Hlavní obsah

Oko prozradí stav vašeho zdraví

Foto: thinkstock

Vaše oči prozradí i to, jak jste na tom se zdravímFoto: thinkstock

Reklama

Lidské oči umí prozradit hodně: nejen únavu z předchozí noci, lásku nebo naštvání. V oku lze rozpoznat i váš zdravotní stav! Včetně toho, zda netrpíte cukrovkou, alergií, melanomem, či dokonce AIDS.

Článek

Snažíte se, aby na vás nikdo nic nepoznal, a proto často zachováváte poker face, tedy kamennou tvář? Jenže mnohé prozradí vaše oči. Věděli jste, že dokonce slouží i coby zrcadlo toho, co se děje ve vašem těle uvnitř – tedy jako odraz vašeho zdraví? Podobně jako třeba jazyk či nehty, o nichž jsme psali v článcích Rychlá analýza zdraví? a Nehty pod lupou: Co prozradí o vašem zdraví?.

Vždyť sami dobře víte,že například červené oči mohou znamenat hned několik potíží: špatný spánek, alergii, zánět spojivek, ale také, že váš zrak není v pořádku, a oči tedy přepínáte. Žluté bělmo pak může signalizovat žloutenku či nastupující nachlazení. Stejně tak kruhy pod očima nejsou jen důsledek únavy, ale mohou upozornit na intoleranci na některé potraviny, málo vody v těle, špatný jídelníček či absenci vitaminů. Váčky pod očima zase mohou být způsobené zánětem dutin, infekcí močového traktu či onemocněním ledvin.

Lékaři vidí dál

Tohle všechno si možná zvládnete určit sami. Lékaři ale dokážou při pohledu do očí rozpoznat i mnohem závažnější choroby. „Při vyšetření oka skutečně často přijdeme na nemoci, o nichž pacient vůbec neví,“ potvrzuje zakladatel Evropské oční kliniky Lexum prof. MUDr. Martin Filipec, CSc. „Někdy tak objevíme cukrovku, ale i melanom v duhovce. Nález na sítnici může signalizovat závažné infekční onemocnění, jako je AIDS, tuberkulóza nebo syfilis,“ doplňuje odborník.

Foto: thinkstock

Preventivní oční prohlídku by měli absolvovat i ti, co mají zrak v pořádkuFoto: thinkstock

Proto se velmi on, ale i další lékaři přimlouvají za návštěvy preventivních prohlídek očí. Jak vidíte, mohou vám pomoci nejen se zrakem. Zmíněné choroby se samozřejmě většinou zjistí standardní cestou, ale skvělou zprávou je, že je dokáže odhalit i oční lékař: a to v deseti až patnácti procentech případů. „Což rozhodně není málo a jen to potvrzuje, že pravidelné návštěvy očního lékaře by se nemělyzanedbávat,“ říká profesor Filipec.

Jedna prohlídka vydá za několik vyšetření

Pokud v tuhle chvíli kroutíte hlavou, že vy žádný problém s tím, jak vidíte, nemáte, nebuďte tak razantní. Jedna taková preventivní prohlídka vám totiž může pomoci od možných potíží. „Ženám bych doporučil od čtyřiceti let návštěvu očního lékaře jednou za dva roky. Mužům o pět let dříve,“ radí MUDr. Jan Hlusička. Podle něj pak ten, kdo nosí brýle, by měl na prohlídku samozřejmě častěji – jednou za půl roku nebo podle potřeby.

Jestli se ale v tuhle chvíli obáváte, že vám doporučujeme jakousi šarlatánskou novinku, jste na omylu. Už dlouhodobě se mu věnuje lékařský obor zvaný irisdiagnostika (též iridiologie), která navíc čerpá ze zkušeností tisíce let staré čínské medicíny.

Nebojte se proto podívat pravdě do očí. Co myslíte?

Reklama

Načítám