Hlavní obsah

Nový Viewegh: Opět fiasko?

Foto: Andrea Medňanská

Michal Viewegh tentokrát jako scenáristaFoto: Andrea Medňanská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po naprostém fiasku, které sklidil Viewegh za poslední film Případ nevěrné Kláry, se začíná rodit nový snímek, inspirovaný další knihou tohoto spisovatele z Posázaví. Pět let po dnes již kultovním Románu pro ženy obsadí česká kina pochmurný Román pro muže. S Miroslavem Donutilem v hlavní roli!

Článek

I v pořadí dvacáté dílo spisovatele Michala Viewegha se dočká filmového zpracování. Už 12. března totiž začíná natáčení Románu pro muže, a to pod taktovkou Tomáše Bařiny, režiséra zbožňovaných Bobulí. Viewegh podle všeho už podruhé nechtěl riskovat naprosté znemožnění, které schytal kvůli zcela nepovedenému a diváky i kritiky odsouzeného filmu Případ nevěrné Kláry. Scénáře se tedy ujal sám. A už když ho psal, věděl, kdo ztvární hlavní postavu – Miroslav Donutil.

Autoři slibují tragikomedii, ovšem jestli se těšíte na další třeskutou variaci Účastníků zájezdu nebo chlapsky drsnou, přesto ale vtipnou verzi Renčova Románu pro ženy, musím vás zklamat. Román pro muže je totiž velmi smutným obrazem společnosti a deníkem o beznadějné cestě do náruče smrti. A co na možnou hrozbu diváckého odmítnutí kvůli přílišné patetičnosti říká sám Viewegh? „Kniha není veselá. Ale i život někdy nevyžádaně přináší neveselá témata, stačí otevřít noviny. Román má společenský rozměr a spisovatel nemusí nutně bavit, ale nesmí rozhodně nudit.“

Foto: Andrea Medňanská

Na tiskové konferenci s Vandou HybnerovouFoto: Andrea Medňanská

Příběh vypráví o trojici sourozenců – nejstarším Cyrilovi a mladším Brunovi a Anetě. Sourozence pojí dohromady velmi pevné pouto, neboť jejich mládí poznamenala smrt rodičů. Děj je zasazen do doby, kdy už jsou všichni dospělí a vydávají se na výlet do hor. Ten má být patrně jedním z posledních zážitků nemocného Bruna, kterému smrt už dýchá na záda. Mimo jiné dojde na otázky, zda lze i v prohnilé době, kdy všechno ve společnosti řídí muži, vůbec zůstat čestným člověkem. Na přetřes také přijde téma, jak vlastně vypadá ona „mužskost“ a zda vůbec existuje mužská čest.

Natáčet se bude ve slovenských Tatrách v luxusním hotelu nebo na stadionu pražské Sparty. V dalších rolích se představí Miroslav Vladyka (jako umírající Bruno), Vanda Hybnerová (čestná a optimistická Aneta) či Jan Budař, Táňa Pauhofová a Filip Čapka. Hudbu by měl složit Richard Müller (ještě na nabídku na 100 % nekývl), titulní písní by se pak měl stát song Štěstí je krásná věc.

Už 22. září zjistíme, pro koho ten nový Román vlastně bude – jestli spíše pro muže, nebo pro ženy, anebo ještě jinak – pro nikoho.

Související témata:

Načítám