Hlavní obsah

Otravný létající hmyz: Co na něj doopravdy platí?

Foto: thinkstock

Proti hmyzu pomůže také moskytiéra nad lůžkemFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se současnou povodní se mnohde objeví hmyz všeho druhu. Kde byla velká voda, tam i přes den, jinde spíše večer, když rozsvítíte. Nenechte se otravovat. Vyhlaste obtížnému hmyzu válku.

Článek

Máte chuť posedět si do noci na zahradě, ale v mžiku je kolem vás plno komárů? Existuje řada mechanických, elektrických i chemických prostředků, kterými i zde zasáhnete. Nejdůležitější je ale prevence.

Sítě, dokonalá ochrana

Hmyz by se přes ně neměl dostat do místností otevřenými dveřmi a okny. Nalepovací sítě uchytíte do rámů suchými zipy. Do dveří pomohou také závěsy z husté síťoviny. Pořídíte je ve velkých řetězcích již od padesáti korun za kus.

Foto: ROLROLS

Pevné dveřní sítě se připevňují samodovíracími panty na rám. Panty jsou buď šroubovací, nebo cenově náročnější typy k nasazení bez použití šroubováku. Dovření síťových dveří zajišťují magnetyFoto: ROLROLS

Pevné sítě v rámech koupíte univerzální, pomocí rohových spojek je přizpůsobíte rozměrům oken nebo dveří. Jejich cena se pohybuje ve stokorunách. Pozor ale na spodní rámy u dveří. Pokud nemají kartáček, mezerou podlezou brouci a pavouci.

Foto: FANTOM

Síťové žaluzie Home mají samozavírací tkaninové pruhy, předem připravené k montáži, která běžně netrvá déle než 15 minut. Uživatelé projdou, načež se pruhy zavřou. Od 755 KčFoto: FANTOM

Zhotovené na míru chrání nejlépe

Sítě, vyráběné na míru, mohou být rolovací nebo pevné okenní, z hliníkového extrudovaného nebo ohýbaného profilu s vnitřními rohy, bez límce, s límcem, odsazené (vhodný typ se určí podle typu oken). Nebo dveřní otvíravé či posuvné, kdy je v obvodu rámu drážka s navlečeným kartáčem, který doléhá na plochu dveří. Mají středovou příčku s integrovaným madlem, jež síťové dveře zpevňuje. Dále můžete mít sítě rolovací nebo plisované.

Foto: VELUX

Síť je instalována na stěnu v interiéru, okno lze normálně používat. Pokud síť nepotřebujete, dá se lehce navinout do horní lišty. Cena od 2555 KčFoto: VELUX

„Kvalitní sítě jsou vyrobeny ze sklolaminátového vlákna s ochranným PVC potahem. Nepodléhá korozi a dobře snáší teplotní rozdíly, neroztahuje se a nesmršťuje,“ říká Tomáš Messinger ze společnosti RolRols. Obecně se sítě vyrábějí v barvě bílé, šedé a černé. „Jsou dobře průhledné a v oknech téměř neviditelné," dodává. Za výrobky zhotovené na míru již vydáte částky okolo několika tisíc korun.

Foto: ROLROLS

Výhodou plizovaných sítí je snadná instalace a demontáž bez použití nářadí. Váha segmentu nepřesahuje 5 kg. Okenní plisované žaluzie mají užší rám než dveřníFoto: ROLROLS

Spreje, elektrické odpařovače a lapače

Hmyz zahubí účinné spreje. Po jejich použití se místnost musí na 15 minut opustit a následně vyvětrat. Pro ochranu spáčů jsou určeny elektrické odpařovače (například Raid, Biolit, Orion) na tekutiny nebo pevné destičky. Z nich se po určitou dobu uvolňují chemické prostředky, které s hmyzem zatočí. Výrobci deklarují, že pro člověka jsou nebezpečné pouze při požití.

Foto: ; KIKA

Na foto (zleva): Repelentní svíčka Citronella stojí 89 Kč, svícen s motivem ptáčka je za 159 KčFoto: ; KIKA

Pokud ale chemii nevěříte, použijte elektrické lapače. Přitahují hmyz světlem a zahubí jej elektrickým výbojem. Prodávají se také ve verzi k namontování na stěnu domu.

Foto: KIKA

Na foto (zleva): K dostání jsou i insekticidní louče (3 ks za 119 Kč). Do pochodní (cena 149 Kč) použijte olej s repelentemFoto: KIKA

Pozor na klíšťata

Klíšťata se objevují i v zeleni ve městech. Zahradu se před sezonou doporučuje ošetřit postřikem proti klíšťatům. Mnoho lidí ale má alergie, proto se spíše doporučuje udržovat trávník i keře vzorně zastřižené, protože klíšťatům se nejlépe daří v křovinách a ve vysoké trávě.

Foto: ARPALIT A CONRAD ELECTRONIC

Na foto (zleva): Sprej „biopesticid“ stojí od 79 Kč. Paralyzér je za 139 KčFoto: ARPALIT A CONRAD ELECTRONIC

Nejúčinnější ochranou jsou repelenty. „Přípravek je vhodné aplikovat na oblečení, zejména na spodní část nohou od kolen níže,“ uvádí RNDr. Milan Daniel, DrSc., ze Státního zdravotního ústavu. Na trhu jsou již i takzvané biopesticidy, které nevyvolávají alergii, třeba Arpalit Bio repelent sprej.

Samolepky a mucholapky

Mucholapky jsou účinné, ovšem kdo by se chtěl dívat na umírání přilepeného hmyzu? Modernější jsou nenápadné samolepky s feromony a insekticidy. Nalepíte je na slunné místo na sklo nebo rám okna. Hmyz, přilákaný feromony, je při doteku zasažen insekticidy, které jej rychle zahubí.

Průsvitné samolepky s designem květiny (Catch, Biolit, Bros) vydrží čtyři až šest měsíců, účinné látky se neodpařují, proto jsou bez zápachu. Stojí okolo 80 korun. Z okna je snadno sejmete.

Nezapomeňte na mazlíčky

Problémy s dotěrným hmyzem mají také zvířata, a to jak hospodářská, tak vaši domácí mazlíčci. Nezapomeňte jim pořídit vhodné ochranné prostředky. Chcete vědět, jak zatočit s mouchami? Podrobné informace najdete v tomto článku.

Jak bojujete s hmyzem vy?

Reklama

Související témata:

Načítám