Hlavní obsah

O čem s partnerem mluvíte nejčastěji? Prozradíme vám, co to o vztahu vypovídá!

Foto: Branislav-Nenin, shutterstock.com

O čam všem se doma bavíte? I to může odrážet to, jaký je dnes váš vztahFoto: Branislav-Nenin, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žijete spolu, možná máte děti, milujete se a také spolu mluvíte. A na tom, jak spolu hovoříte a o čem si povídáte, hodně záleží. O vašem vztahu to vypovídá víc, než byste si mysleli.

Článek

Když spolu dva lidé žijí, zákonitě spolu také mluví. Témata vašich hovorů a způsob komunikace je ale v podstatě zrcadlem vašeho vztahu. Která z následujících šesti možností na vás sedí?

1. Téma číslo jedna? Provozní věci!

Kdo vyzvedne děti ze školy, kdo nakoupí, kdo objedná opraváře na pračku? Pokud se drtivá většina vašich hovorů týká čistě provozních věcí, má to dvě roviny.

Na jedné straně je to dobře. „Vypovídá to o tom, že jsou partneři schopni si vyjasnit věci kolem chodu rodiny a mají dobře nastavenou komunikaci. A i když se to může zdát jako banální věc, pro vztahovou pohodu je to poměrně důležité,“ říká vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Má to ale i své stinné stránky, obzvlášť pokud se opravdu o ničem jiném téměř nebavíte. „Může to značit, že jste nechali vztah spadnout do rutinních záležitostí,“ dodává vztahová koučka Jana Zittová.

Foto: goodluz, shutterstock.com

Źijete drby? Možná utíkáte od témat, která se týkají přímo vás!Foto: goodluz, shutterstock.com

2. Hlavně drby!

Po večerech si povídáte o tom, jak se soused zase opil, jak to dětem vaší kolegyně nejde ve škole. Řešíte, kdo by se měl rozvést, kdo by se měl víc věnovat dětem, kdo je naopak rozmazluje. Tématem vašich hovorů jsou jednoduše lidé z vašeho okolí, nikoli vy.

Na tohle pozor. Může to totiž značit, že důležitým debatám se záměrně vyhýbáte. „Když partneři řeší jen ostatní, může to vypovídat o tom, že podvědomě utíkají sami od sebe a svých problémů,“ varuje Jana Zittová.

3. Vzájemné utahování

Dost často si jeden z druhého děláte legraci a utahujete si ze sebe. Je to ale milé a zasmějete se u toho oba. Tohle je moc dobře! „Ve vztahu je humor důležitý, a pokud se spolu partneři smějí a umí si dělat ze sebe legraci, mají velkou šanci, že jejich vztah vydrží opravdu celý život,“ říká Lenka Černá.

Jen je potřeba vtipkovat vždy s úctou, láskou a respektem! Pak to může vztahu velmi prospět. „Partneři na sobě takto mohou zábavnou formou i něco zlepšit. Smích může poléčit slabá místa, na která si vzájemně poukazují,“ dodává Jana Zittová.

Foto: Dmytro_Zinkevych, shutterstock.com

Humor je nesmírně důležitý. Jen v něm nesmí chybět vzájemná úctaFoto: Dmytro_Zinkevych, shutterstock.com

4. Rýpání

V podstatě zcela opačným případem je, když do sebe lidé často ryjí. Jsou vůči sobě kousaví a rýpaví, snad žádná jejich diskuse se neobejde bez takových poznámek. „Tohle do harmonického vztahu nepatří. Jasně to ukazuje, že ve vztahu není něco v pořádku,“ vysvětluje Lenka Černá.

5. Obyčejné každodennosti

Žádné velké a závažné debaty, prostě jen naprosté malichernosti a drobnosti každodenního života. Co kdo ten den prožil, proč ho naštval kolega, co mu udělalo radost, čemu se zasmál.

Tohle je v naprostém pořádku, a pokud se cítíte dobře a naplněně, není na tomto obyčejném „tlachání“ vůbec nic špatně. Jen si zkuste občas také víc připomenout, proč jste spolu, proč se máte rádi a jaké jsou vaše priority do budoucna.

6. Sáhodlouhé diskuse

Večery trávíte hovory o politické situaci na celém světě, řešíte globální oteplování, a jak vás zklamaly letošní nominace na Nobelovu cenu míru. Znamená to, že si spolu velmi dobře rozumíte po intelektuální stránce. A to je důležité. Jen pozor, aby to nebylo to jediné, co vás spojuje. „Ve vztahu je potřeba naplňovat i jiné než jen intelektuální potřeby. Myslete na to, aby z vás nebyli jen kamarádi, co po večerech filozofují a na naplňování ostatních potřeb zapomínají,“ radí Jana Zittová.

A o čem se doma bavíte vy?

Načítám