Hlavní obsah

Objevte a chraňte život ve vaší zahradě!

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Pořízením budky, krmítka nebo hmyzího domku ožije celá zahrada. Může být plná života nejen na jaře a v létě, ale i teď na podzim a později v zimě. Co všechno můžete pro zvířata udělat?

Článek

Při trávení času s rodinou na terase nebo přímo v zahradě je možné zpestřit prostředí kolem domu vhodnými budkami pro malé opeřence. Současně je to výborná příležitost ukázat dětem kus přírody.

Budky a krmítka pro ptáky

Také na podzim a v zimě můžete udělat pomocí krmítek a přikrmování zahradu pro ptáky atraktivní. Naproti budkám se krmítka dají umístit jak do zahrady, tak na terasu či balkon. Během přikrmování ptáků pak může celá rodina pozorovat a poznávat jednotlivé druhy drobných ptáků.

Na lidská obydlí jsou vázány vlaštovky a jiřičky. I těm se dá výrazně usnadnit hnízdění, a to umělými hnízdy, kterými jim zároveň můžete zatraktivnit jiná místa, kde vám jejich pobyt nebude vadit a kde se budete moci těšit na jejich každoroční návrat k vám domů.

Foto: jezirkabanat.cz

Příklad bezpečné budky pro ptákyFoto: jezirkabanat.cz

Ochrana ptáků před nárazem do skel

V současných novostavbách jsou v oblibě velká okna a prosklené plochy, které prosvětlí interiér a propojí ho se zahradou. Tyto skleněné plochy ale představují smrtelné nebezpečí pro ptáky. Zabránit nechtěným kolizím můžeme pomocí ochranných nálepek proti nárazům ptáků do skel. Již dávno se nevyužívají pouze černé siluety, které na okenním skle nevypadají příliš dobře. Velmi oblíbené jsou téměř průhledné samolepky, které jsou opatřeny povrchem, jenž odráží světlo ve spektru viditelném pouze pro ptáky.

Ostatní obyvatelé vaší zahrady

Vaši zahradu neobývají jen ptáci. Velmi zajímavé může být i pozorování různého užitečného hmyzu včetně populárních včelek samotářek, které přilákáte do zahrady umístěním hmyzích domků.

Ve vaší zahradě se mohou objevit i veverky. Abyste je mohli častěji pozorovat, můžete do zahrady umístit krmítko, případně domek pro veverky.

Foto: Shutterstock.com

Podzimní přikrmování ptákůFoto: Shutterstock.com

Život ve vaší zahradě po setmění

Mezi noční obyvatele vaší zahrady mohou patřit netopýři nebo ježci. I tyto tajemné obyvatele, o kterých běžně ani nevíte, lze nejen pozorovat, ale i chránit. Umístěním speciálně vytvořených budek umožníte těmto zajímavým savcům přečkání zimního období, případně podpoříte jejich rozmnožování. Ježkům je možné pomoci s přezimováním umístěním domku pro ježky na klidnější místa v zahradě.

Široký sortiment všech popisovaných výrobků a pomůcek na ochranu nejen ptáků najdete na našich stránkách www.jezirkabanat.cz. Všechny produkty na ochranu a podporu ptáků konzultujeme s Českou ornitologickou společností, jejímž jsme partnerem.

Reklama

Načítám