájem a my máme jen starosti. Je potřeba být ve výběru nájemníků opatrný a vše řádně ošetřit důkladnou smlouvou. Ale všeobecně je investice do nemovitostí dobrá věc, a to i v době krize.

Reklama

Načítám